Διαρροή Facebook: η αναζήτηση ευθυνών και τα Like

Facebook: Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC από το Irish Data Protection Commission) ξεκινά μια έρευνα για μια διαρροή δεδομένων που αποκάλυψε προσωπικές πληροφορίες για πάνω από μισό δισεκατομμύριο του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η DPC θα καθορίσει εάν το Facebook παραβίασε τα δικαιώματα προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.

Στις αρχές Απριλίου 2021, τα προσωπικά στοιχεία 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, εκθέτοντας διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών, τοποθεσίες, αριθμούς τηλεφώνου και ημερομηνίες γέννησης. Το σύνολο των δεδομένων προήλθε από μια διαρροή του 2019, που δεν είχε διαρρεύσει μέχρι σήμερα.

Σε ένα δελτίο τύπου στον ιστότοπο της DPC, ανακοινώθηκε ότι ξεκινά άμεσα μια έρευνα για τη διαρροή δεδομένων. Η DPC πιστεύει ότι το Facebook ενδέχεται να έχει παραβιάσει τα δικαιώματα προσωπικών δεδομένων των χρηστών, και αναφέρει:

“Η DPC, αφού εξέτασε τις πληροφορίες που παρείχε το Facebook Ireland σχετικά για αυτό το ζήτημα, είναι της γνώμης ότι μία ή περισσότερες διατάξεις του GDPR ή/και του Νόμου περί προστασίας δεδομένων του 2018 ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί ή/και παραβιάζονται σε σχέση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook”.

Η DPC στοχεύει επίσης να μάθει εάν το Facebook Ireland “έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του, ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων, σε σχέση με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.”

Λίγες μέρες πριν η DPC ανακοινώσει την έρευνά του, ο Didier Reynders, Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, έστειλε ένα Tweet λέγοντας ότι μίλησε με την DPC για την διαρροή του Facebook.

“Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση και δεσμεύεται να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές”, έγραψε ο Reynders. “Ζητούμε επίσης από το Facebook να συνεργαστεί ενεργά και να ρίξει γρήγορα φως στα εντοπισμένα ζητήματα.”

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο CNBC ότι “συνεργάζεται πλήρως” με το DPC και σημειώνει ότι η διαρροή του 2019 περιλαμβάνει “δυνατότητες που διευκολύνουν τους χρήστες να βρουν και να συνδεθούν με φίλους στις υπηρεσίες μας”. Δήλωσε επίσης ότι “αυτές οι λειτουργίες είναι κοινές σε πολλές και ανυπομονούμε να εξηγήσουμε τις προστασίες που έχουμε εφαρμόσει”.

Μπορείτε ακόμα να εμπιστευτείτε το Facebook;

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες διαρροές δεδομένων στο Facebook μέχρι σήμερα και σίγουρα προκαλεί ανησυχία στους χρήστες του Facebook. Παρόλο που τα δεδομένα προέρχονται από το 2019, το γεγονός εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό αφού εκτίθενται ευαίσθητα προσωπικά σας στο .

Δυστυχώς το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό γεγονός δεν φαίνεται να έτυχε της ανάλογης αντιμετώπισης από τους χρήστες της υπηρεσίας. Το μεγαλύτερο δεν σταμάτησε να λειτουργεί λεπτό σαν τρόπος προβολής προσωπικότητας και ενεργής αναζήτησης “like”, κάτι που μοιάζει να είναι πολύ πιο σημαντικό από την αντίδραση σε μια πολύ σοβαρή διαρροή δεδομένων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).