Lazarus επιθέσεις με νέο backdoor (Vyveva)

Οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν ένα νέο backdoor, που χρησιμοποιήθηκε για κυβερνο σε εταιρεία εμπορευματικών μεταφορών στη Νότια Αφρική, το οποίο ονόμασαν Vyveva.

Οι ερευνητές έχουν αποδώσει το κακόβουλο λογισμικό στην περίφημη Lazarus λόγω ομοιότητάς του με τις προηγούμενες επιχειρήσεις της ομάδας, καθώς και με το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα. Το backdoor περιλαμβάνει αρκετές δυνατότητες κυβερνοκατασκοπείας, όπως μεταφορά αρχείων και πληροφοριών από τον υπολογιστή στόχο και τις μονάδες δίσκου του. Το Vyveva επικοινωνεί με το διακομιστή Command & Control (C&C) μέσω του δικτύου Tor.

H τηλεμετρία της ESET για το Vyveva δείχνει ότι πρόκειται για στοχευμένη κυβερνοεπίθεση, καθώς οι ερευνητές της ESET εντόπισαν μόνο δύο μηχανήματα που έχουν μολυνθεί, τα οποία είναι και τα δύο διακομιστές που ανήκουν στη συγκεκριμένη εταιρεία της Νοτίου Αφρικής. Σύμφωνα με την έρευνα της ESET, το Vyveva χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2018.

«Το Vyveva έχει πολλές ομοιότητες κώδικα με παλαιότερα της ομάδας Lazarus που εντοπίστηκαν από την τεχνολογία της ESET. Ωστόσο, οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί: η χρήση ενός ψεύτικου πρωτοκόλλου TLS σε επικοινωνία δικτύου, ο τρόπος ς εντολών γραμμής και η χρήση υπηρεσιών κρυπτογράφησης και του δικτύου Tor δείχνουν πως μιλάμε για την ομάδα Lazarus. Ως εκ τούτου, μπορούμε με μεγάλη σιγουριά να αποδώσουμε το κακόβουλο λογισμικό Vyveva σε αυτήν την ομάδα APT», λέει ο ερευνητής της ESET, Filip Jurčacko, ο οποίος ανέλυσε το οπλοστάσιο της ομάδας Lazarus.

Το backdoor εκτελεί τις εντολές που εκδίδονται από τους κυβερνοεγκληματίες, όπως λειτουργίες αρχείων και διεργασιών και συλλογή πληροφοριών. Υπάρχει επίσης μια λιγότερο συχνά εμφανιζόμενη εντολή για “file timestomping”, η οποία επιτρέπει την αντιγραφή χρονικών σημείων “timestamps” από ένα αρχείο “δωρητή” σε ένα αρχείο προορισμού ή χρήση μιας τυχαίας ς.

Το Vyveva χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη Tor για επικοινωνία με ένα διακομιστή C&C. Επικοινωνεί με τον C&C ανά διαστήματα τριών λεπτών, στέλνοντας πληροφορίες σχετικά με το μολυσμένο υπολογιστή και τις μονάδες δίσκου του πριν λάβει εντολές.

“Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα watchdogs που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση δίσκων που έχουν συνδεθεί πρόσφατα και που έχουν αποσυνδεθεί, και ένας session watchdog που παρακολουθεί τον αριθμό των ενεργών συνεδριών, όπως οι συνδεδεμένοι χρήστες. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να προκαλέσουν σύνδεση με τον διακομιστή C&C εκτός του προκαθορισμένου διαστήματος των τριών λεπτών», εξηγεί ο Jurčacko.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το Vyveva στο blog post “(Are you) afreight of the dark?

Επισκόπηση της δομής του Vyveva

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).