Το 2022 ήταν η χρονιά κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων

Το 2022 ήταν η χρονιά αποκαθήλωσης των κρυπτονομισμάτων, τα οποία έχασαν πλέον κατά πολύ όχι μόνο την αξία τους αλλά και την αξιοπιστία τους.

Bitcoin,blockchain,crypto,coin,κρυπτονόμισμα

Μέσα στο 2022 σοβαρά και πολλαπλά συμβάντα έκαναν την όλη φούσκα των κρυτπονομισμάτων να καταρρεύσει πανηγυρικά. Ο βασιλιά των ψηφιακών νομισμάτων, το Bitcoin έχασε μέσα στο 2022 πάνω από 60% της αξίας του.

Επιπλέον, κατέρρευσε το ανταλλακτήριο FTX, η τράπεζα κρυπτονομισμάτων Celsius χρεοκόπησε και το ψηφιακό νόμισμα Terra Luna ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εκατομμύρια πελάτες τραβάνε τα μαλλιά τους καθώς έχασαν δισ ευρώ.

Το BlockFi, ένα άλλο σημαντικό χρηματιστήριο κρυπτογράφησης, κήρυξε πτώχευση πριν από μερικές εβδομάδες. Άλλες οντότητες κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δανειστών, όπως η Genesis Global Trading, απλώς προσπαθούν να παραμείνουν στη ζωή και να αποφύγουν τις δικές τους χρεοκοπίες.

Η πτώση δεν οφείλεται στη ξαφνική αδιαφορία των επενδυτών. Το Bitcoin και όλα τα άλλα κρυπτονομίσματα επηρεάστηκαν κυρίως από το γεγονός ότι όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να λάβουν πλήρη δράση κατά του κλιμακούμενου πληθωρισμού, κυρίως η Αμερικάνικη Fed.

bitcoin

Το 2022 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για όλο το χρηματοπιστωτικό . Σύμφωνα με το Βloomberg οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν το 2022 ως την χειρότερη χρονιά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για τις παγκόσμιες μετοχές και τα ομόλογα.

Δεν ήταν μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Σημάδια της κακή χρονιάς υπήρχαν από το 2021 όταν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, είχε ανακοινώσει ότι η εποχή του φθηνού χρήματος θα τελειώσει σύντομα. Και μόνο που το σκέφτηκε αυτό ο Πάουελ, έκανε τις χρηματοπιστωτικές αγορές να παγώσουν.

Από την άλλη υπάρχουν φωνές μέσα από το σύστημα των κρυπτονομισμάτων που θεωρούν ότι το Bitcoin θα φτάσει στα 100.000 δολάρια αλλά χωρίς όμως να προσδιορίζουν πότε θα γίνει αυτό. Οι πιο προσγειωμένες μιλάνε για το 2023 για μία ισοτιμία μεταξύ 10.000 και 28.000 δολάρια.

Ένα είναι σίγουρο. Η τιμή του Bitcoin είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί και είναι ακόμη πιο επιρρεπές στους παράγοντες της αγοράς από ό,τι πιο καθιερωμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Άλλωστε τα κρυπτονομίσματα δεν είναι παρά ένα όνειρο, μία διαφορετική έννοια της επενδυτικής ευκαιρίας και ενός νέου τρόπου θεώρησης του χρήματος.

Καθιερώθηκαν ως «δημοκρατικά» νομίσματα που θα διοικούνται και θα ανήκουν μόνο στους χρήστες του. Το κράτος ή οι τράπεζες δεν θα μπορούν να τα ελέγχουν και έτσι θα οριοθετούσαν μία ανεξάρτητη, αδέσμευτη κοινωνία.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα από το Bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα περνούν χιλιάδες παράνομες συναλλαγές, όχι δηλαδή ότι και οι νόμιμες τράπεζες δεν δίνουν αντίστοιχες ευκαιρίες για κρυφή διακίνηση του κανονικού χρήματος. Αλλά με το Bitcoin ακόμα και ο πιο άσχετος μπορεί να χειριστεί συναλλαγές χωρίς τον κίνδυνο της αστυνομίας ή της εφορίας πάνω από το κεφάλι του.

Τα κρυπτονομίσματα δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν. Είτε για παράνομη χρήση, είτε για τους ρομαντικούς μίας επαναστατικής κοινωνίας, θα είναι πλέον πάντοτε εδώ για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ το κανονικό χρήμα. Η φύση του καπιταλισμού δεν αλλάζει με τα κρυπτονομίσματα.

Και επειδή το κανονικό χρήμα βασίζεται στην παρ αγαθών και στην διακίνησή τους, θα είναι πάντοτε ο ρυθμιστής. Οι αγορές που βασίζονται σε αυτό θα φροντίζουν πρώτα από όλα το σύστημά τους και αν δουν την ευκαιρία θα δώσουν χώρο στο Bitcoin για μία ακόμα φούσκα που θα πλουτίσει τους έξυπνους και θα φτωχύνει του αφελείς.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
Bitcoin,blockchain,crypto,coin,κρυπτονόμισμα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).