2023 DZ2 Μεγάλος αστεροειδής μεταξύ Γης και Σελήνης

Ένας μεγάλος θα περάσει μεταξύ Γης και Σελήνης σήμερα Σάββατο, ένα γεγονός που θα πραγματοποιείται σχεδόν κάθε δεκαετία και θα χρησιμοποιηθεί σαν εκπαιδευτική για τις προσπάθειες πλανητικής άμυνας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

2023 dz2

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 2023 DZ2, εκτιμάται ότι έχει πλάτος 40 έως 70 μέτρα, περίπου όσο ο Παρθενώνας, και είναι αρκετά μεγάλος ώστε να εξαφανίσει μια μεγάλη πόλη εάν χτυπήσει τον πλανήτη μας.

Στις 19:49 GMT το Σάββατο θα φτάσει στο ένα πλησιέστερο σημείο της απόστασης από τη Γη στη Σελήνη, δήλωσε ο Richard Moissl, επικεφαλής του γραφείου πλανητικής άμυνας της ESA.

Αν και αυτό είναι “πολύ κοντά”, δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αστεροειδής θα περάσει 175.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το φεγγάρι θα απέχει περίπου 385.000 χιλιόμετρα.

Ένα παρατηρητήριο στη Λα Πάλμα, ένα από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, εντόπισε για πρώτη φορά τον αστεροειδή στις 27 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη εβδ, το διεθνές δίκτυο ς αστεροειδών του ΟΗΕ αποφάσισε ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από το κοντινό πέρασμα, ανέφερε ο Moissl.

Έτσι οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο θα αναλύσουν τον αστεροειδή με μια σειρά οργάνων όπως φασματόμετρα και ραντάρ.

Ο στόχος είναι να μάθουμε όσα μπορούμε να μάθουμε για έναν τέτοιο αστεροειδή σε μια εβδομάδα, είπε ο Moissl.

Θα χρησιμεύσει επίσης σαν εκπαίδευση για το πώς “θα αντιδρούσε το δίκτυο σε μια απειλή” που πιθανόν να έχουμε στο μέλλον.

Ο Moissl ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο 2023 DZ2 είναι “ένα επιστημονικά ενδιαφέρον αντικείμενο”, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να είναι ένας κάπως ασυνήθιστος τύπος αστεροειδούς. Αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστεί η σύνθεσή του.

Ο αστεροειδής θα περάσει ξανά δίπλα από τη Γη το 2026, αλλά δεν αποτελεί απειλή για κάποια πρόσκρουση για τουλάχιστον τα επόμενα 100 χρόνια, όσο έχει υπολογιστεί η τροχιά του.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε έναν αστεροειδή παρόμοιου μεγέθους, τον 2023 DW, δόθηκε μια πιθανότητα (μία στις 432) να χτυπήσει τη Γη την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2046.

Όμως οι περαιτέρω υπολογισμοί απέκλεισαν κάθε πιθανότητα πρόσκρουσης, κάτι που συμβαίνει συνήθως με τους αστεροειδείς που ανακαλύφθηκαν .

Πέρυσι, το διαστημικό σκάφος DART της NASA χτύπησε τον αστεροειδή Dimorphos που είχε το μέγεθος πυραμίδας, βγάζοντας τον εκτός πορείας στην πρώτη τέτοια δοκιμή της πλανητικής μας άμυνας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.
2023 DZ2,αστεροειδής

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).