Infocom

5ο Συνέδριο M2M – Cloud & Green InfoCom

Το 5ο Συνέδριο M2MCloud & Green InfoCom (www.infocomgreen.gr) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 10 Απριλίου 2013

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της ΕΕΤΤ, της ΕΕΚΤ και ΣΕΚΕΕ

 infocom

Οι νέες τεχνολογίες M2M, Cloud, Enterprise Mobility είναι επωφελείς για την αγορά, τους χρήστες αλλά και το περιβάλλον.  Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εξοικονόμηση πόρων και την αειφόρο ανάπτυξη αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο όσο περνάνε τα χρόνια, καθώς η πληροφόρηση –χάρη και στη βοήθεια του Διαδικτύου, σε πείσμα των όποιων εμποδίων- σχετικά με τα περιβαλλοντολογικά δεινά που ήδη υφιστάμεθα και μάλλον θα υποστούμε σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, πλέον «ξεχειλίζει» συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το συνέδριο Μ2Μ – Cloud & Green InfoCom 2013, που οργανώνεται από την Smart Press σε συνεργασία με το e-TEE και την ΕΜηΠΕΕ, φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, τομέα ιδιαίτερα κρίσιμου με οριζόντια και άκρως ευεργετική επίδραση σε πλήθος άλλων, στις ευρύτερες προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη σ’ αυτό τον πλανήτη και πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

 

 

1η ενότητα: Mobile & Smart Grids

Οι ΤΠΕ μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί διεθνώς για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής μέσω της βελτιστοποίησης της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και νερό). Κάποιες απο αυτές τις λύσεις θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, καθώς εξασφαλίζουν –εκτός από προφανή κέρδη για τον πλανήτη, που ελπίζουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές- άμεσα οικονομικά οφέλη και για εμάς, σε μια εποχή που η ενέργεια αποτελεί το σημαντικότερο συντελεστή στο κόστος της ζωής, αλλά και της παραγωγής για τις επιχειρήσεις.

  O νέος Mac Pro εργάζεται και σε οριζόντια θέση

Τα ευφυή δίκτυα (Smart Grids) -στα οποία και η χώρα μας κάνει πλέον δειλά τα πρώτα βήματα- εξορθολογίζουν τη διαχείριση (ακόμα και με τη χρήση φορητών συσκευών!) των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (αντίστοιχα, και των δικτύων ύδρευσης – φυσικού αερίου), ενώ οι τεχνολογίες M2M επιτρέπουν την επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συστημάτων (Machine-to-Machine), χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου-χειριστή.

Το αποκαλούμενο «Carbon War Room», που ιδρύθηκε από το δισεκατομμυριούχο Richard Branson με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων, εκτιμά πως κατά την τρέχουσα περίοδο και μόνο χάρη στη χρήση τεχνολογιών Μ2Μ, η μείωση της κατανάλωσης παγκοσμίως θα φτάσει στο άθροισμα της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουν ΗΠΑ και Ινδία, μαζί!

 

2η ενότητα: Cloud & Smart Data Centres

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον (με τη μεταφορική και πραγματική έννοια της λέξης) η υιοθέτηση τεχνολογιών που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού είναι μονόδρομος. Μια από αυτές είναι και το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), επειδή επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση, άρα και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση, στα όλο και μεγαλύτερα (καθώς συνεχίζουμε να παράγουμε και να συγκεντρώνουμε καθημερινά κάθε λογής δεδομένα) Data Centers, λόγω οικονομιών κλίμακας και όχι μόνον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών επανασχεδιάζουν τις υποδομές τους, αξιοποιώντας το πρωτόκολλο IPv6, ώστε να ανταπεξέλθουν στη διαφαινόμενη έκρηξη του αριθμού των κόμβων που θα διασυνδέονται πλέον στον παγκόσμιο ιστό, και τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων αρχίζουν να ενσωματώνουν προσεγγίσεις Big Data Analytics, για την επεξεργασία και αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται συνεχώς. Το εντεινόμενο ενδιαφέρον για λύσεις σ’ αυτόν τον τομέα δικαιολογείται απόλυτα από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συσκευών, σταθερών και φορητών, που θα προστεθούν στη Διαδικτυακή κοινότητα ως το 2020 και ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια!

  PeaZip 8.3 αντικατάσταση των WinRar, WinZip και πολλών άλλων

 

 

3η ενότητα: Smart Cities

Η σύνδεση των κτηρίων στο Smart Grid, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών αναγκών τους, είναι μόνο η αρχή για την είσοδό μας σε μια νέα εποχή, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από «έξυπνα» συστήματα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στη διαχείριση των απορριμάτων, στις κάθε λογής μεταφορές, στην πολιτική προστασία και πολλούς άλλους ζωτικούς τομείς του αστικού περιβάλλοντος.

Καταλύτης σε όλα αυτά, η αξιοποίηση του Cloud Computing και των συναφών με αυτό υπηρεσιών διαχείρισης και ανάλυσης, που συμβάλλουν στη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων οι οποίες ικανοποιούν τα αιτήματα και τις ανάγκες των κατοίκων τους πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, εξοικονομώντας πόρους και μειώνοντας τα κόστη.

Ο συνδυασμός υπερφορητών υπολογιστών, smartphones, tablets και διασυνδεδεμένων συσκευών, μέσα στο γενικότερο οικοσύστημα των smart cities, οδηγεί εκ του ασφαλούς στην εκπλήρωση της προφητείας, όχι πια για το Internet of Things, αλλά για το Internet-of-Everything, ακόμα και μέσα στη δεκαετία που διανύουμε.

 

Its the ecology, stupid!

O πλανήτης μας συνεχίζει να αλλάζει – δυστυχώς, προς το χειρότερο! Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και οι προσπάθειες να βρεθούν λύσεις, ώστε τουλάχιστον να μετριαστεί το κακό, είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν.

Η τεχνολογία, που ήδη βοηθάει, μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο σ’ ό,τι αφορά στη διαχείριση και την αντιμετώπιση των (πολλών) προβλημάτων.

Οι τεχνολογίες Μ2Μ, το Cloud Computing και οι «έξυπνες» πόλεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να «σώσουν την παρτίδα» που χάνεται. Αρκεί να μάθουν για τις νέες δυνατότητες και να τις κάνουν πράξη οι πολλοί…

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


49  +    =  54