6 πράγματα που μπορούν να σας εκθέσουν στο Internet

Σήμερα δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το διαδίκτυο, έναν από τους σημαντικότερους π για τη νέα γενιά. Θυμάστε να αναζητάτε πληροφορίες σε μια εγκυκλοπαίδεια ή να πηγαίνετε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο για να αγοράσετε ένα αεροπορικό εισιτήριο ή να κλείσετε ένα ξενοδοχείο;

Μοιάζει σαν να έχουν περάσει αιώνες, αλλά στην πραγματικότητα, το δίκτυο των δικτύων έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί από εμάς εργάζονται, ανοίγοντας την πόρτα σε νέες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα, να μπορείτε να εργάζεστε από οπουδήποτε ή να κάνετε τραπεζικές μεταφορές με ένα από το κινητό σας τηλέφωνο.

live threat map

 

Δυστυχώς, αυτή η συνεχής εξέλιξη εκδηλώνεται και στις πολλαπλές απειλές που θέτουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από την εποχή που οι ιοί διακινούνταν σε δισκέτες και τον Morris, και όταν τα πρώτα σκουλήκια έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο το 1988, μέχρι την εμφάνιση των βασικών πυλώνων του κυβερνοεγκλήματος σήμερα: trojans, spyware και ransomware.

Σύμφωνα με την έκθεση Security Report 2023 της Check Point® Software Technologies Ltd, του κορυφαίου παγκοσμίως ομίλου εμπειρογνωμόνων σε θέματα κυβερνοασφάλειας, οι κυβερνοεπιθέσεις το 2022 θα αυξηθούν κατά 38% σε ετήσια βάση και ανά οργανισμό ανά εβδομάδα Υπήρξαν κατά μέσο όρο 1.168 επιθέσεις ανά οργανισμό ανά εβδομάδα. Η κατάσταση είναι πιθανό να συνεχίσει να επιδεινώνεται τα επόμενα χρόνια.

Στην , ο αριθμός των στον κυβερνοχώρο ανά εβδομάδα έφτασε τις 774, με ετήσιο ρυθμό μεταβολής -5%, και παρόλο που αυτό φαίνεται θετικό, οι οργανισμοί πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πληροφοριών τους.

Η Check Point Software χρησιμοποιεί την Παγκόσμια Ημέρα Διαδικτύου ως ευκαιρία για να υπενθυμίσει στους πολίτες τις “κακές συνήθειες” που επηρεάζουν την ψηφιακή ασφάλεια:

  • Παραμέληση κωδικών πρόσβασης: Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα , αλλά και μία από τις πρακτικές που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διατήρηση της σωστής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Όλοι μας βρίσκουμε ευκολότερο να επαναχρησιμοποιούμε τους κωδικούς πρόσβασης και να χρησιμοποιούμε τους ίδιους για τα επαγγελματικά και τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά θέτουμε σε κίνδυνο κρίσιμα δεδομένα. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να μοιραζόμαστε κωδικούς πρόσβασης, όπως οι κωδικοί πρόσβασης του Netflix ή του Spotify, οι οποίοι συχνά γράφονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε μέλη της οικογένειας ή σε στενούς φίλους. Αυτή η πραγματικότητα σημαίνει ότι εκατομμύρια χρήστες πέφτουν θύματα παραβίασης των λογαριασμών τους κάθε χρόνο, επειδή αποτυγχάνουν να παρακολουθούν τους κωδικούς πρόσβασης. Για να το αποφύγετε αυτό, συνιστάται η ασφαλών κωδικών πρόσβασης με τουλάχιστον 12 χαρακτήρες και συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Ομοίως, συνιστάται πάντα να τους ενημερώνετε κάθε λίγους μήνες και να μην τους επαναχρησιμοποιείτε σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και λογαριασμούς.
  • Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση: Όλα τα συστήματα και οι συσκευές ενημερώνονται τακτικά, όχι μόνο για τη βελτίωση της χρηστικότητας και των διορθώσεων, αλλά και για την ενημέρωση του κώδικα έναντι πιθανών ευπαθειών. Τα μηνύματα ενημέρωσης εμφανίζονται συχνά σε ακατάλληλες ώρες ή όταν δεν υπάρχει σύνδεση Wi-Fi και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αναβάλλετε την εγκατάστασή τους ή να τα αγνοήσετε, ανοίγοντας ακούσια την πόρτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η ενημέρωση των συσκευών σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα τρωτά σημεία.
  • Πέφτοντας θύμα της παραπληροφόρησης: Ενώ οι περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο επικεντρώνονται σήμερα στην κλοπή δεδομένων, ο χακτιβισμός και άλλες απειλές που σχετίζονται με το κράτος έχουν πρόσφατα αυξηθεί. Αυτού του είδους οι πράξεις συχνά περιλαμβάνουν τη διανομή παραπληροφόρησης μέσω ψευδών ειδήσεων ή μεροληπτικών και ελλιπών μηνυμάτων, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν τη συναισθηματική πλευρά των χρηστών και να δημιουργήσουν διχόνοια. Συνιστάται, επομένως, η χρήση ποικίλων πηγών κατά την άντληση πληροφοριών και ο έλεγχος των ειδήσεων και των αλυσιδωτών μηνυμάτων πριν πέσετε θύματα πράξεων όπως η μαζική διάδοση. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου είναι η κοινή λογική.
  • Χρήση δωρεάν ασύρματων δικτύων: Για να αποφύγουν τη χρήση των δικών τους δεδομένων, είναι όλο και πιο συνηθισμένο να σερφάρουν στο διαδίκτυο σε hotspots ή δωρεάν δίκτυα Wi-Fi σε εστιατόρια, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και μετρό, ξενοδοχεία, ακόμη και σε δημόσια και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Ωστόσο, οι ερευνητές ασφαλείας έχουν διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτού του είδους τα ασύρματα δίκτυα έχουν ελάχιστη ή καθόλου ασφάλεια. Συνιστάται να μην αποκτάτε πρόσβαση σε άγνωστα δίκτυα, αλλά αν είναι απαραίτητο, να περιορίζεστε στη βασική περιήγηση και να αποφεύγετε την εισαγωγή κωδικών πρόσβασης ή τη χρήση ευαίσθητων εφαρμογών, όπως πλατφόρμες πληρωμών ή πρόσβαση σε τράπεζες.
  • Αποδοχή πολιτικών απορρήτου και αδειών χωρίς έλεγχο: Έχετε διαβάσει ποτέ τους όρους και τις προϋποθέσεις επικοινωνίας δεδομένων; Αυτά τα μακροσκελή και συγκεχυμένα κείμενα ενθαρρύνουν τους περισσότερους ανθρώπους να αποδεχτούν τους όρους χρήσης οποιασδήποτε εφαρμογής ως έχουν. Ενώ αυτό μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τις εφαρμογές πιο γρήγορα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και στη διαρροή όλων των δεδομένων μας. Από τη μία πλευρά, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά ορισμένες δημοφιλείς εφαρμογές και προγράμματα για τη διάδοση κακόβουλου κώδικα και ορισμένοι κακόβουλοι προγραμματιστές κρύβουν ορισμένους όρους για να μεταφέρουν την άδεια συλλογής, αποθήκευσης και ακόμη και εμπορίας δεδομένων. Αν αφιερώσετε λίγα λεπτά για να ελέγξετε τις άδειες και τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα, μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης ή να παραβιάσετε τα προσωπικά σας δεδομένα.
  • Περιήγηση και εμπιστοσύνη σε μη ασφαλείς ιστότοπους: Ένας τρόπος εντοπισμού αυτού του τύπου απατηλών ιστότοπων είναι η αναζήτηση μικρών λαθών, όπως τυπο λάθη, ανεπαρκές κείμενο ή η παρουσία παραπλανητικών ή κακής εικόνων. Ωστόσο, αναμφισβήτητα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η ανάλυση των διευθύνσεων URL με βάση δείκτες ασφαλείας, όπως τα πιστοποιητικά (τα λουκέτα εμφανίζονται δίπλα στη διεύθυνση ιστού) και προειδοποιήσεις όπως οι ακανόνιστοι χαρακτήρες ή η παρουσία υποτομέων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
Internet

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).