1526664 10202645985618123 367191604 n

Η φετινή χρονιά

1526664_10202645985618123_367191604_n

Μόνο βαρετή δε θα είναι η φετινή χρονιά. 3D printing, ηλεκτρονικές πληρωμές, iTV, smart TV σε κάθε , social gaming, touch ID. Όχι δεν πήραμε τη γυάλινη σφαίρα της μάγισσας.
Όταν ο Jack Dorsey, που έγινε ο 5ος πλουσιότερος (κατά την Forbes) άνθρωπος στον πλανήτη μετά την IPO του Twitter, περνάει το χρόνο του σε ένα startup που ασχολείται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές αυτό κάτι λέει. Όταν ο Mark Cerny που ετοιμάζει το PS4 κάνει στροφή στους επεξεργαστές AMD, όταν έχεις το πρώτο ηχείο που όλα του τα μέρη είναι κατασκευασμένα με 3D πρέπει να περιμένεις εξελίξεις. Και όταν μπορείς να βρεις 40άρα Smart TV χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία μπορείς εύκολα να προβλέψεις ποιες είναι οι τεχνολογίες που θα μας συναρπάσουν το 2014.

3D-printing
Εμπορικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας έχουμε δει αρκετές τα τελευταία χρόνια. Αλλά η εξέλιξη τους είναι ραγδαία και αυτή θα είναι μια κρίσιμη χρονιά.                                   Ενα παράδειγμα: Πρόσαφτα ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός ηχείου με όλα τα πλαστικά και μεταλλικά μέρη κατασκευασμένα από έναν εκτυπωτή. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα χάνει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους στην παραγωγή αφού πλέον υπάρχει η δυνατότητα φτηνής κατασκευής οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς, μάλιστα, τα έξοδα μεταφοράς. Μία συσκευή για την ελληνική αγορά μπορεί να κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Bluetooth 4.0
To 2014 θα είναι πολύ κρίσιμη χρονιά για τις επικοινωνίες bluetooth . Η low power εκδοχή δίνει συναρπαστικές δυνατότητες από νέα συστήματα επικοινωνίας στο smartphone μέχρι τη δημιουργία μικρών τοπικών δικτύων εκεί που δεν υπάρχει σήμα ή wifi. Π.χ. σε ένα εμπορικό κέντρο μπορεί να διευκολύνει τις πληρωμές και την διαφήμιση των προιόντων. Μία εφαρμογή είναι το Coin που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες και είναι ήδη στην αγορά.

Ηλεκτρονικές πληρωμές
Με ή χωρίς το Bluetooth 4.0, μια νέα γενιά περιφερειακών κάνει την εμφάνιση της δειλά δειλά. Το 2014 θα είναι σίγουρα η χρονιά του PayPal Here (μέτρησε 4 δις ηλεκτρονικών πληρωμών πριν δύο χρόνια και αναμένονται 20 δις δολάρια φέτος) και του Square. Στην ουρά περίμένουν το VeriFone SAIL, το Swiff, το PhoneSwipe, το Groupon Payments, το Pay Anywhere, το IZettle, το Payleven και φυσικά το Coin. Η διευκόλυνση των πληρωμών και η δημιουργία δικτύων από εμπόρους και πελάτες είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στη Silicon Valley.

Touch ID
Η κάμερα στο iPhone 5S φαίνεται ότι είναι η αρχή. Η σάρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για το κλείδωμα του τηλεφώνου και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων αλλά μαζί έρχονται οι γνωστοί προβληματισμοί. Όταν, για παράδειγμα, μαζί με το όνομα, τον αριθμό της πιστωτικής, το email και τους φίλους καταχωρείται και ένα βιομετρικό δεδομένο. Μέσα στο 2014 θα ξεκαθαρίσει αν η τάση αυτή θα επικρατήσει και αν οι υπόλοιποι κατασκευαστές, που προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Social gaming
Το gaming ήταν πάντα όσο social επέτρεπε το μέσο. Πολύ στο PC και ελάχιστα στις φορητές κονσόλες. Αυτό θα αλλάξει με το νέο Xbox και το PS4 θα φέρουν social δυνατότητες όπως δημιουργία λογαριασμών, αυτόματα ποσταρίσματα των επιδόσεων, φίλους, δίκτυα, σχόλια ενώ καταργείται η διάκριση μεταξύ pc και κονσόλας τουλάχιστον στο PS4 που κάνει στροφή προς την αρχιτεκτονική του PC και τους επεξεργαστές AMD. Αυτό αλλάζει αρκετά τα πράγματα στο σαλόνι αφού PC και κονσόλα γίνονται ένα ένώ οι Smart TV διεκδικούν ένα μεγάλο κομ από τις ίδιες λειτουργίες.

Οι έξυπνοι βοηθοί
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και οι προσωπικοί βοηθοί δεν είναι απλά ένα μενού εντολών με φωνητική αναγνώριση. Αυτή είναι η χρονιά όμως που ο Siri και το Google Now θα πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα για να φτάσουμε στην παθητική αναζήτηση πληροφοριών, δηλαδή πληροφορίες που θα έρχονται στο χρήση αυτόματα. Μια άλλη εξέλιξη είναι η αναζήτηση με τη χρήση φυσικής γλώσσας που αναμένεται να αλλάξει αρκετά την παραδοσιακή αναζήτηση με τις λέξεις κλειδιά.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις
Πολύ δύσκολα μια τηλεόραση που θα αγοραστεί μέσα στο 2014 δεν θα είναι “έξυπνη”. Από τη μία, βλέπεις, οι 3D τηλεοράσεις πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Από την άλλη είναι η τάση του όλα smart, από το ρολόι μέχρι το activity . Οι τιμές έπεσαν αρκετά μέσα στο 2013, πλέον η φτηνότερη από γνωστό κατασκευαστή είναι στα 236 ευρώ (22 ίντσες) ενώ μπορείς να βρεις 40άρα smart στα 400 ευρώ. Γι' αυτό φέτος είναι που οι Smart Tv θα γίνουν standard σε κάθε σαλόνι.

iTV
Είναι η ανακοίνωση που περιμένουν όλοι μέσα στο 2014. Κατά τα φαινόμενα η iTV είναι σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης στα εργαστήρια της Apple και η ανακοίνωση θα γίνει εντός της χρονιάς. Αυτό που περιμένουν όλοι είναι κάτι ριζοσπαστικά καινούριο από το πως αλλάζεις α μέχρι το τι ακριβώς κάνεις με την τηλεόραση σου, ένα νέο οικοσύστημα για εφαρμογές τηλεόρασης, ίσως το περίφημο app-up των υπολογιστών (από τη στιγμή που μία smart tv είναι ένας υπολογιστής), ίσως μια πολύ sleek περιεχομένου.

Πηγή: oneman.gr

Ευχαριστούμε θερμά το μέλος της SecTeam  @Bitus128.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).