Ερωτήματα για την ιστορία του Snowden και της NSA

nsa-prismΑλήθεια τι δουλειά ο όταν εργαζόταν από την Booz Hamilton για την NSA; Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την εντύπωση ότι ήταν ένας διαχειριστής συστημάτων ή ένας διαχειριστής δικτύου. Η αρχική ιστορία της Guardian τον χαρακτήρισε σαν πρώην τεχνικός της CIA και νυν υπάλληλο της Booz Allen Hamilton που έχει συμβόλαιο με την NSA.
Η Washington Post τον περιέγραψε σαν ένα “tech ειδικό” που είχε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που έχει κυκλοφορήσει.

Όμως στο βίντεο της συνέντευξης που τον παρουσίαζε για πρώτη φορά στον κόσμο, ανέφερε ότι ήταν ένας “αναλυτής υποδομών” , που είχε εργαστεί στο παρελθόν για τη CIA ως διαχειριστής συστημάτων και τηλεπικοινωνιών. Σήμερα, η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι αυτός ο τίτλος εργασίας του είναι πιο αποκαλυπτικός από ότι φαίνεται να είναι:

Είναι ένας τίτλος που οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απέφυγαν πολύ προσεχτικά να τον αναφέρουν, ίσως από το φόβο της πρόσκλησης ερωτήσεων σχετικά με τις επιθετικές τακτικές του οργανισμού: ένας αναλυτής υποδομής στην NSA, είναι κάτι σαν έναν διαρρήκτη μιας πολυκατοικίας, αναζητά νέους τρόπους ς.

…. Μια μυστική προεδρική οδηγία που παρουσίασε ο κ. Snowden για τις διαδικτυακές δραστηριότητες που είχε σαν καθήκον στην NSA καθιστά σαφές ότι όταν οι τεχνικοί του οργανισμού εξετάζουν τις ευπάθειες για τη συλλογή πληροφοριών.  Επίσης μελετούν τις ξένες επικοινωνίες και ηλεκτρονικά συστήματα για τον εντοπισμό πιθανών στόχων σε ένα μελλοντικό κυβερνο-πόλεμο.

Οι αναλυτές υποδομής, όπως ο κ. Snowden, με άλλα λόγια, δεν ψάχνουν μόνο για τις ηλεκτρονικές πόρτες σε υπολογιστές της Κίνας ή στα Ιρανικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να κλέψουν μυστικά. Έχουν διπλό σκοπό: την δημιουργία ενός καταλόγου στόχων που θα είναι χρήσιμος σε περίπτωση που οι Αμερικάνοι ηγέτες σε μια μελλοντική σύγκρουση δώσουν εντολή καταστροφής των σκληρών δίσκων ή των τηλεφωνικών συστημάτων.

Ο Stuart Staniford είχε την υποψία από την αρχή ότι αυτός θα μπορούσε να ήταν ο ρόλος του Snowden. Πριν από τρεις εβδομάδες έγραψε:

Φαντάζομαι ότι ο Snowden δεν ήταν ένας ηλεκτρονικός εισβολέας που είχε σαν στόχο την κυβερνητική μισθοδοσία. Τον περιγράφουν σαν μυστικοπαθή, γοητευμένο με τους υπολογιστές, και με αρκετές γνώσεις πραγμάτων, όπως το Tor.  Στην τελευταία δουλειά του εργαζόταν σε ένα κέντρο ανίχνευσης απειλών της NSA, γεγονός που υποδηλώνει τη γνώση της ασφάλειας του υπολογιστή. Προηγουμένως είχε εργαστεί για τη CIA, έχοντας έναν ρόλο που δεν είναι ξεκάθαρος …

Ο Kevin Drum της Motherjones ρώτησε τον Glenn Greenwald μέσω του Twitter, αν Snowden είχε περιγράψει τη δουλειά του με περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεις τους. Εκείνος απάντησε : “Περίπου, θέλει να δείχνει χαμηλότερου επιπέδου από ότι ήταν πραγματικά.” Βέβαια κανέις δεν είναι σίγουρος τι σημαίνει αυτό.

Η υπόθεση έχει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα τι δουλειά κάνουν άτομα σαν τον Snowden για την NSA. Εργαζόταν για την ασφάλεια του δικτύου; Ήταν ένας αναλυτής συστημάτων και απειλών; Μήπως αναζητούσε ο ίδιος τρωτά στα δίκτυα της NSA; Πόσα ξέρει για τα προγράμματα NSA;

Για λόγους που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει οι πληροφορίες που έχει ο Snowden, δεν δημοσιεύονται. Σίγουρα είναι στη μέση η κυβέρνηση, αλλά τι γίνεται με τους δημοσιογράφους που αρνούνται να δημοσιεύσουν όσα γνωρίζουν;

Γιατί δεν δημοσιεύονται όλες οι 37 σελίδες που περιγράφουν το πρόγραμμα PRISM; Γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε; Η Washington Post δημοσίευσε τέσσερις από αυτές παρουσιάζοντας κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Έκτοτε το θέμα έπαψε να υπάρχει. Άραγε είναι η πίεση της κυβέρνησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή κάτι άλλαξε στον τρόπο που σκέφτεται ο Snowden;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.086 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).