copy and paste

Μία αντί τεχνολογική δημοσίευση

Το Facebook πριν λίγο καιρό έφερε πολύ διακριτικά τα hashtags, Αναφέρουμε ότι τα έφερε διακριτικά αφού δεν μπορούσε να ανακοινώσει με φανφάρες ένα χαρακτηριστικό που το ανακάλυψαν και το χρησιμοποιούν εδώ και καιρό άλλες ιστοσελίδες.

Τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν τα hashtags, για να μαρκάρουν διάφορα θέματα ή προϊόντα. Οι πρακτική ιδέα καθιστά εύκολο σε κάθε χρήστη των κοινωνικών δικτύων να ανακαλύψει ποιο είναι το κυρίαρχο θέμα τι ημέρας και να του δώσει πολλές πηγές πληροφόρησης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ανάλυσης EdgeRank Checker το Facebook δείχνει να έχει αποτύχει με τα hashtags. Ενώ τα hashtags είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο Twitter στο Facebook από τότε που η εταιρεία τα παρουσίασε οι αριθμοί βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, ούτε μείωση αλλά ούτε και αύξηση.

Η όλη ιστορία θυμίζει γενικότερα αυτό που επικρατεί στον τομέα της τεχνολογίας και όχι μόνο. Η Google αντιγράφει την Apple. Η Microsoft αντιγράφει την Google και την Apple. Η Apple σταμάτησε να παράγει νέες ιδέες και κοιτάζει να δει ποιον θα αντιγράψει (βλέπε iPhone 5C ή πλαστικό iPhone).

copy_and_pasteΚάποιος έχει μια φαεινή ιδέα και όλοι τρέχουν να την υιοθετήσουν πιστεύοντας ότι θα ανεβάσουν την τιμή της μετοχής τους ή γενικότερα θα έχουν περισσότερα κέρδη. Η αγορά όμως γνωρίζει. Και ίσως στον ενθουσιασμό της πρώτης στιγμής, εντελώς παρορμητικά πάει να κοροϊδέψει τον ευατό της, αλλά (ευτυχώς) σύντομα συνέρχεται. Το φιάσκο των Windows 8 και των Surface tablets θα έπρεπε να μάθουν πολλά στις εταιρείες που προσπαθούν με παλιές ιδέες να παρουσιάσουν καινοτόμα προϊόντα.

Η αγορά της Nokia από την Microsoft είναι άλλο ένα παιχνίδι αντιγραφής πολιτικής. Η Φιλανδία και γενικότερα η Ευρώπη θα έπρεπε να θρηνεί για την ιμπεριαλιστική πολιτική της Microsoft. Η Φιλανδία έχασε, η Ευρώπη έχασε και η Microsoft είναι αμφίβολο αν κερδίσει.

Ο σκοτεινός και αδιευκρίνιστος ρόλος του Stephen Elop πρώην επικεφαλή του τμήματος επιχειρήσεων της Microsoft ο οποίος άφησε το Redmond το Σεπτέμβριο του 2010 για την θέση του CEO στη Nokia θα ξεκαθαρίσει μετά από αρκετά χρόνια.  Όσα χρόνια διαρκέσει το φιλόδοξο πείραμα αντιγραφής της Microsoft. Ο Stephen Elop, βέβαια, είναι ήδη παγιδευμένος στον δρόμο που χάραξε ο Steve Ballmer δηλαδή, Windows 8 και ένα ενιαίο λειτουργικό για pc, smartphones και tablets (βλέπε Apple). Το λειτουργικό τους βέβαια είναι χτισμένο πάνω στο λειτουργικό που φορούσαν οι πρώτοι υπολογιστές. Τίποτα νέο εκτός ίσως από τις εμφανείς αλλαγές στο παρουσιαστικό του. Το παιχνίδι το γνωρίζεται, ας βάλουμε λίγο Aero, μάλλον ας χρησιμοποιήσουμε λίγο flat.

Αν δεν πάει καλά, κάτι που θεωρούμε πολύ δύσκολο καθώς τα τελευταία χρόνια αναμασάει τα ίδια πράγματα, ο Stephen Elop θα δηλώσει ότι βγαίνει στην σύνταξη και πάμε πάλι από την αρχή.

Οι ιδέες από τους ανθρώπους που δεν δουλεύουν σε μια μεγάλη εταιρεία δείχνουν να μην ακούγονται και αν ακούγονται πάλι έρχονται οι αριθμοί να χαλάσουν το τοπίο. Η ιστορία μοιάζει με αυτή των νέων καλλιτεχνών και των εταιρειών περιεχομένου….

Ιδέες σαν αυτή της Canonical με το smartphone Edge, πατώνουν χωρίς κεφάλαια, μέχρι κάποια έξυπνη Microsoft θα έρθει από το πουθενά με τα κεφάλαια που έχει μαζέψει πουλώντας τα Vista ή κάποιο άλλο λειτουργικό που ελάχιστα διαφέρει, τα ανασύρει, τα ντύνει με τα χρώματα της και τα παρουσιάσει σε ένα επίσημο event. Φυσικά στους καλεσμένους δεν θα βρίσκεται η NSA καθώς θα πρέπει να κρατήσουν τα προσχήματα.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).