Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ: η NSO (Pegasus) δεν δικαιούται ασυλία

Το Ανώτατο Δικαστήριο των επέτρεψε τη Δευτέρα στην WhatsApp της Meta να ασκήσει αγωγή κατηγορώντας τον ισραηλινό όμιλο NSO ότι εκμεταλλεύτηκε ένα σφάλμα στην ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp για να εγκαταστήσει λογισμικό κατασκοπείας που επέτρεπε την παρακολούθηση 1.400 ατόμων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικών αντιφρονούντων.

nso group

Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση της NSO κατά της απόφασης ενός κατώτερου δικαστηρίου και η αγωγή της WhatsApp μπορεί να προχωρήσει. Η NSO υποστήριζε ότι ήταν απρόσβλητη από μηνύσεις γιατί λειτουργούσε σαν πράκτορας για μη αναγνωρισμένες ξένες κυβερνήσεις όταν εγκατέστησε το λογισμικό κατασκοπείας “Pegasus”.

Η κυβέρνηση του προέδρου από την άλλη, παρότρυνε τους δικαστές να απορρίψουν την έφεση της NSO, σημειώνοντας ότι το Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είχε αναγνωρίσει ποτέ στο παρελθόν κάποια ιδιωτική που ενεργεί σαν πράκτορας ξένου κράτους. Έτσι η NSO δεν δικαιούται ασυλία.

Η WhatsApp το 2019 μήνυσε την NSO ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα και αποζημίωση, κατηγορώντας την ότι είχε σε διακομιστές της εταιρείας χωρίς άδεια για έξι μήνες νωρίτερα πριν εγκαταστήσει το λογισμικό Pegasus στις κινητές συσκευές των θυμάτων της.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
Pegasus,NSO Group,NSO,WhatsApp

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσει ο μέσος πολίτης από την ανάγνωση του ανωτέρω (και όλων των συναφών που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό) είναι πως, εδώ και καιρό, ίσως κοντά στην 5ετία, διεξάγεται ένας (χωρίς υπερβολή) παγκόσμιος πόλεμος συμφερόντων όπου, τα όρια μεταξύ των μεν από τους δε, είναι παντελώς δυσδιάκριτα.
    Συνάμα θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην ΜΗ ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΙΣΗ και κριτική όσων μαθαίνουμε, διαβάζουμε, αποκαλύπτονται καθόσον, δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα της “μιας πλευράς” λειτουργούν ως προπύργια της άλλης, είτε θέλοντας να θολώσουν τα νερά (της άλλης πλευράς) είτε ασκώντας εσωτερική “αντιπολίτευση” στα συμφέροντα της δικής τους πλευράς.

    Ειδικότερα. Καλά θα είναι να μη βιαστούμε να κρίνουμε θετικά τον Έλον (από τις αποκαλύψεις του για τη λογοκρισία στο τουίτερ), θετικά τον Ζούκι (για τις μηνύσεις του στην NSO) μιας και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το who is who και την προϊστορία τους.

    Τέλος, μη πιστεύοντας σε συνωμοσιολογίες, αλλά και πυκνά – συχνά μη βρίσκοντας “πάτημα” για να πω και να σκεφτώ : να, αυτή το λεχθέν ήταν μπούρδα ήταν συνωμοσιολογία, θα πρότεινα στους φίλους αναγνώστες να σκεφτούν κατά πόσο είναι πιθανή η περίπτωση να “επιθυμεί” η μια πλευρά να παρουσιάσει τους “δικούς της” ως περιούσιους και εν δυνάμει πεντακάθαρους μελλοντικούς κυβερνήτες του “we need a global goverment and we need it now”, έναντι της “άλλης πλευράς” (που και εκείνη, στο δια ταύτα επιθυμεί να πατρονάρει τους “δικούς της” με τους δικούς της όρους) …

    Ίσως παρατραβηγμένη πιθανολόγηση, ίσως όμως και όχι. Μα, αν εκτιμηθεί ως παρατραβηγμένο ένα τέτοιο σκεπτικό, τελικά, μήπως δεν επαληθεύτηκε σχεδόν το σύνολο των αναφερομένων στο Οργουελικό 1984 ; Και ακόμη και γι αυτόν τον ίδιο τον Όργουελ, ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στο ευαγγέλιο για ότι λειτουργούσε ως “χωνί” αντίστασης και έγερσης των μαζών και όχι ως προλειαντήρας καταστάσεων ;

    Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, με σκέψη ΚΑΙ περίσκεψη, με κρίση και με σύνεση και κυρίως με ελάχιστο (έως και μηδενικό) παρορμητισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).