Απειλές και κενά ασφαλείας στα δίκτυα

Το hacking δεν είναι μόνο ανησυχητικό για τις μεγάλες εταιρείες, αλλά είναι επίσης και για όλους εμάς που έχουμε προσωπικούς υπολογιστές, καθώς και για τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις. Σχεδόν όλοι είναι επιρρεπείς σε κακόβουλες επιθέσεις από hackers.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε τείχος προστασίας για να αποτρέψετε ή να ελαττώσετε τέτοιου είδους . Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασφαλίσετε το δίκτυό σας και εδώ είναι μερικά σημαντικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβετε για να ασφαλιστείτε.

virus vs worm

Συνήθεις μορφές απειλών του δικτύου

  1. Επιθέσεις DDoS: Αυτές οι επιθέσεις εξουδετερώνουν το σύστημά σας με αιτήματα πληροφοριών έως ότου τερματίσουν τελικά τους διακομιστές και τους ιστότοπούς σας.
  2. Προηγμένες απειλές (APT): Με το APT, ο εισβολέας αποκτά μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα μέσω κωδικοποίησης και παραμένει εκεί ανώνυμη ενώ συλλέγει σημαντικές .
  3. SQL Injection: Ο εισβολέας χρησιμοποιεί ερωτήματα SQL για να εισάγει κακόβουλους κώδικες στο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να διαγράψουν ιδιωτικές πληροφορίες από το σύστημα ή να αντιγράψουν προσωπικά δεδομένα.
  4. Επιθέσεις phishing: Αυτές οι επιθέσεις παρασύρουν τους ανθρώπους να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους ή να κατεβάσουν αμφισβητούμενο περιεχόμενο για να εισέλθουν στο σύστημα. Μπορεί να στοχεύει ολόκληρο το σύστημα ή ένα συγκεκριμένο άτομο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το phishing είναι αυτή τη στιγμή ο πιο κοινός τύπος κυβερνοεπίθεσης.
  5. Ransomware : Μόλις ο εισβολέας πάρει πρόσβαση στο σύστημα και κρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας, θα κρατήσει το σύστημα “όμηρο” και θα απαιτήσει προτού σας επιτρέψει να ανακτήσετε την πρόσβαση στο σύστημά σας. Το χειρότερο μέρος είναι ότι δεν είσαι ποτέ σίγουρος αν θα κρατήσουν τον λόγο τους μόλις υποκύψεις στις απαιτήσεις τους επειδή έχεις να κάνεις με εγκληματίες.
  6. Κακόβουλο λογισμικό: Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένα ύποπτο πρόγραμμα που διεισδύει στο σύστημά σας, είτε πρόκειται για ιό τύπου worm, είτε για virus, είτε για ransomware. Αρχικά επηρεάζει μια συσκευή και στη συνέχεια μολύνει ολόκληρο το σύστημα.

Τύποι απειλών για την ασφάλεια των συστημάτων

  1. Organized Threats: Πρόκειται για καλά οργανομένες απειλές από τους επιτιθέμενους με σαφές σχέδιο και ως προς το γιατί επιτίθενται σε ένα δίκτυο. Οι κρατικές επιθέσεις εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
  2. Unstructured Attacks: Διενεργούνται κυρίως από ερασιτέχνες που δεν έχουν ακριβή στόχο για τον λόγο που πραγματοποιούν εξαρχής μια κυβερνοεπίθεση.
  3. External Threats: Πρόκειται για απειλές που γίνονται εναντίον σας από ξένους που επιδιώκουν να αποκτήσουν τα δεδομένα και τις πληροφορίες της εταιρείας σας.
  4. Internal Threats: Διενεργούνται κυρίως από τους υπαλλήλους σας, είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες. Οι εσωτερικές παραβιάσεις δικτύου αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των επιθέσεων ασφάλειας ενός δικτύου. Θα μπορούσαν να προέρχονται από δυσαρεστημένους υπαλλήλους ή απλώς δυνητικά εγκληματικούς υπαλλήλους που δεν είχαν ελεγχθεί διεξοδικά όταν εντάχθηκαν στον οργανισμό σας.
cybersec

Τρόπος αναγνώρισης τρωτών σημείων ασφάλειας του δικτύου

  1. Προβολή του δικτύου σας

Ρίξτε μια πολύ προσεκτική ματιά στο δίκτυό σας σαν να ήσασταν εσείς ο εισβολέας. Επιτεθείτε στις άμυνές σας και μετρήστε πόσες απειλές μπορούν να περάσουν στο σύστημά σας. Προσδιορίστε τυχόν τρωτά σημεία και αδύναμα σημεία που είναι πιθανό να διευκολύνουν την είσοδο σε έναν εισβολέα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να σφραγίσετε τυχόν ανοιχτά “παραθυράκια”.

  1. Δοκιμές διείσδυσης

Μπορείτε να εντοπίσετε υπαλλήλους στον οργανισμό σας που είναι πιθανό να μπουν στον πειρασμό να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους; Η δοκιμή διείσδυσης καθιστά εύκολο τον εντοπισμό τέτοιων προβλημάτων στο σύστημά σας.

  1. Δημιουργήστε ένα τείχος προστασίας

Τα εξωτερικά και εσωτερικά τείχη προστασίας εμποδίζουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα του δικτύου σας. Ένα τείχος προστασίας παρακολουθεί επίσης την κυκλοφορία του συστήματός σας. Σας ειδοποιεί σε περίπτωση οποιασδήποτε ασυνήθιστης δραστηριότητας ή εισβολής στο σύστημά σας.

  1. Τμηματοποίηση Δικτύου

Διαχειριστείτε τα δικαιώματα του δικτύου σας έτσι ώστε να μην έχει πλήρη πρόσβαση στο δίκτυο όλα τα μέλη της ομάδας και επιλέξτε μερικούς υπαλλήλους που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με περισσότερα δικαιώματα στο σύστημά σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγχετε ποιος εξουσιοδοτεί τι και να αποτρέψετε παραβιάσεις δεδομένων εμπιστευτικών πληροφοριών.

  1. Επιτήρηση Απειλών

Μάθετε ποιες απειλές υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σε παρόμοια δίκτυα και εάν ο οργανισμός σας αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο. Αφού προσδιορίσετε τους πιθανούς κινδύνους, μπορείτε να εφαρμόσετε μέτρα περιορισμού πριν ξεκινήσουν οι πραγματικές επιθέσεις στο δίκτυό σας.

  1. Παρακολούθηση Δικτύου

Παρακολουθείτε συνεχώς και προσδιορίζετε πόσο βιώσιμα είναι τα μέτρα ασφαλείας σας. Διατηρείτε όλα τα μέτρα ασφαλείας σας τακτικά ενημερωμένα και εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε όλα τα μέτρα που βλέπετε ότι δεν παρέχουν πλέον την απαιτούμενη ασφάλεια.

Εν τέλη

Θα πρέπει να παρακολουθείτε και να ενημερώνετε τα σας. Οι πελάτες σας σας εμπιστεύονται τα δεδομένα τους, επομένως η έκθεση των πληροφοριών τους, θα σήμαινε κίνδυνο για τη φήμη τους. Επομένως, πρέπει να συνεχίσετε να βελτιώνετε το αμυντικό σύστημα του δικτύου σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.
hacking

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).