Οι πυροσβεστικές δηλώσεις Obama για την NSA, και η αλήθεια

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, στην πολύ-αναμενόμενη ομιλία του την Παρασκευή , πρότεινε μια σειρά αλλαγών στις δραστηριότητες επιτήρησης της NSA που έχουν προκαλέσει σάλο τους τελευταίους μήνες. Όπως επίσης αναμέναμε από το iGuRu.gr, σημαντικές πτυχές του θέματος δεν αναφέρθηκαν καθόλου και πολύ διπλωματικά απέφυγε  φέρει στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές που του είχαν προτείνει από την ομάδα που είχε αναλάβει την αξιολόγηση της μυστικής υπηρεσίας.

Ακολουθούν πέντε που ο Obama ανέφερε ότι δεν θα αλλάξουν  ή δεν τα ανέφερε καθόλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας για την NSA .

Obama
1 . Τα άλλα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων και συλλογής δεδομένων.

Η αναφορά του Αμερικάνου προέδρου στο πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών μεταδεδομένων, και η ανακοίνωση του περί ήμι-τερματισμού του, ίσως ξεγέλασε μερικούς Αμερικάνους (μέχρι να αποκαλυφθεί ότι η υπηρεσία συνεχίζει κανονικά) αφού η NSA δεν θα σταματήσει να συλλέγει, σχεδόν όλα τα αρχεία  από τις τηλεφωνικές τους . Το διαφορετικό είναι ότι η βάση δεδομένων και οι αναλυτές που θα μπορούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα δεν θα είναι πια στη δικαιοδοσία της NSA. Ο Obama υποστήριξε την πρόταση, που του τέθηκε από την εσωτερική ομάδα αξιολόγησης της μυστικής υπηρεσίας, να πάρει δηλαδή, τη βάση δεδομένων από τα χέρια της NSA.

Αλλά τι γίνεται με τη μαζική συλλογή των μεταδεδομένων στο Διαδίκτυο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοινωνικών γραφημάτων δεδομένων των Αμερικανών; Ο  Obama εθελοτυφλώντας, παρέβλεψε το γεγονός ότι παραβιάζει το άρθρο 702 του νομοσχεδίου FISA (Foreign Intelligence Surveillance). Τι θα γίνει με την συλλογή SΜS; Τι θα γίνει με τη συλλογή εκατομμυρίων δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άμεσων μηνυμάτων, από Αμερικάνους και μη;

Ο Obama δεν ανέφερε τίποτα για όλα αυτά. Τα προγράμματα αυτά είναι μάλλον πολύ πιθανό να συνεχίσουν.

2 . Δημόσιος κατήγορος στο δικαστήριο FISA.

Η εσωτερική ομάδα αξιολόγησης για την NSA συνέστησε το διορισμό ενός “εισαγγελέα για το Δημόσιο Συμφέρον ” για  να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του απλού πολίτη, όπως την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών ενώπιον της Εποπτεύουσας Αρχής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Obama δεν έθεσε θέμα δημόσιου κατήγορου, αλλά όπως ανέφερε, θα πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα συμμετέχει στις διαδικασίες του Δικαστηρίου της FISA. Όμως δεν θα παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Η φωνή τους θα ακούγετε  μόνο “σε σημαντικές περιπτώσεις” , όταν το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για ευρύτερες αποφάσεις που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το πώς η NSA διεξάγει την επιτήρηση. Με λίγα λόγια η ύπαρξη ενός συνηγόρου υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών στο δικαστήριο FISA είναι “περιττή” και ενδεχομένως αντιπαραγωγική. Σκεφτείτε όμως  για τι “παραγωγή” μιλάμε.

3 . Οι προσπάθειες της NSA να υπονομεύσει τα πρότυπα κρυπτογράφησης

Τον Σεπτέμβριο, που ας πέρασε, έγγραφα που διέρρευσαν από τον Edward Snowden αποκάλυψαν ότι η NSA πραγματοποιεί πολύπλευρες προσπάθειες για να υπονομεύσει και να αποδυναμώσι τα πρότυπα κρυπτογράφησης και της ασφάλειας, προκειμένου να μπορέσει η μυστική υπηρεσία να αποκτήσει πρόσβαση σε επικοινωνίες που η κοινή γνώμη στο Διαδίκτυο πιστεύει ότι είναι ασφαλείς .

Η NSA, αλλά και το FBI, έχουν κατηγορηθεί για υπονόμευση κρυπτογράφησης. Φυσικά και οι δύο υπηρεσίες έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς. Η NSA μάλιστα επίσης φέρεται να έδωσε στην ασφαλείας RSA 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια μυστική σύμβαση για την εξασφάλιση ασθενέστερων πρωτοκόλλων κρυπτογράφησης.

Διαβάστε: Νέο σκάνδαλο: Η NSA έχει πληρώσει 10 εκατομμύρια την RSA για αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης

Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων, η εσωτερική ομάδα αξιολόγησης ενέκρινε την ισχυρή τεχνολογία κρυπτογράφησης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει “σε καμία περίπτωση να ανατρέπει, να υπονομεύει, να αποδυναμώνει ή να καθιστά ευάλωτα διαθέσιμα εμπορικά λογισμικά, κρυπτογράφησης.”

[ads2]

Ο Obama δεν ανέφερε τίποτα για αυτό στην ομιλία του. Είναι προφανές, οι Μυστικοί των ΗΠΑ, ποτέ δεν επιθυμούσαν και συνεχίζουν να ην επιθυμούν την κρυπτογράφηση στα χέρια του απλού πολίτη.

4 . Ο δικαστικός έλεγχος για τις επιστολές εθνικής ασφάλειας

Το FBI χρησιμοποιεί επιστολές εθνικής ασφάλειας για χρόνια, ζητώντας από τις τηλεφωνικές εταιρείες και τις εταιρείες παροχής Internet, να παραδώσουν δεδομένα πελατών τους. Οι επιστολές αυτές αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος,διοικητικής κλήτευσης που δεν απαιτεί από το FBI να πάρει η δικαστική έγκριση πριν από την έκδοσή τους. Οι επιστολές μεταφέρουν απλά τις διαταγές που αναφέρουν στους παραλήπτες να μην αποκαλύψουν την ύπαρξή τους, στο στόχο (αλλά και στο ευρύ κοινό) του οποίου τα δεδομένα έχουν ζητηθεί, ούτε καν μετά από χρόνια την έκδοση της επιστολής.

Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής επανεξέτασης των μυστικών δράσεων της NSA, πρότειναν την μεταρρύθμιση του νόμου για να απαιτείται η έγκριση ενός δικαστή για κάθε επιστολή τέτοιου είδους. Ο Obama ενέκρινε περισσότερη διαφάνεια, αλλά όχι και την δικαστική εποπτεία.

5 . Κατασκοπεία στα κέντρα δεδομένων εταιρειών όλου του κόσμου

Τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Snowden τον Οκτώβριο ανέφεραν ότι η NSA έχει τη δυνατότητα να συλλογής δεδομένων από όλους τους χρήστες του Διαδικτύου με τις υποκλοπές από τους συνδέσμους που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων της Google και της Yahoo.

Ο Obama δεν έκανε κανένα σχόλιο για αυτό.

Εν ολίγοις, οι δηλώσεις – ανακοινώσεις του Obama, έγιναν για πυροσβεστικούς λόγους και όχι  για να επιφέρουν μεταρρυθμίσεις στις ανεξέλεγκτες δράσεις της NSA, που ουσιαστικά παραμένει ανέπαφη. Δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το γεγονός και θα ήταν ουτοπία να πιστεύαμε ότι οι ΗΠΑ, θα αλλάξουν την ιμπεριαλιστική πολιτική τους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).