Ψηφιακό σύμπαν: ανεξερεύνητος άγνωστος

big-data
Το ψηφιακό σύμπαν διογκώνεται σήμερα με απρόβλεπτα υψηλούς ρυθμούς και θα φτάσει τα 40 Ζettabytes μέχρι το , ξεπερνώντας κάθε προγενέστερη σχετική πρόβλεψη, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της IDC.
Παράλληλα, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι μόλις ένα ελάχιστο κομμάτι του δυναμικού των αξιοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το ότι ο όγκος της χρήσιμης πληροφορίας διευρύνεται συνεχώς, ενώ ο όγκος των δεδομένων που χρειάζονται προστασία μεγαλώνει ταχύτερα από το ίδιο το ψηφιακό σύμπαν.
Αυτά και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα περιλαμβάνονται σε μελέτη της IDC για το ψηφιακό σύμπαν, η οποία είναι προϊόν χορηγίας της EMC.
Η IDC εκτιμά ότι παρά τον εξαιρετικά ταχύ ρυθμό αύξησης και τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που γεννούν άνθρωποι και μηχανές, μόλις το 0,5% του συνολικού όγκου των δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο υπόκειται σε κάποιο είδος ανάλυσης.
Η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση συσκευών -όπως τα PCs και τα smartphones- έχει αυξήσει το ποσοστό πρόσβασης στο Ιντερνετ από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η συμβολή μηχανών -όπως οι κάμερες ασφαλείας και οι έξυπνοι μετρητές- στη δημιουργία δεδομένων, έχει οδηγήσει στο διπλασιασμό της έκτασης του ψηφιακού σύμπαντος μέσα σε δύο μόλις χρόνια (2.8 Zb).
Η IDC εκτιμά ότι μέχρι το 2020 το ψηφιακό σύμπαν θα προσεγγίσει τα 40 Zb, ξεπερνώντας οποιαδήποτε άλλη σχετική πρόβλεψη έχει γίνει στο παρελθόν κατά 14%. Το ψηφιακό σύμπαν θα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, από σήμερα μέχρι το 2020. Το 2020 θα αντιστοιχούν περίπου 5.247 Gb πληροφορίας για κάθε κάτοικο στη Γη.
Χρήσιμα δεδομένα που χάνονται 
Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων δεδομένων αφορά κυρίως σε μη δομημένες πληροφορίες, αποθηκευμένες σε untagged αρχεία, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζουμε λίγα πράγματα γι’ αυτές.
Το , το 23% (643 Exabytes) του ψηφιακού σύμπαντος θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο εάν είχε επισημανθεί κατάλληλα και αναλυθεί.  Παρόλα αυτά, σήμερα μόλις το 3% των εν δυνάμει χρήσιμων data μαρκάρεται και ακόμη λιγότερα είναι αυτά που αναλύονται.
Το πλήθος των χρήσιμων δεδομένων αυξάνεται παράλληλα με το ψηφιακό σύμπαν. Μέχρι το 2020, το 33% του ψηφιακού σύμπαντος (περισσότερα από 13.000 Exabytes) θα περιέχει χρήσιμες πληροφορίες, υπό την προϋπόθεση ότι επισημαίνεται και αναλύεται.
Δεδομένα χωρίς προστασία
Το , λιγότερο από το ένα τρίτο του ψηφιακού σύμπαντος είχε ανάγκη να προστατευθεί, αναλογία η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 40% μέχρι το 2020.
Το 2012 και ενώ περίπου το 35% των δεδομένων που απαρτίζουν το ψηφιακό σύμπαν χρειάζεται κάποιο είδος προστασίας, λιγότερο από 20% απολαμβάνει τελικά κάτι τέτοιο. Το επίπεδο της προστασίας ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, με τις αναδυόμενες αγορές να σημειώνουν τη φτωχότερη επίδοση.
Ακόμη, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει ριζικά ο τύπος των δεδομένων που αποθηκεύονται στο . Μέχρι το 2020, η IDC εκτιμά ότι το 46.7% των δεδομένων που αποθηκεύονται στο cloud θα έχουν σχέση με την ψυχαγωγία και όχι με τις επιχειρήσεις. Αρχεία από κάμερες ασφαλείας, ιατρικές πληροφορίες και δεδομένα που θα παράγονται από υπολογιστές, τηλέφωνα και καταναλωτικά ηλεκτρονικά, θα συμπληρώνουν το υπόλοιπο ποσοστό.
Αυτή τη στιγμή η Δυτική Ευρώπη κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις όσον αφορά στη διαχείριση των δεδομένων του ψηφιακού σύμπαντος, δαπανώντας 2,49 δολάρια ανά Gigabyte. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 1 δολάριο και 77 σεντς ανά Gb, η Κίνα με 1,31 $, και η Ινδία με 0,87 του δολαρίου ανά Gb.

πηγή

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).