bitcoin

Τι είναι το Bitcoin;

To bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα που βασίζεται στις αρχές της ομότιμης δικτύωσης, των ψηφιακών υπογραφών και των συναρτήσεων απόδειξης εργασίας .

Σε πολύ γενικό πλαίσιο μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο του email στις χρηματικές συναλλαγές από απόσταση!.Μπορεί απλά να στείλεις ένα ποσό από ένα σημείο του πλανήτη σε άλλο χωρίς ενδιάμεσους και με μικρότερο κόστος.

bitcoin

To bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά αξίας μέσω του διαδικτύου πολύ ποιο οικονομικά από τις τρέχουσες διαδικασίες.

Σε αντίθεση με τα νομοθετημένου νομίσματα που αντλούν την αξία τους καί από τον νόμο ένα αλγοριθμικό νόμισμα όπως πχ το bitcoin  αντλεί την αξία του από την επίλυση δύσκολων υπολογιστικών προβλημάτων τα χαρακτηριστικά των οποίων θα εξετάσουμε παρακάτω.

Για την ιστορία του εγχειρήματος ένα ενδιαφέρον άρθρο είναι το ‘The future cannot exist without the past’

 

Το χρήμα σαν πληροφοριακό ίχνος – ημερολόγιο (log)  ροών συναλλαγης ενέργειας και ύλης ανάμεσα σε ανθρώπους

 • Οι πληρωμές είναι δημόσιες . Είναι δυνατό να κοιτάξουμε σε κάθε συναλλαγή που έχει γίνει, να διατρέξουμε το ιστορικό συναλλαγών και να επαληθεύσουμε με τον πελάτη μας την σωστή τήρηση των κανόνων του πρωτοκόλλου.
 • Οι πληρωμές είναι ανώνυμες. Όχι ακριβώς..χρειάζεσαι μια διεύθυνση στο bitcoin προκειμένου να δεχτείς πληρωμές αλλά οι διευθύνσεις αυτές δεν συνδέονται απαραίτητα με ποιός είσαι.
 • Οι πληρωμές χρειάζονται χρόνο για να επαληθευτούν. Μπορείς να κάνεις μια πληρωμή και ο παραλήπτης θα τα δεί αμέσως.,αλλά πρέπει να περιμένεις να γίνει αυτή η συναλλαγή αποδεκτή από τους άλλους χρήστες του δικτύου (γι’αυτό μιλάμε για ‘ομότιμο δίκτυο’ bitcoin).
 • Οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν άτομο με άτομο (peer 2 peer , p2p , ομότιμα ) χωρίς ενδιάμεσους και με μειωμένο κόστος.
 • Ένα bitcoin μπορεί να δημιουργεί από υπολογιστική ισχύ που καταναλώνεται σε επίλυση πολύπλοκων αλγορίθμων.

Issue (Δημιουργία)

Δημιουργείτε μέσω μια διαδικασίας που καλείται mining και η οποία απαιτεί ισχυρούς υπολογιστικούς πόρους. Σαν πρώτη συνοπτική περιγραφή του προβλήματος

Συνεπώς ένα bitcoin δεν τυπώνεται από έναν νομισματοκοπείο, δημιουργείται σε υπολογιστές μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται mining. Στη διαδικασία αυτή ένα υπολογιστικό σύστημα δημιουργεί blocks και σαν ανταμοιβή οι χειριστές του συστήματος θα λάβουν κάποια νεα bitcoins.

Το mining μπορεί να γίνει αρκετά ποιό αποδοτικό αν έχουμε και κάρτα γραφικών η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από miner λογισιμικό όπως το poclbm. Πρόκειται για opencl miner. Το opencl είναι ένα πλαίσιο δημιουργίας λογισμικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει και την κάρτα γραφικών. Δείτε και εδώ μια λίστα με miners.

Συναλλαγές

Κάθε πελάτης έχει μια ειδική διεύθυνση στο p2p bitcoin δίκτυο. Η διεύθυνση αυτή αντιστοιχεί σε ένα δημόσιο κλειδί μας (μπορούμε να έχουμε πολλά) και όπως ήδη πρέπει να γνωρίζεται από τη κρυπτογραφία δημόσιου κλειδίου για κάθε ένα δημόσιο κλειδί έχουμε και ένα ιδιωτικό κλειδί το οποίο πρέπει να διατηρούμε μυστικό.Τυχών απώλεια του σημαίνει απώλεια αδυναμία να χρησιμοποιήσουμε όλα τα btc που συνδέονται με την διεύθυνσή μας. (Προσέξτε τη διατύπωση … στην πληροφορία που διατηρεί το bitcoin ομότιμο δίκτυο θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι συναλλαγές  μεταφοράς btc προς τη διεύθυνση σας.
Όμως για να μεταβιβάσετε σε τρίτον την αξία αυτή πρέπει να υπογράψετε ψηφιακά την νέα αυτή συναλλαγή με το ιδιωτικό σας κλειδί που αντιστοιχεί στη διεύθυνση αυτή. Οπότε δεν θα μπορείτε να »ξοδέψετε» αυτά τα btc! και πρακτικά αυτό μπορεί να διατυπωθεί σαν απώλεια (για πάντα!) αυτών των btc.

  Νέο System Rescue CD 4.9.3

Η αποστολή bitcoin μπορεί να γίνει απλά γνωρίζωντας τη διεύθυνση ενός άλλο χρήστη του δικτύου. Όπως στέλνεις email γνωρίζωντας απλά τη διεύθυνση του παραλήπτη παρόμοια μπορούμε να στείλουμε bitcoins γνωρίζωντας την bitcoin διεύθυνση.

Η διεύθυνση αυτή έχει τη μορφή αλφαριθμητικού 34 χαρακτήρων που ξεκινάει με τον αριθμό  1 ή 3. Πχ η πρώτη μου διεθύνση : 1MhEDZb7eGdvkRs2mBQgs1RQkP98ALZ1Tp . Συνεπώς αν θέλετε να μου κεράσετε μια λεμονάδα χωρίς επιβλαβή ζάχαρη ,απλά πατάτε στον bitcoin πελάτη το κουμπί send coins και στα πεδία συμπληρώνετε το ποσό , μια ετικέτα ενημερωτική και το ποσό (όσο θέλετε).

Η συνναλαγή προκειμενου να εγκριθεί και να ελεγχεί θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νεο μπλοκ και να γινουν οι ελεγχοι (proof of work) σε άλλους κόμβους του δικτύου.

Μετατροπές

Ένα bitcoin μπορεί να μετατραπεί σε άλλα νομίσματα αλλά οι ισοτιμίες είναι αρκετά ασταθείς.

Μειονεκτήματα

Λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε μαύρες διαδικτυακές αγορές , πχ Silk Road όπου διακινούνται και παράνομες ουσίες.
Αυξάνει το ρίσκο από κακόβουλη πρόσβαση στον ΗΥ μας αφού ενδέχεται να χάσουμε τα λεφτά μας. Αυτός όμως δεν είναι κίνδυνος που σχετίζεται αποκλειστικά με το bitcoin αλλά γενικά με την ασφάλεια των υπολογιστικών μας συστημάτων.

Πρώτη χρήση

Μεταφέρετε στον ΗΥ σας και εγκαταστήστε τον πελάτη bitcoin από τον ιστότοπο bitcoin.org .Στο debian stable θα με το άνοιγμα της αρχειοθήκης θα εκκινήσετε τον »πελάτη» bitcoin-qt.

Ο συγχρονισμός με το δίκτυο αργεί αρκετά την πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει γιατί για την ώρα (2012) ο πελάτης ..δεν είναι ένας απλός πελάτης , κάθε άλλο ,.. ειναι πλήρης κόμβος του δικτύου και δεν εμπιστεύεται ότι έχουν τηρηθεί οι κανόνες του πρωτοκόλλου , που σημαίνει ότι πρέπει να κατωφορτώσει και να ελέγξει όλο το ιστορικό των συναλλαγών. Σε τεχνική ορολογία το ιστορικό όλων των συναλλαγών είναι αποθηκευμένο στο λεγόμενο block chain που είναι μια βάση δεδομένων όλων των συναλλαγών που έχουν γίνει με το bitcoin από τη στιγμή της δημιουργίας του. Διαβάστε σχετικά με το μέγεθος του block chain καθώς περνά ό χρόνος.

  Project Ara από 50 δολάρια με επεξεργαστή Toshiba

Με την εκτέλεση του πελάτη για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί η διεύθυνση σας στο btc δίκτυο καθώς και ένα ζευγος κλειδίων (δημόσιο/ιδιωτικό) που σχετίζονται με τη διεύθυνση αυτή.

 

Για αρχή μπορούμε να προμηθευτούμε ένα πολύ μικρό ποσό από τον ιστότοπο free bitcoin faucet που δίνει δωρέαν ένα πολύ μικρό συμβολικό ποσό,πχ 0.001 bc

Mining

Θεωρία

Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε καλά την έννοια ‘Proof-of-work system. ‘ Διαβάστε επίσης ‘bit gold

Ένα πολύ καλό άρθρο που εξηγεί τη λειτουργία του bitcoin είναι και το ‘Proof of work exposed’.

Και επίσης πολύ καλή παρουσιαση με πληροφοριακά διαγράμματα είναι του Brian Warner (Bitcoin: A Technical Intoduction)

 • Είναι ένα ψηφιακό νομισματικό σύστημα μέσω Internet και συνεπώς υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δηλαδή δεν έχει υλική υπόσταση (χαρτονομίσματα π.χ.). Τα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη
 • Δεν έχει κεντρικό έλεγχο και η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους, μέσω του Internet
 • Όσοι υπολογιστές συνεισφέρουν την επεξεργαστική τους ισχύ στο δίκτυο του Bitcoin, δημιουργούν νομίσματα, προφυλάσσουν το δίκτυο από επιθέσεις κι ελέγχουν την ορθότητα κι εγκυρότητα των συναλλαγών που γίνονται σε αυτό (η διαδικασία αυτή είναι προαιρετική)
 • Η δημιουργία των νομισμάτων είναι ελέγξιμη κι έτσι αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός
 • Η ανταλλαγή Bitcoins μεταξύ χρηστών, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο κι αν βρίσκονται, γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός προγράμματος
 • Οι αμοιβές για τη μεταφορά Bitcoins είναι απειροελάχιστες (μικρότερες των πέντε ευρωλεπτών)
 • Υπάρχουν υπηρεσίες που ανταλλάσσουν Bitcoins για άλλα νομίσματα όπως  ευρώ, δολάρια, κλπ
 • Οι Bitcoin συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες, δηλαδή αν στείλουμε νομίσματα σε ένα φίλο, δεν υπάρχει δυνατότητα ν” αναστρέψουμε τη συναλλαγή. Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε τα νομίσματά μας πίσω, είναι να γίνει νέα συναλλαγή από τον φίλο προς εμάς.

Πως μπορείτε ν” αποκτήσετε bitcoins

 Posted by on 21/06/2012 at 13:41

 

Για να μπορέσετε ν” αποκτήσετε τα πρώτα σας νομίσματα θα χρειαστείτε μια bitcoin διεύθυνση. Ο πιο απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία όπως οι https://easywallet.org/ , https://www.instawallet.org/ και https://blockchain.info/wallet/ με τις οποίες μπορείτε να έχετε το πορτοφόλι σας online και να έχετε πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε.

Δωρεάν bitcoins

Υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες μέσω των οποίων μπορείτε ν” αποκτήσετε μικρές ποσότητες bitcoins. Αυτός ίσως είναι ο πιο απλός τρόπος για να δείτε τα πρώτα bitcoins στο πορτοφόλι σας. Μπορείτε να βρείτε μερικές από αυτές τις ιστοσελίδες στην ενότητα: Δωρεάν bitcoins

 

Πηγές librebytes.gr και bitcoinx.gr

bitcoin.org

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


5  +  4  =