Προσθέστε εναλλαγή πληκτρολογίου με Shift+Alt στο Ubuntu 13.10

Εδώ και αρκετό καιρό η έκδοση 13.10 του λειτουργικού συστήματος Ubuntu παρουσιάζει διάφορα σφάλματα που επηρεάζουν τους Έλληνες χρήστες.
Τα σφάλματα αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τον νέο δείκτη διάταξης που χρησιμοποιεί το Ubuntu, τον indicator-keyboard.

ubuntu-logo14

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το δημιουργεί το σφάλμα launchpad bug #1226962, κατά το οποίο όταν χρησιμοποιείται η ελληνική διάταξη πληκτρολογίου δεν λειτουργούν πολλές από τις συντομεύσεις όπως ctrl+c (copy), ctrl+v (paste) κτλ.
Το σφάλμα αυτό είναι αρκετά σοβαρό και δικαιολογημένα θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς χρήστες από την εγκατάσταση της νέας έκδοσης του Ubuntu.
Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό του Ubuntu 13.10, είναι πως ο indicator-keyboard χρησιμοποιεί πλέον τις συντομεύσεις πληκτρολογίου του i-bus για την αλλαγή διάταξης (super+space, shift+super+space), οι οποίες είναι άβολες στη χρήση.

Παρακάτω θα δούμε έναν τρόπο (δημοσίευσε για πρώτη φορά το kolk4.wordpress.com) για να επαναφέρουμε στο Ubuntu 13.10 τη γνώριμη ως τώρα λειτουργία όπου η εναλλαγή διατάξεων θα γίνεται από τον κλασσικό συνδυασμό πλήκτρων alt+shift και κάποιες άλλες δημοφιλείς παραλλαγές του (ctrl+shift και Caps Lock). Με αυτόν τον τρόπο, δεν επηρεαζόμαστε επίσης και από το πρόβλημα με τη λειτουργία των συνδυασμών πληκτρολογίου κατά τη χρήση της ελληνικής διάταξης. Εκτός από τον τρόπο που περιγράφει ο φίλος μας θα δώσουμε τις ακριβείς εντολές τερματικού για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα Ubuntu.

  Εξι στα δέκα tablet που πωλήθηκαν το 2013 «τρέχουν» με λογισμικό Android

Για την αλλαγή διάταξης, θα χρησιμοποιήσουμε το κλασσικό στο Linux setxkbmap αντί του i-bus που χρησιμοποιεί.
Για να το κάνουμε αυτό, θα γράψουμε ένα μικρό script με μια εντολή που θα ενεργοποιεί την εναλλαγή πληκτρολογίου μέσω του setxkbmap. Αντιγράψτε το περιεχόμενο ενός από τα παρακάτω τρία script ανάλογα με το ποια συντόμευση πληκτρολογίου σας βολεύει περισσότερο και αποθηκεύστε το σε ένα νέο έγγραφο στην επιφάνεια εργασίας σας.

Χρησιμοποιήστε σαν όνομα του αρχείου το greekxkblayout

.

Εναλλαγή διάταξης πληκτρολογίου με alt+shift:

#!/bin/bash
setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el

Εναλλαγή διάταξης πληκτρολογίου με ctrl+shift:

#!/bin/bash
setxkbmap -option grp:switch,grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll us,el

Εναλλαγή διάταξης πληκτρολογίου με Caps Lock:

#!/bin/bash
setxkbmap -option grp:switch,grp:caps_toggle,grp_led:scroll us,el

Στη περίπτωση του υπολογιστή που χρησιμοποιούμε ο χώρος αποθήκευσης είναι ο φάκελος /usr/local/bin/ και ονομάσαμε το script: greekxkblayout.

Για να μεταφέρετε το αρχείο από την επιφάνεια εργασίας στο φάκελο που θα χρησιμοποιήσουμε χρησιμοποιήστε την εντολή αλλάζοντας το κομμάτι που έχουμε μαρκάρει με bold για τα δικά σας στοιχεία:

Selection_004
Μετά, κάντε το εκτελέσιμο δίνοντας την εντολή στο τερματικό:

Selection_003
Αν αποθηκεύσετε το δικό σας script κάπου μέσα στον προσωπικό σας φάκελο, τότε στην εντολή δεν χρειάζεται το sudo.
Από την αναζήτηση του υπολογιστή μας ψάχνουμε για startup applications και ανοίγουμε τα προγράμματα εκκίνησης του Ubuntu.
stratup app iguru.gr
Κλικ στο"Προσθήκη" ή στο "Add”, ανάλογα με το ποια είναι η γλώσσα συστήματος που χρησιμοποιούμε.

Selection_002
Θα δούμε το παραπάνω παράθυρο. Από εδώ, πατώντας πάνω στο κουμπί" Περιήγηση", εντοπίζουμε το script μας και το προσθέτουμε στις υπηρεσίες εκκίνησης. Αν θέλουμε, μπορούμε να ορίσουμε και κάποιον τίτλο, κάποιο εικονίδιο, ή κάποιο επεξηγηματικό σχόλιο στα αντίστοιχα πεδία. Έτσι, από την επόμενη εκκίνηση, το σύστημά μας θα αλλάζει διάταξη πληκτρολογίου με τον συνδυασμό πληκτρολογίου της προτίμησής μας και θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Ubuntu 13.10 όπως και πριν.
Σημειώστε ότι το σύστημα σας θα χρειαστεί επανεκκίνηση ώστε να "δει" τις ρυθμίσεις

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

  +  88  =  94

Previous Story

Πως να φιλτράρετε εικόνες με πνευματικά δικαιώματα στην αναζήτηση της Google

Next Story

Τεχνολογίες antivirus και προσαρμογή στις νέες απειλές