Τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν αδιάσπαστες τοξικές χημικές ουσίες

Τα χάρτινα καλαμάκια δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον, το 90% αυτών περιέχουν τοξικές ουσίες που ονομάζονται PFAS και δεν διασπώνται ποτέ.

paper straws

Μια ευρωπαϊκή μελέτη αποκαλύπτει ότι περίπου το 90% των “φιλικών προς το περιβάλλον” χάρτινων καλαμιών που πίνουμε τα ποτά μας και τον καφέ μας, περιέχουν του λεγόμενες “forever” χημικές ουσίες, που ονομάζονται PFAS, οι οποίες δεν διασπώνται εύκολα και μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα, προκαλώντας δυνητικά προβλήματα υγείας.

Σε μία εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει τα χάρτινα καλαμάκια (αλλά μπορείτε να βρείτε και πλαστικά καλαμάκια από την , που εκεί δεν έχει απαγορευτεί η κατασκευή τους) ήρθε μία περιβαλλοντική μελέτη να ταράξει τα ήσυχα νερά.

Σύμφωνα με το New Atlas, τα “Forever χημικά” είναι η καθομιλουμένη ονομασία που δίνεται σε μια κατηγορία περισσότερων από 12.000 χημικών ουσιών, πιο επίσημα γνωστές ως πολυ- και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), που σπάνια διασπώνται στο περιβάλλον ή στο σώμα μας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 39 διαφορετικές μάρκες καλαμιών από χαρτί, γυαλί, μπαμπού, ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό και τα ανέλυσαν για 29 διαφορετικές ενώσεις PFAS. Η πλειοψηφία των εμπορικών σημάτων που δοκιμάστηκαν ( το 69% ) περιείχαν PFAS, και ανιχνεύτηκαν συνολικά με 18 διαφορετικά PFAS.

Τα χάρτινα καλαμάκια ήταν τα πιο επιρρεπή να περιέχουν PFAS, με τις χημικές ουσίες να ανιχνεύονται στο 90% των εμπορικών σημάτων που δοκιμάστηκαν, σε εξαιρετικά μεταβλητές συγκεντρώσεις.

Το Υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), μια ένωση που συνδέεται με υψηλή χοληστερόλη, μειωμένη ανοσολογική απόκριση, νόσο του θυρεοειδούς και αυξημένο καρκίνο των νεφρών και των όρχεων, εντοπίστηκε περισσότερο από όλες. Το PFOA έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020 !.

Εντοπίστηκαν επίσης τριφθοροξικό οξύ (TFA) και τριφθορομεθανοσουλφονικό οξύ (TFMS), PFAS εξαιρετικά βραχείας αλυσίδας που είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά και επομένως ενδέχεται να εκπλυθούν από τα καλαμάκια στα ποτά και στους καφέδες.

Τα καλαμάκια μπαμπού τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα από τα χάρτινα, με το PFAS να βρέθηκε στο 80% των εμπορικών σημάτων που δοκιμάστηκαν. Οι χημικές ουσίες όμως βρέθηκαν και στο 75% των πλαστικών καλαμιών και στο 40% των γυάλινων καλαμιών.

Τα PFAS δεν ανιχνεύθηκαν σε κανένα από τα χαλύβδινα καλαμάκια που δοκιμάστηκαν. Οι συγκεντρώσεις PFAS ήταν χαμηλές και, λένε οι ερευνητές, αποτελούν μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, το πρόβλημα με το PFAS είναι ότι οι ενώσεις αυτές είναι βιοσυσσωρευτικές, που σημαίνει ότι μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου επειδή απορροφώνται αλλά δεν απεκκρίνονται.

Οι ερευνητές λένε ότι ενώ η μελέτη δεν προσδιόρισε εάν τα PFAS προστέθηκαν στα καλαμάκια ή ήταν αποτέλεσμα μόλυνσης, για παράδειγμα, από το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται τα φυτικά υλικά. Η παρουσία των χημικών ουσιών σχεδόν σε κάθε εμπορικό σήμα των χάρτινων καλαμιών είναι πιθανό να ωφείλεται επειδή χρησιμοποιήθηκαν τα PFAS ως υδατοαπωθητική επίστρωση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Additives and Contaminants.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

χάρτινα,καλαμάκια,καλάμι,paper,straw,forever,PFAS

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).