Χρειάζεστε αλήθεια λογισμικό ασφαλείας στις συσκευές σας;

Πολλοί κατασκευαστές υπολογιστών και smartphones, ισχυρίζονται ότι οι συσκευές τους δεν χρειάζονται antivirus.

Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, καθώς η ενσωματωμένη προστασία δεν είναι πάντα αρκετή. Αυτό το άρθρο θα αναλύσει το επίπεδο προστασίας των δημοφιλών gadget και θα αποφασίσει εάν πρέπει να εγκαταστήσετε μια πρόσθετη εφαρμογή προστασίας από ιούς σε αυτές.

Χρειάζεστε αλήθεια λογισμικό ασφαλείας στις συσκευές σας;

Microsoft

Το Κέντρο ασφαλείας του Microsoft Windows Defender συνοδεύεται από όλες τις συσκευές της Microsoft. Δεν είναι ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, αλλά όχι και τόσο ισχυρό υποκατάστατο αυτού. Εάν δεν εγκαταστήσετε έξτρα πρόγραμμα λογισμικό προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας, το πρόγραμμα της  Microsoft θα ξεκινά αυτόματα. Αν όμως ενεργοποιήσετε ένα πλήρες antivirus, το πρόγραμμα θα παραμείνει αδρανές.

Σας προστατεύει από ορισμένους ιούς και κακόβουλα προγράμματα, και διαθέτει τείχος προστασίας. Επίσης, αποτρέπει μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές σε αρχεία σε συγκεκριμένους φακέλους (αυτή η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή, επομένως πρέπει να την ενεργοποιήσετε χειροκίνητα). Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του έναντι σε επιθέσεις phishing είναι για παράδειγμα, απαράδεκτα χαμηλή και λειτουργεί μόνο στο πρόγραμμα περιήγησης της Microsoft. Εάν προτιμάτε τον Firefox ή το Google Chrome, θα παραμείνετε απροστάτευτοι.

Google Play Protect

Ο καθένας μπορεί να ανεβάσει σχεδόν οποιοδήποτε περιεχόμενο στο Google Play, καθώς δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου. Μόλις η Google εντοπίσει οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό στο Google Play Store, το διαγράφει, ωστόσο, εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνος για την Google να εντοπίσει εάν υπάρχει. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να κατεβάσετε μια εφαρμογή κακόβουλου λογισμικού, ειδικά αν επιτρέψετε στο smartphone σας να φορτώσει αυτόματα τυχόν πρόσθετες εφαρμογές που χρειάζεται.

Μετά τη λήψη του κακόβουλου λογισμικού, θα πρέπει να εντοπιστεί από το ενσωματωμένο antivirus του Google Play Protect στο smartphone σας. Αλλά αυτό το antivirus κάνει λάθη πολύ συχνά. Μερικές φορές δεν θα εντοπίζει κακόβουλο λογισμικό, μερικές φορές μπορεί να περάσει μια ασφαλή εφαρμογή για μια κακόβουλη.

Η AV-Comparatives έκανε ένα πείραμα με το Google Play Protect και 10 λύσεις τρίτων εφαρμογών. Όλες τους έπρεπε να αντιμετωπίσουν χιλιάδες δείγματα κακόβουλου λογισμικού Android και είτε να τα εξαλείψουν είτε να τα βάλουν σε καραντίνα. 500 ασφαλείς εφαρμογές προστέθηκαν επίσης στην επιλογή, προκειμένου να ελεγχθεί η αντίδραση των ιών.

Με τις ασφαλείς εφαρμογές, το Play Protect έλαβε λανθασμένες αποφάσεις 28 φορές στις 500 εφαρμογές. Με κακόβουλο λογισμικό, αποδείχθηκε σωστό στο 83% όλων των περιπτώσεων. Όλα τα άλλα antivirus που συμμετείχαν στο πείραμα παρείχαν τουλάχιστον ένα ποσοστό προστασίας της τάξης του  99,9%.

Το Trend Micro Maximum Security ήταν αυτό που κέρδισε το ποσοστό προστασίας με 100% επιτυχία. Το σύνολο των χαρακτηριστικών του είναι πολύ ευρύτερο για Windows και Android, αλλά ακόμη και για macOS και iOS, η προστασία του υπερβαίνει το βασικό φάσμα των ιών που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδιίκτυο.

macOS

Το macOS έχει μεγαλύτερη ασφάλεια από ότι τα Windows. Δεν υπάρχει ξεχωριστή εγκατάσταση εφαρμογών και μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές μόνο από το AppStore.

Στο AppStore, υπάρχει μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να ανεβάσετε κακόβουλο λογισμικό. Μόλις κατεβάσετε οποιαδήποτε εφαρμογή στο macOS σας, το στοιχείο Gatekeeper το ελέγχει ξανά για ασφάλεια. Επιπλέον, το Gatekeeper θα ελέγχει ξανά την εφαρμογή σε κάθε εκκίνηση εάν χρησιμοποιείτε το macOS Catalina. Κάθε εφαρμογή πρέπει να λάβει άδεια από την Catalina εάν θέλει να έχει πρόσβαση σε μια κρίσιμη περιοχή.

Το macOS δεν θα επιτρέψει σε ένα πρόγραμμα να τροποποιήσει ένα άλλο. Αυτό ακριβώς πρέπει και οι κάνουν οι ιοί, είναι άχρηστοι χωρίς κάποια τροποποίηση. Επίσης, το macOS δεν θα επιτρέψει σε ένα πρόγραμμα να έχει πρόσβαση στη μνήμη του προγράμματος περιήγησής σας, οπότε ένας Bank Trojan δεν θα μπορεί να κλέψει τα δεδομένα σας. Όλες οι εφαρμογές χωρίζονται μεταξύ τους και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα είναι απομονωμένο από όλα τα προγράμματα. Τα chip T2 είναι ενσωματωμένα σε νεότερες Mac συσκευές για να δημιουργούν ασφαλείς θύλακες στη μνήμη τους. Μόνο οι διαδικασίες που αποτελούν μέρος του macOS μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς τους θύλακες.

Δυστυχώς, οι χάκερς αρχίζουν να στοχεύουν συγκεκριμένα τους Mac πιο συχνά τώρα, επειδή το μερίδιο αγοράς αυτών των υπολογιστών αυξάνεται σταθερά. Υπήρχαν ήδη περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένα κακόβουλα προγράμματα κατάφεραν να παρακάμψουν το Gatekeeper χρησιμοποιώντας ένα πιστοποιητικό που ανήκε σε άλλο πρόγραμμα. Οι ειδικοί της Malwarebytes προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες Mac: το 2019, ο αριθμός των επιθέσεων σε macOS αυξήθηκε κατά 400%.

Το MacKeeper είναι μία από τις εφαρμογές που συνιστούν οι ειδικοί ασφαλείας για εγκατάσταση τόσο για επαγγελματική όσο και για ιδιωτική χρήση. Περιέχει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, καθώς και ένα πρόγραμμα καθαρισμού διαφημίσεων και αποκλείει αποτελεσματικά επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού ή κατασκοπείας. Τα προσωπικά σας δεδομένα θα είναι ασφαλή χάρη στην προστασία πολλαπλών επιπέδων

iOS

Όταν οι προγραμματιστές άρχισαν να εργάζονται σε iOS, βασίστηκαν στην τεράστια εμπειρία τους από τη συνεργασία με τις macOS συσκευές. Η πρώτη έκδοση του iOS ήταν ήδη εξαιρετικά καλά προστατευμένη και συνέχισε να εξελίσσεται. Σήμερα, το iPhone σας διαθέτει τόσο εξελιγμένο επίπεδο προστασίας που δεν χρειάζεται να εκτελέσετε καν ένα antivirus σε αυτό. Ωστόσο, το iOS δεν είναι απρόσβλητο από κακόβουλο λογισμικό. Μπορεί να υπάρχουν κάποια ανεπιθύμητα στοιχεία σε αυτό, αλλά δεν θα μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και δεν θα σας κάνουν κακό.

Ίσως έχετε ακούσει για ορισμένες λύσεις που φέρεται να επιτρέπουν τη μερική πρόσβαση με jailbreak σε οποιοδήποτε iPhone. Δεν πρέπει να φοβάστε, καθώς είναι αδύνατο να κάνετε jailbreak σε ένα κλειδωμένο smartphone. Ένας κακόβουλος χρήστης θα πρέπει να συνδέσει το iPhone σας σε έναν υπολογιστή για να το κάνει jailbreak. Επιπλέον, το αποτέλεσμα που θα λάβει θα εξαφανιστούν μετά την επανεκκίνηση του τηλεφώνου.

Android

Κάθε smartphone προστατεύεται από ιούς καλύτερα από έναν μέσο υπολογιστή. Τα smartphones είναι κατασκευασμένα σε συστήματα που βασίζονται σε UNIX, οπότε ένας ιός δεν μπορεί να τους στοχεύσει με τον ίδιο τρόπο που στοχεύει τα Windows. Λόγω του σχεδιασμού “sandbox”, το επίπεδο εφαρμογής ενός smartphone Android διαχωρίζεται από το σύστημα, το οποίο δημιουργεί εμπόδια για έναν ιό. Εάν κατεβάσετε μια κακόβουλη εφαρμογή, πρέπει να την ξεκινήσετε μόνοι σας. Διαφορετικά, δεν θα βλάψει τη συσκευή σας.

Το παράδοξο είναι ότι οι πιο επικίνδυνες εφαρμογές για εγκατάσταση σε smartphone είναι τα antivirus. Οι χάκερ συχνά μεταμφιέζουν το κακόβουλο λογισμικό ως antivirus, οπότε αποφύγετε τη λήψη άγνωστων εφαρμογών από ιστότοπους τρίτων.

Το Kaspersky Internet Security για Android μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και αξιόπιστη επιλογή για το gadget σας. Δεν θα αποκλείσει μόνο το κακόβουλο λογισμικό, αλλά θα σαρώσει όλες τις εφαρμογές και θα σας προειδοποιήσει εάν υπάρχει πιθανός κίνδυνος. Θα σας προειδοποιήσει επίσης για ύποπτους ιστότοπους και θα κάνει την περιήγησή σας ασφαλή. Μπορείτε να κατεβάσετε το Kaspersky Internet Security στο Google Play δωρεάν.

Συμπέρασμα

Μέχρι στιγμής, το iOS χρησιμεύει ως το καλύτερο παράδειγμα ενός ασφαλούς, καλά προστατευμένου λειτουργικού συστήματος. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, κανένας υπολογιστής στην αγορά δεν διαθέτει 100% αξιόπιστη ενσωματωμένη προστασία από ιούς και κακόβουλα προγράμματα. Ορισμένες λύσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση ιών, όπως το macOS για παράδειγμα. Άλλοι προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως το μόνο επίπεδο προστασίας, όπως το Google Play Protect.

Ανεξάρτητα από τον υπολογιστή ή το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε, θα ήταν καλό να εγκαταστήσετε ένα αποδεδειγμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς και να το ενημερώνετε τακτικά. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις για μια λογική τιμή που θα διατηρήσει τα προσωπικά σας δεδομένα ασφαλή και την εμπειρία χρήστη σας άψογη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).