COVID 19 ή κοροναϊός: Η θεραπεία πιο γρήγορη από το εμβόλιο

Επιστήμονες και εταιρείες φαρμάκων προσπαθούν να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν θεραπείες και εμβόλια για την COVID 19, τη νόσο που προκαλείται από τον νέο κοροναϊό. Οι εργασίες φέρεται να εξελίσσονται με πρωτοφανή ταχύτητα, αλλά οι ερευνητές αρχίζουν ουσιαστικά από την αρχή στην ανάπτυξη εμβολίων, οπότε η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Οι θεραπείες, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να αναπτύσσονται από τότε που εμφανίστηκε ο ιός και θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες πολύ νωρίτερα.

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις”, αναφέρει ο Florian Krammer, ειδικός για την ανάπτυξη του εμβολίου στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai.

COVID 19

Και τα θεραπείες και εμβόλια είναι σημαντικά για μια ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στην εκδήλωση του ιού. Οι θεραπείες βοηθούν τους που έχουν ήδη προσβληθεί από την ασθένεια. Στην περίπτωση του COVID 19, οι ερευνητές ελπίζουν να αντιμετωπίσουν περίπου το 15% των ασθενών με COVID-19 που δεν έχουν ήπια συμπτώματα. Τα εμβόλια, από την άλλη, βοηθούν στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

Οι επιστήμονες άρχισαν να δουλεύουν με φάρμακα για την αντιμετώπιση των κοροναϊών κατά τη διάρκεια εξάπλωσης του SARS και του MERS. Επειδή όμως τότε παρατήρησαν μια μείωση των κρουσμάτων, δεν ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους.

Τώρα λοιπόν πρέπει να ξεσκονίσουν την παλιά έρευνα και να αρχίσουν να χτίζουν πάνω σε αυτήν. Ο κύριος υποψήφιος είναι ένα φάρμακο που ονομάζεται remdesivir, το οποίο αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead. Η έρευνα έδειξε ότι θα μπορούσε να εμποδίσει το SARS και το MERS στα α. Επιπλέον, το φάρμακο remdesivir χρησιμοποιήθηκε σε μια κλινική δοκιμή που αναζητούσε θεραπείες για την Ebola. Έτσι είχε ήδη υποβληθεί σε δοκιμές ασφάλειας για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι δεν θα προκαλέσει κάποια βλάβη.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επιστημονικές ομάδες στην Κίνα και τις ΗΠΑ μπόρεσαν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές με το remdesivir άμεσα σε ασθενείς με COVID 19. Διαθέσιμα στοιχεία για το αν βοηθάει το φάρμακο θα έχουμε τον Απρίλιο. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό, η Gilead πολύ πιθανά θα αυξήσει την παραγωγή και το φάρμακο θα φτάσει στα χέρια των γιατρών αρκετά γρήγορα, σύμφωνα με τον Krammer.

Η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου από την άλλη, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα είναι έτοιμο σε ένα έτος ή σε 18 μήνες, ενώ άλλον αναφέρουν ότι θα χρειαστεί περισσότερο, πριν διατεθεί στο κοινό.

Μία από τις στρατηγικές για τη δημιουργία ενός εμβολίου περιλαμβάνει τη δημιουργία αντιγράφων ενός μέρους του ιού (στην περίπτωση αυτή, το κομμάτι που χρησιμοποιεί ο νέος κοροναϊός για να διεισδύσει στα κύτταρα).

Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό του ατόμου που λαμβάνει το εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα που εξουδετερώνουν αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι. Έτσι αν εκτεθούν στον ιό, τα αντισώματα αυτά θα μπορέσουν να σταματήσουν τη λειτουργία του ιού.

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna φαίνεται να είναι πιο κοντά στο να πετύχει τον στόχο της, αφού διαθέτει ήδη ένα τύπο εμβολίου που είναι έτοιμο για δοκιμές.

Μια δοκιμή σε 45 υγιείς ανθρώπους για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι είναι το εμβόλιο είναι ασφαλές θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. Μετά από αυτή, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη ομάδα για να μπορέσουν να ελέγξουν αν πραγματικά ανοσοποιεί τους ανθρώπους ενάντια στο νέο .

Αυτή η δοκιμή θα διαρκέσει από έξι έως οκτώ μήνες. Αμέσως μετά, θα πρέπει να κατασκευαστεί σε τεράστιες ποσότητες, κάτι που αποτελεί μια επιπρόσθετη πρόκληση.

Η παρασκευή εμβολίων είναι πάντα δύσκολη. Η ανάπτυξη αυτού του είδους είναι ακόμα πιο δύσκολη, διότι δεν υπήρξε ποτέ κάποιο εμβόλιο για οποιοδήποτε είδος κοροναϊού.

“Δεν διαθέτουμε κάποια παραγωγής, δεν έχουμε εμπειρία στην ασφάλεια, δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν επιπλοκές. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν” αναφέρει ο Krammer.

Ήταν πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για το H1N1, (γνωστό και ως γρίπη των χοίρων), το οποίο εμφανίστηκε σαν ιός που δεν είχαμε δει ποτέ το 2009.

“Υπάρχουν μεγάλοι παραγωγοί εμβολίων στις ΗΠΑ και παγκοσμίως για τη γρίπη”, αναφέρει ο Krammer. Οι κατασκευαστές αυτοί ήταν σε θέση να σταματήσουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης και να αρχίσουν να κάνουν το εμβόλιο για αυτό το νέο στέλεχος της γρίπης.

“Δεν χρειάστηκαν κλινικές δοκιμές, απλά έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο και να το διανείμουν”, αναφέρει.

Εφόσον λοιπόν δεν θα υπάρξει ένα εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, οι θεραπείες είναι πολύ σημαντικές: και μαζί με τις προσεγμένες πρακτικές της δημόσιας υγείας, μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουμε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τις επιπτώσεις της νόσου. Οι ειδικοί μπορούν να ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη άλλων παρόμοιων κρουσμάτων στο μέλλον, αν ο νέος εξελιχθεί.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).