Dark Avenger: Ο hacker που θέλουν να γνωρίσουν όλοι

Για περισσότερα από 30 χρόνια, υπήρξε ο πιο διαβόητος δημιουργός ιών και υπεύθυνος για την εξέλιξη των προγραμμάτων προστασίας από ιούς.

Το 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούσε το χρίσμα και συνεργαζόταν με τους Ρώσους για να διεξαγάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Κλίντον, επιλέχθηκε μια ασυνήθιστη τοποθεσία για τον σκοπό αυτό. Αυτοί που εκτελούσαν την επικοινωνιακή στρατηγική είχαν επιλέξει τα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία, για να δημοσιεύσουν αρνητικές ειδήσεις για τη Χίλαρι.

Η Βουλγαρία ήταν μια από τις αγαπημένες χώρες των ψηφιακών ιών από τη δεκαετία του 1980, επειδή εκείνη την εποχή ήταν μια από τις πιο καυτές ζώνες υψηλής τεχνολογίας στον πλανήτη!

dark avenger

Γενιές Βούλγαρων τεχνικών υπολογιστών δημιουργούσαν ηλεκτρονικούς ιούς και τους έστελναν σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αλλά όπως υπήρχε μια γενιά που δημιουργούσε ιούς, έτσι υπήρχε και μια γενιά που δημιουργούσε προγράμματα προστασίας από ιούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρχε ένας συγκεκριμένος ιός, ο ιός Vienna, ο οποίος ήταν θρυλικός εκείνη την εποχή. Ήταν ένας ιός με μεγάλη δημοσιότητα, βίαιος και καταστροφικός, αλλά με πρόχειρο κώδικα που μπορούσε εύκολα να υποκλαπεί.

Για πολλούς, η Βιέννη ήταν ο τέλειος ιός για να πειραματιστούν. Ο Theodor Prevalsky ήταν αυτός που το πραγματοποίησε. Ήταν κάποιος που είχε από καιρό γοητευτεί από τη ζωή της τεχνητής νοημοσύνης και ήθελε να εξερευνήσει τις δυνατότητές της.

Αφού μελέτησε τον Vienna, ο Prevalsky αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό του ιό που, αντί να καταστρέφει αρχεία, έδινε εντολή στο ηχείο να κάνει έναν συγκεκριμένο θόρυβο κάθε φορά που ένα αρχείο προσβάλλεται.

Από τότε, όλοι οι ιοί που δημιούργησε ήταν πειραματόζωα, δείγματα που δημιουργήθηκαν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Ωστόσο, ο ιός ξέφυγε εύκολα από τον έλεγχο και μια παραλλαγή του Vienna που δημιούργησε ο Πρεβάλσκι κατέληξε στις ΗΠΑ.

Ο Vienna μοιραζόταν τα στοιχεία, χρησιμοποιώντας το DOS που έτρεχε σε έναν υπολογιστή της Microsoft στο Prevalsky, ο οποίος εκείνη την εποχή δεν διέθετε σύστημα ασφαλείας. Ήταν μια εποχή που κανείς δεν πίστευε ότι τα δεδομένα μπορούσαν να υποκλαπούν εξ αποστάσεως. Αν ήταν κλειδωμένα, κανείς δεν μπορούσε να τα πάρει.

Υπήρχε όμως και η δυνατότητα να μοιραστεί κανείς τον υπολογιστή του με κάποιον, να τοποθετήσει μια δισκέτα, να περάσει από τα αρχεία και να τα εγκαταστήσει στον υπολογιστή αυτού του ατόμου. Και ο Prevalsky δεν είχε ένα κατάλληλο “κλείδωμα” στο φάκελο με τους ιούς που είχε δημιουργήσει.

Μετά τον Prevalski, αρκετοί άνθρωποι διάβασαν το περιοδικό Computers for You και έμαθαν πώς να γράφουν κώδικα ιών μέσω ενός άρθρου ενός από τους αρθρογράφους.

Ξαφνικά, η Βουλγαρία δεν ήταν πλέον χώρα. Ήταν μια ψηφιακή βιομηχανία ιών. “Δεν φτιάχνουν απλώς πολλούς ιούς, αλλά τους καλύτερους ιούς. Ο Morton Schwimmer έγραψε κάποτε σε ένα άρθρο των New York Times: “Δεν φτιάχνουν τους καλύτερους ιούς.

Η αφετηρία του Dark Avenger

Ο κλάδος αποτελούνταν από νέους Βούλγαρους – όλοι άνδρες – και δεν υπήρχε καμιά κακοπροαίρετη πρόθεση. Απλώς ανακάλυπταν το παιχνίδι και έπαιζαν για να απασχοληθούν. Ζούσαν σε μια φτωχή χώρα και βρίσκονταν υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία μόλις είχε καταρρεύσει. Γι’ αυτούς ήταν ένα παιχνίδι και μια επίδειξη της ευφυΐας τους. Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, όπως στο σχολείο.

Στη δεκαετία του 1990, στις πρώτες μέρες, δύο νέοι ιοί εμφανίζονταν κάθε εβδομάδα. Έτσι δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Έρευνας κατά των ιών των υπολογιστών (Caro) και θεσπίστηκαν ορισμένοι ηθικοί κανόνες για την έρευνα κατά των ιών. Ο κυριότερος ήταν ότι κανείς δεν έπρεπε να γράψει έναν ιό. Η εμφάνιση αυτού του οργανισμού προκάλεσε διχασμό μεταξύ των ερευνητών αντι-ιών και της κοινότητας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Για να ανήκεις σε αυτόν, έπρεπε να είσαι σε θέση να χακάρεις για να αποδείξεις ότι μπορούσες να προστατεύσεις από τους χάκερς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εμφανίστηκε ο Dark Avenger, ο πιο θρυλικός παραγωγός ιών της Βουλγαρίας και του κόσμου. Τον δημιούργησα για να τρομοκρατήσω τους μηχανικούς και άλλα κορόιδα”, δήλωσε στο Guardian.

Ο ιός του Σκοτεινού Εκδικητή δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο. Δεν ήταν παιχνίδι. Ήταν θανατηφόρος. Το όνομά του ήταν Έντι. Ένα όνομα εμπνευσμένο από τον Iron Maiden και μια δήλωση της αγάπης του για το μέταλλο. Ο Έντι δεν επιτέθηκε απλώς σε δίσκους, αλλά εισέβαλε στη μνήμη του υπολογιστή και πήρε τον πλήρη έλεγχο του τρέχοντος προγράμματος. Στη συνέχεια, όταν ο χρήστης φόρτωνε ένα άλλο πρόγραμμα, ο Eddie μόλυνε και αυτό το πρόγραμμα.

Στην 16η εκτέλεση του προγράμματος, έγραφε επίσης ένα μήνυμα στον κώδικα του δίσκου και το επέστρεφε στον υπολογιστή: “Ο Eddie είναι ζωντανός… Κάπου στο χρόνο…”. με το μήνυμα: “Ο Έντι είναι ζωντανός…”. Μια άλλη αναφορά έγινε στο άλμπουμ των Iron Maiden, το έκτο. Εκεί τελείωνε η ζωή του κάθε προγράμματος.

Ο Eddie, ο NOMENKLATURA και οι άλλοι

Ο Eddie ήταν ένας ιός μέσα σε έναν ιό. Ο Vienna, για παράδειγμα, κατέστρεφε κάθε όγδοο αρχείο- ο Eddie μόλυνε ασυμπτωματικά και αθόρυβα, αναγκάζοντας τους χρήστες υπολογιστών να κάνουν αντίγραφα ασφαλείας των μολυσμένων αρχείων.

Ο Σκοτεινός Εκδικητής δεν ήθελε να αφήσει το δημιούργημά του ορφανό μόλις έβλεπε τι είχε δημιουργήσει. Έτσι δημιούργησε έναν νέο κώδικα με μια ειρωνική ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων: “This program was written in Sofia (C) 1988-89 Dark Avenger”.

Ο Eddie δεν ήταν το μοναδικό παιδί αυτής της χίμαιρας. Ο Dark Avenger συνέχισε να γράφει πιο σύνθετους ιούς και η μολυσματικότητά του έφτασε σε στρατιωτικούς υπολογιστές, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ιατρικό εξοπλισμό. Ήταν παγκόσμιας κλίμακας. Σύμφωνα με τον John McAfee Anti-Virus Manager John McAfee, το 10% των 60 κλήσεων που δέχεται την εβδομάδα είναι για ιούς από τη Βουλγαρία, το 99% των οποίων προέρχεται από τον Dark Avenger.

Χειρότερο από τον Eddie είναι το Nomenclatura, το οποίο προέρχεται από μια γνωστή λέξη που έφεραν στο ελληνικό λεξικό οι σταλινικοί κομμουνιστές θεωρητικοί. Ο ιός μόλυνε υπολογιστές στη βιβλιοθήκη του βρετανικού κοινοβουλίου και δεν μπόρεσε να εντοπιστεί όταν κλήθηκαν ειδικοί σε θέματα ανίχνευσης ιών. Αλλά ήξεραν ότι ήταν εκεί. Και σε ένα από τα αρχεία έγινε ξαφνικά εμφανές.

Μπορεί να δημιούργησαν έναν θανατηφόρο ιό, αλλά τουλάχιστον ο Σκοτεινός Εκδικητής είχε αίσθηση του χιούμορ και, με το όνομα Nomenklatura, κορόιδευε τους συμπατριώτες του που έπαιρναν παράδειγμα από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Nomenklatura δεν μόλυνε αρχεία. Μόλυνε ολόκληρο το σύστημα αρχείων, το λεγόμενο file allocation table, ή αλλιώς FAT. Με τον FAT μολυσμένο, το DOS δεν μπορούσε πλέον να βρει τα αρχεία που ήθελε να εκτελέσει.

Έτσι, όταν ο Βρετανός ειδικός Alan Solomon επικοινώνησε με έναν Βούλγαρο τεχνικό υπολογιστών στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέσω του συστήματος δικτύωσης FidoNet, έλαβε την εξής απάντηση: “Αυτός ο χοντρός ηλίθιος, αντί να φιλάει ένα κορίτσι στα χείλη, το φιλάει αλλού. Αυτό είναι όλο”. Με άλλα λόγια, ο ιός δεν περιγράφηκε ότι επρόκειτο να πλήξει ένα αρχείο, αλλά ολόκληρο το σύστημα.

Για αυτούς τους λόγους, ο Dark Avenger έγινε θρυλικός. Όχι μόνο στο σκοτεινό διαδίκτυο και στην κυβερνοασφάλεια, αλλά παντού. Παντού. Ορισμένοι προγραμματιστές τον έκαναν ακόμη και είδωλο, έναν θεό.

Η γυναίκα που τον ξετρύπωσε

Η ανωνυμία και η απομόνωση είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των χάκερ, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να εισέλθουν και να βγουν από τις κρυψώνες τους. Μόνο για λίγο.

Η ερευνήτρια ιών Σάρα Γκόρντον ψυχανεμίστηκε ότι στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες επιρροής, οι άνδρες είχαν πάντα προβλήματα με την εξουσία. Όταν ο δικός της υπολογιστής μολύνθηκε, έπρεπε να βρει την άκρη και να επιβιβαστεί στο Dark Avenger. Από τότε, έχει βάλει στόχο να τον εξουδετερώσει.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό στον Σκοτεινό Εκδικητή. Όλοι του μιλάνε διαφορετικά. Γοητευμένη από αυτό, η Σάρα επικοινώνησε επίσης με τον Phaidnet και ζήτησε να του μιλήσει ανοιχτά. Αλλά εκείνος δεν συμμορφώθηκε. Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσει. Έτσι έκανε ένα αίτημα σε κάποιον που θα μπορούσε να δημιουργήσει τον ιό για εκείνη. Και ο Σκοτεινός Εκδικητής αποδέχτηκε το αίτημα. Ονόμασε τον ιό “Dedicated”. Είναι σαν τον Πάνο Τσιάμο του σκοτεινού ιστού.

Αυτός ο ιός αποθηκεύτηκε από τον Σκοτεινό Εκδικητή σε έναν άλλο κακόβουλο κώδικα. Είναι σαν ένας ιός μέσα σε έναν ιό. Είναι ένας ιός της σύλληψης και κανένας αντι-ιός δεν μπορεί να τον σταματήσει. Με απλά λόγια, ο Γκόρντον ζήτησε ένα όπλο και του δόθηκε ένα πυρηνικό όπλο.

Δεν ικανοποιήθηκε. Ήθελε να του μιλήσει. “Πρέπει να δεις έναν ‘γιατρό’. Αν είσαι γυναίκα, δεν κάθεσαι να μιλάς για ιούς”, της είπε αρχικά. Ο Γκόρντον δεν σταμάτησε και του έστειλε ένα μήνυμα στα βουλγαρικά, ζητώντας του να το προωθήσει σε έναν Αμερικανό ερευνητή με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε μηνών, οι δύο τους αντάλλασσαν μηνύματα. Ο Γκόρντον δημοσιοποίησε ορισμένα από αυτά. Ο Σκοτεινός Εκδικητής συμπεριφερόταν σαν κατά συρροή δολοφόνος. Μιλούσε για την ηθική πίσω από τις πράξεις του και κατηγορούσε τα θύματά του ότι τον προκαλούσαν.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την επικοινωνία τους.

Sarah: Πριν από λίγο καιρό, στο FidoNet, όταν σας είπαν ότι ένας από τους ιούς σας ήταν υπεύθυνος για πολλούς θανάτους, απαντήσατε με αδιαφορία. Ας υποθέσουμε ότι αυτή η ιστορία είναι αληθινή. Πώς θα αισθανόσασταν αν ο ιός σας χρησιμοποιούνταν πράγματι για να προκαλέσει τραγωδία;

Dark Avenger: Λυπάμαι γι’ αυτό. Δεν ήθελα να προκαλέσω τραγωδία. Δεν περίμενα ότι αυτός ο ιός θα επηρέαζε οτιδήποτε άλλο εκτός από τους υπολογιστές. Χρησιμοποίησα κακές λέξεις επειδή οι άνθρωποι που μου έγραψαν μου είπαν πρώτα κακά πράγματα.

Α: Δηλαδή δεν γνωρίζατε ότι ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες; Οι υπολογιστές στη χώρα σας δεν επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων;

DA: Όχι. Τουλάχιστον όχι όταν τους έφτιαχνα εγώ. Οι υπολογιστές ήταν ακριβά παιχνίδια, κανείς δεν μπορούσε να τους αγοράσει και κανείς δεν ήξερε πώς να τους χρησιμοποιεί.

Η επικοινωνία τους έληξε όταν ο Σκοτεινός Εκδικητής έμαθε ότι ο Γκόρντον ήταν αρραβωνιασμένος και ετοιμαζόταν να παντρευτεί. Αφού μίλησε άσχημα γι’ αυτήν, διέκοψε κάθε επαφή.

Το τέλος του…

Ωστόσο, κάθε ιστορία με έναν κακό έχει έναν αντίστοιχο ανταγωνιστή. Ο σκοτεινός εκδικητής αντιτίθεται στον Veselin Bonchev, τον προγραμματιστή του Computer for You. Και ενώ ο Bonchev αμφισβητήθηκε, ο Σκοτεινός Εκδικητής συνέχισε να δημιουργεί ανελέητους ιούς.

Για τον Bonchev, ο Σκοτεινός Εκδικητής ήταν απλά ένας κακός. Ούτε επαναστάτησε ούτε έδρασε. Απλώς ήθελε να τον καταστρέψει. Για τον Σκοτεινό Εκδικητή, ο Bonchev ήταν μια νυφίτσα. Η κριτική του Bonchev για την ποιότητα του ιού του Dark Avenger στο άρθρο του φάνηκε να τον ενοχλεί και η αντιπαλότητα έφτασε στο επίπεδο του προσωπικού μίσους.

“Αυτή η νυφίτσα μπορεί να πάει στο διάολο”. Το άρθρο του ήταν μια σαφής πρόκληση προς τους δημιουργούς του ιού, προτρέποντάς τους να γράψουν περισσότερο κώδικα. Ήταν επίσης ένας εξαιρετικός οδηγός για το πώς να γράφουν άνθρωποι που δεν ήξεραν τίποτα”, υποστήριξε ο Dark Avenger και προσπάθησε να ενοχοποιήσει τον Bonchev ως τον δράστη της έκρηξης του ιού.

Ο Dark Avenger άλλαξε ακόμη και τον κώδικα του Eddie με μανία, προσθέτοντας μια νέα ακολουθία με τις λέξεις “Copyright (C) 1989 by Vesselin Bontchev”. Στόχος του δεν ήταν να θεωρήσει υπεύθυνο τον Bontchev, αλλά να επιτεθεί και στον αντι-ιό του Bontchev. Μόλις η νέα παραλλαγή, Eddie.2000, έμπαινε σε κίνηση, έψαχνε για αρχεία με το όνομα του Bontchev στον υπολογιστή και πάγωνε το anti-virus.

Στη Βουλγαρία γεννήθηκαν ο Μπάτμαν και ο Τζόκερ. Άλλωστε, πολλοί υποστήριζαν τη θεωρία ότι οι δύο ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Και ο Τζόκερ πάντα απολάμβανε να γίνονται οι πράξεις του γνωστές παντού. Ο Σκοτεινός Εκδικητής απολάμβανε να βλέπει το “παιδί” του, τον ιό, να επιτίθεται σε δυτικά προγράμματα. Του άρεσε να τον φοβούνται.

“Η ιδέα της δημιουργίας ενός “καρουζέλ”, ενός προγράμματος που θα ταξίδευε σε μέρη όπου οι δημιουργοί του δεν θα πήγαιναν ποτέ, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για μένα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να με εμποδίσει να μπω στις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τον ιό μου. ……”

Dark Avenger

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).