Δημιουργία Honeypot για σύλληψη Zero-Day Exploits (Μέρος 1)

Το Ιερό Δισκοπότηρο κάθε χάκερ είναι να αναπτύξει μια εκμετάλλευση Zero-Day, μια εκμετάλλευση που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ από τους προγραμματιστές συστημάτων (AV) ή συστημάτων ανίχνευσης εισβολών (IDS). Με αυτόν τον τρόπο, ο χάκερ μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συστήματα με τη νέα ευπάθεια που ανακάλυψε χωρίς να εντοπιστεί!

Για να αποκτήσετε ένα zero-day έχετε τουλάχιστον δύο επιλογές: (1) να αναπτύξετε το δικό σας ή (2) να πάρετε το exploit κάποιου άλλου.

Η ανάπτυξη του δικού σας exploit μπορεί να είναι μια μακρά και κουραστική διαδικασία και απαιτεί σημαντικές γνώσεις assembler, fuzzing, shellcode, κ.λ.π. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει άπειρες ημέρες εργασίας. Οι hackers και οι κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών επενδύουν εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουν zero-days, αλλά σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ιδιώτες καταφέρνουν να αναπτύξουν zero-days με λίγη προσπάθεια, ειδικά για παλαιά συστήματα. (Το zero-day που παραβίασε την πριν από αρκετά χρόνια αναπτύχθηκε από έναν 17χρονο χάκερ στη , αλλά στόχευε τα Windows XP, τα οποία η Target εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί στα συστήματα των σημείων πώλησης (POS)).

Η άλλη προσέγγιση είναι η λήψη ενός zero-day που έχουν αναπτύξει άλλοι και η επαναχρησιμοποίησή του. Θυμάστε τα exploits της Hacking Team που κυκλοφόρησαν όταν παραβιάστηκε η Hacking Team; Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από προγραμματιστές AV, εγκληματολόγους και σε ορισμένες περιπτώσεις, από χάκερ. Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη δημοσίευση του Vault 7 έδειξε ότι η CIA λαμβάνει κακόβουλο λογισμικό Zero-Day και το χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της.

honey5

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε αυτή τη σειρά οδηγών είναι να εγκαταστήσουμε και να ρυθμίσουμε ένα honeypot που φαίνεται τόσο ευάλωτο όσο και ρεαλιστικό. Στη συνέχεια, περιμένουμε να προσελκύσει τους επιτιθέμενους και στη συνέχεια να συλλάβουμε το κακόβουλο λογισμικό τους όταν έχουν παραβιάσει επιτυχώς το σύστημά μας.

Αν είμαστε αναλυτές κακόβουλου , μπορούμε στη συνέχεια να αναλύσουμε το κακόβουλο λογισμικό και ίσως να αναπτύξουμε μια άμυνα σε αυτό ή μια υπογραφή. Αν είμαστε χάκερ, ίσως μπορέσουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το κακόβουλο λογισμικό σε άλλα συστήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να επανασχεδιάσουμε το κακόβουλο λογισμικό για άλλους σκοπούς, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό από το να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Το κλειδί είναι να είμαστε σε θέση να συλλάβουμε πρώτα το κακόβουλο λογισμικό.

Dionaea

Το Dionaea αναπτύχθηκε από τον Markus Koetter ως ένα honeypot χαμηλής αλληλεπίδρασης. Προσομοιώνει ένα ευάλωτο σύστημα Windows με υπηρεσίες που συχνά στοχεύουν οι επιτιθέμενοι, όπως HTTP, FTP, SSH, SMB κ.λ.π. Είναι γραμμένο σε C, αλλά χρησιμοποιεί Python για την εξομοίωση διαφόρων πρωτοκόλλων για να δελεάσει τους επιτιθέμενους.

Το Dionaea πήρε το όνομά του από το γένος των φυτών που περιλαμβάνει τη σαρκοφάγο μυγοπαγίδα της Αφροδίτης. Νομίζω ότι ο συμβολισμός είναι προφανής. Πιθανότατα το πιο σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί το Libemu για να ανιχνεύει shellcode και μπορεί να μας ειδοποιήσει όταν το συλλάβει. Το Dionaea στέλνει ειδοποίηση σε πραγματικό χρόνο για τις επιθέσεις μέσω XMPP και στη συνέχεια καταγράφει τις σε μια βάση δεδομένων SQLite.

Libemu

Το Libemu είναι μια βιβλιοθήκη που χρησιμοποιείται για εξομοίωση x86 καθώς και για ανίχνευση shellcode, η οποία είναι ιδανική για το honeypot μας σε αυτόν τον οδηγό. Μπορεί να τραβήξει κακόβουλο λογισμικό από το διαδίκτυο ή μέσα από έγγραφα (PDF, RTF, κ.λ.π.), τα οποία μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε για να αναλύσουμε για κακόβουλη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αυτό είναι ένα σχετικά προηγμένο honeypot και δεν θα πρέπει να επιχειρείται από αρχάριους. Επιπλέον, σας συνιστώ να ΜΗΝ το χρησιμοποιήσετε σε ένα σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, καθώς θα εγκαταστήσουμε βιβλιοθήκες και άλλο κώδικα που μπορεί να απενεργοποιήσουν άλλα μέρη του συστήματός μας.

Επιπλέον, το Dionaea προορίζεται να είναι ευάλωτο. Αυτό σημαίνει ότι αν παραβιαστεί, ολόκληρο το σύστημά μας μπορεί να παραβιαστεί. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή εγκατάσταση, κατά προτίμηση ένα σύστημα Debian ή Ubuntu. Εγώ θα χρησιμοποιήσω μια καθαρή εγκατάσταση του Ubuntu 14.04.

Βήμα 1: Εγκατάσταση εξαρτήσεων

Το Dionaea είναι ένα πολύπλοκο λογισμικό και απαιτεί πολλές εξαρτήσεις που συνήθως δεν εγκαθίστανται στο Ubuntu ή σε άλλες διανομές Debian. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε τις εξαρτήσεις πριν από την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του Dionaea. Αυτό μπορεί να είναι μια μεγάλη και κουραστική διαδικασία.

Για παράδειγμα, για να ξεκινήσουμε πρέπει να κατεβάσουμε τα ακόλουθα πακέτα.

ubuntu > apt-get install libudns-dev libglib2.0-dev libssl-dev libcurl4-openssl-dev libreadline-dev libsqlite3-dev python-dev libtool automake autoconf build-essential subversion git-core flex bison pkg-config libnl-3-dev libnl-genl-3-dev libnl-nf-3-dev libnl-route-3-dev sqlite3

Ευτυχώς, ο Άντριου Μάικλ Σμιθ έχει αναπτύξει ένα script που κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά για εμάς. Μπορούμε να κατεβάσουμε το script του από το GitHub χρησιμοποιώντας το wget.

ubuntu > wget -q https://raw.github.com/andrewmichaelsmith/honeypot-setup-script/master/setup.bash -O /tmp/setup.bash && bash /tmp/setup.bash

honey

Αυτό το script θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει όλες τις εξαρτήσεις (υπάρχουν πολλές) και τις εφαρμογές (p0f, SQLite και άλλες), στη συνέχεια θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει και θα ρυθμίσει το Dionaea.

honey1

Να είστε υπομονετικοί γιατί αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.

Βήμα 2: Επιλέξτε διεπαφή

Αφού κατεβάσει όλες τις εφαρμογές και τις εξαρτήσεις, το Dionaea θα αρχίσει να ρυθμίζετε και θα σας ζητήσει να επιλέξετε τη διασύνδεση δικτύου στην οποία θέλετε να ακούει το honeypot. Εδώ, επέλεξα την διεπαφή eth0, αλλά η δική σας μπορεί να είναι διαφορετική.

honey2

Το κατέβασμα και η εγκατάσταση θα ολοκληρωθούν και θα σας εμφανιστεί μια οθόνη που θα σας λέει ότι το p0f και το Dionaea έχουν ξεκινήσει.

Βήμα 3: Δοκιμή της εγκατάστασης

Μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, μπορούμε να ελέγξουμε αν το Dionaea έχει εγκατασταθεί σωστά και πλήρως, πληκτρολογώντας:

ubuntu > dionaea -help

honey3

Αν εμφανιστεί η οθόνη βοήθειας που βλέπετε παραπάνω, έχετε εγκαταστήσει με επιτυχία το Dionaea. Συγχαρητήρια!

Διαμόρφωση Dionaea

Τώρα το honeypot μας είναι έτοιμο και λειτουργεί. Στον επόμενο οδηγό αυτής της σειράς, θα σας δείξω πώς να ρυθμίζετε το Dionaea ώστε να σας ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο για επιθέσεις, πώς να αναγνωρίζετε τα στοιχεία των επιτιθέμενων (λειτουργικό σύστημα, IP, πρόγραμμα περιήγησης, διεπαφή) και πώς να συλλαμβάνετε και να αναλύετε το shellcode της επίθεσης.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.
zero-day,exploits,honeypot

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).