Δισκογραφικές εταιρείες μηνύουν το Internet Archive για διανομή παλαιών δίσκων 78 στροφών

Διάσημες δισκογραφικές εταιρείες έχουν μηνύσει το για τη διανομή παλαιών δίσκων 78 στροφών με την αιτιολογία ότι προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Internet Archive

Σύμφωνα με το Reuters μερικές από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Sony και της Universal Group, κατέθεσαν μήνυση κατά του Internet Archive για το project Great 78, μια κοινοτική προσπάθεια για τη διατήρηση, την έρευνα και την ανακάλυψη δίσκων 78 στροφών που είναι από 70 έως 120 ετών παλιοί.

Το Great 78 λειτουργεί από το 2006 για να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο κοινό σε ένα σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένο αλλά πολιτιστικά σημαντικό μουσικό αρχείο. Μέσα από τις προσπάθειες αφοσιωμένων βιβλιοθηκονόμων, αρχειολόγων και μηχανικών ήχου, έχουν ψηφιοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες ηχογραφήσεις που είναι αποθηκευμένες σε ρητίνη shellac, ένα απαρχαιωμένο και εύθραυστο μέσο.

Οι προκύπτουσες ηχογραφήσεις περιέχουν ακόμα και τα scratch που υπάρχουν στους αναλογικούς δίσκους και δεν έχουν αφαιρέσει κανένα θόρυβο που οι σύγχρονες τεχνικές remastering συνήθως απορρίπτουν.

Η μήνυση των δισκογραφικών εταιρειών ανέφερε ότι το έργο περιλαμβάνει χιλιάδες ηχογραφήσεις τους που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του «White Christmas» του Bing Crosby και του «Roll Over Beethoven» του Chuck Berry. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι ηχογραφήσεις είναι όλες διαθέσιμες σε εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες ροής και «δεν κινδυνεύουν να χαθούν, να ξεχαστούν ή να καταστραφούν».

Η μήνυση των δισκογραφικών που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν και ανέφερε ότι το “Great 78 Project” του Archive λειτουργεί ως “παράνομο δισκάδικο” για γνωστούς τραγουδιστές όπως οι Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Miles Davis και Billie Holiday.

Υποστήριξαν ότι οι ζημιές τους στην υπόθεση θα μπορούσαν να φτάσουν τα 412 εκατομμύρια δολάρια.

Το Internet Archive αντιμετωπίζει ήδη μια άλλη ομοσπονδιακή αγωγή στο Μανχάταν από κορυφαίους εκδότες βιβλίων που είπαν ότι το πρόγραμμα δανεισμού ψηφιακών βιβλίων που ξεκίνησε στην πανδημία παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ένας δικαστής αποφάσισε τον Μάρτιο υπέρ των εκδοτών, σε μια απόφαση που το Internet Archive σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Internet Archive

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).