Πώς έγινε η πρώτη συνάντηση του Snowden με τους δημοσιογράφους της Guardian

james

Η πρώτη μοιραία συνάντηση του με τους δημοσιογράφους που τον βοήθησαν να ξεσκεπάσει τις κατασκοπευτικές δράσεις της NSA, είναι σαν να βγήκε από ένα μυθιστόρημα κατασκοπείας.

Σε μια εκτεταμένη συνέντευξη που έδωσαν στην New York Times, οι δημοσιογράφοι Glenn Greenwald και Laura Poitras αποκάλυψαν πώς συναντήθηκαν πρώτη φορά με τον Snowden και είδαν για πρώτη φορά τα διαβαθμισμένα έγγραφα που απεδείκνυαν τα προγράμματα επιτήρησης της κυβέρνησης.

Ο Snowden αρχικά προσέγγισε τον Greenwald, αλλά η Poitras ήταν αυτή που δημιούργησε μια ασφαλή γραμμή επικοινωνίας με την τότε άγνωστη πηγή. Ο Snowden διατήρούσε την ανωνυμία του και επικοινωνούσε με τους δημοσιογράφους από κρυπτογραφημένα κανάλια, σύμφωνα με τους Times.

Όταν ήταν τελικά έτοιμοι για τη μεγάλη συνάντηση η Poitras και ο Greenwald, σύμφωνα με τους Times, έπρεπε να πετάξουν στο Χονγκ Κονγκ όπως τους είχε αναθέσει ο Snowden. Έπρεπε να περιμένουν έξω από ένα εστιατόριο, και να βρουν κάποιον που θα κρατούσε ένα κύβο του Ρούμπικ στο χέρι του. Όταν θα έβλεπαν αυτό το άτομο, θα έπρεπε να τον ρωτήσουν τι ώρα ανοίγει το εστιατόριο. Ο Snowden στη συνέχεια θα τους έλεγε την ώρα, αλλά θα τους προειδοποιούσε ότι το φαγητό δεν ήταν καλό.

Αν και η πρώτη συνάντηση πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και οι δύο δημοσιογράφοι έμειναν έκπληκτοι από το νεαρό της ηλικίας του Snowden. Ήταν 29, αλλά φαίνονταν πολύ νεότερος. Ο Snowden από την μεριά του ανέφερε στους Times, ότι ενοχλήθηκε γιατί ο Greenwald και η Poitras έφτασαν στο εστιατόριο πολύ νωρίς.

Λίγο αργότερα ο Snowden οδήγησε τον Greenwald και την Poitras στο δωμάτιό του. Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να αφαιρέσουν τις μπαταρίες από τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία έβαλαν στο ψυγείο του μίνι μπαρ του Snowden. Έκλεισαν με μαξιλάρια τα κενά κάτω από την πόρτα πριν αρχίσουν τις συνομιλίες τους.

Η ιστορία τους πραγματικά ήταν σαν να βγήκε από ταινία του Τζέιμς Μποντ. Η Poitras και ο Greenwald ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν να δημοσιεύουν ιστορίες και να τεκμηριώνουν τα συμπεράσματά τους.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).