ΕΕ: ετοιμάζουν ευρωπαϊκό (κρατικό) DNS. Τι σημαίνει αυτό;

Η ΕΕ σχεδιάζει να αναπτύξει το δικό της σύστημα DNS. Το project θα ονομάζεται DNS4EU και έρχεται σαν απάντηση στα DNS που έχουν ως επί το πλείστον βάση στις ΗΠΑ. Εκτός από το απόρρητο και την ασφάλεια που θα προσφέρει στους χρήστες, τα νέα DNS θα μπορούν επίσης να αποκλείουν “παράνομους” ιστότοπους.

Οι DNS servers καθιστούν δυνατή την αντιστοίχιση ενός domain name (iguru.gr) σε μια διεύθυνση IP (111.111.111.111), έτσι ώστε ένας ή μια υπηρεσία να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα. Φανταστείτε την υπηρεσία σαν ένα τηλεφωνικό κατάλογο του Διαδικτύου.eu flag

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί DNS servers. Πολλοί ISP έχουν τις δικές τους, αλλά υπάρχουν και πολλές υπηρεσίες DNS τρίτων από τις , Cloudflare, OpenDNS και Norton, όλες με έδρα τις ΗΠΑ.

Για να υπάρχει λοιπόν μια κάποια ισορροπία στην αμερικανική κυριαρχία των DNS, η Ευρώπη προτείνει τη δική της εναλλακτική με τίτλο DNS4EU. Την περασμένη εβδ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσφέρει ένα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση DNS project.

Η επισκόπηση του project καθιστά σαφές ότι η επερχόμενη υπηρεσία DNS4EU έχει σκοπό να προστατεύει το απόρρητο των τελικών χρηστών και να τους διατηρεί ασφαλείς.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της ΕΕ προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Αν και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες καθώς το project είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, η επίσημη τεκμηρίωση αναφέρει ότι το “παράνομο περιεχόμενο” θα μπορούσε επίσης να αποκλειστεί.

“Φιλτράρισμα διευθύνσεων URL που οδηγούν σε παράνομο περιεχόμενο βάσει των νομικών απαιτήσεων που ισχύουν στην ΕΕ ή σε εθνικές δικαιοδοσίες (π.χ. βάσει δικαστικών αποφάσεων), σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ.” Ταυτόχρονα το κλείσιμο αυτών των σελίδων, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την επισκεψιμότητα που διέρχεται μέσω των backbones του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα επίλυσης DNS.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι τα πειρατικά sites μάλλον θα αποκλειστούν από την υπηρεσία DNS4EU. Βέβαια χωρίς να γνωρίζουμε την πλήρη τεχνική ρύθμιση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν βγάλουμε συμπεράσματα.

Τα backbones λειτουργούν πέρα ​​από τα σύνορα και τις ηπείρους, επομένως ένα πιθανό υπερμπλοκάρισμα είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες.

Η επισκόπηση του project τονίζει ότι τα μέτρα φιλτραρίσματος και αποκλεισμού θα πρέπει να συνάδουν με τους εθνικούς κανονισμούς, επομένως υποθέτουμε ότι το επερχόμενο DNS project μπορεί να αντιμετωπίζει διαφορετικά την κίνηση στο διαδίκτυο από μεμονωμένα κράτη μέλη.

Ο Patrick Breyer, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) του Κόμματος των Πειρατών, πιστεύει ότι το project είναι περιττό. Οι τρέχουσες λύσεις DNS λειτουργούν άψογα και η προσθήκη εργαλείων φιλτραρίσματος και αποκλεισμού από την κυβέρνηση είναι επικίνδυνη.

“Ένα κυβερνητικό σύστημα DSA ενέχει τον κίνδυνο της διαδικτυακής λογοκρισίας”, ανέφερε ο Breyer στο TorrentFreak, ενώ πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός των DNS παρακάμπτεται εύκολα.

Σύμφωνα με τον Breyer, το περιεχόμενο που παραβιάζει το νόμο θα πρέπει να αφαιρείται και όχι να αποκλείεται. Διαφορετικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υπερβολικού αποκλεισμού.

Η συγκεκριμένη λύση DNS δεν θα πρέπει να μετατρέψει την Ευρώπη σε Κίνα….

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
DNS4EU,dns,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Είπαν “… η επερχόμενη υπηρεσία DNS4EU έχει σκοπό να προστατεύει το απόρρητο των τελικών χρηστών και να τους διατηρεί ασφαλείς…”

    Ερωτώ : όταν ο εχθρός είναι, όχι προ των πυλών αλλά εντός των πυλών, τότε ποιος θα μας προστατεύει από τους … προστάτες ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).