eellak

Ομάδες Εργασίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη Ανοικτών Προτύπων και Λογισμικού

eellakKάλεσμα για τη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και για την ανάπτυξη Ανοικτών Προτύπων και Λογισμικού απευθύνει η ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση και αξιοποίηση των Ανοικτών Τεχνολογιών.

Μέσα στα τελευταία τέσσερα έτη, η Ανοικτή Διακυβέρνηση αναπτύχθηκε με βασικούς πυλώνες τη δημόσια διαβούλευση, τις ανοικτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση θέσεων ευθύνης, τη συλλογή προτάσεων-λύσεων για συγκεκριμένα θέματα πολιτικής (στο labs.opengov.gr) και φυσικά, με την ανάρτηση των κυβερνητικών και διοικητικών πράξεων στο Διαδίκτυο (Διαύγεια ).

Στο διάστημα αυτό, διαμορφώθηκε σταδιακά ένα νομικό πλαίσιο που διέπει τις διαβουλεύσεις στο opengov. Παρότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε αρχικό επίπεδο θεωρήθηκε κατάλληλο, είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει με αποσπασματικό, γενικό και άτολμο τρόπο μια σειρά από νέες προκλήσεις και εμπόδια που εντοπίζονται σε επίπεδο θεσμών, κουλτούρας, πολιτικής και τεχνολογίας. Έτσι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η εξεύρεση νέου στρατηγικού πλαισίου που θέτει ανοικτά στη δημόσια ατζέντα συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, όπως τι περιλαμβάνει η Ανοικτή Διακυβέρνηση, ποιοι οι στόχοι της, με ποια μέσα και στρατηγικές μπορούμε να υλοποιήσουμε με επιτυχία την Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Τα ζητήματα αυτά καλείται να εξετάσει η Ομάδα Εργασίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση μέσα από περιοδικές συναντήσεις εργασίας με φορείς του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το αρχικό πρόγραμμα δράσης της ομάδας είναι διαθέσιμο στο WIKI της ΕΕΛ/ΛΑΚ. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (μέλη δημοσίων, ιδιωτικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών) καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

  Νέο πρότυπο εικόνας BPG

Η δεύτερη Ομάδα Εργασίας που συγκροτείται, έχει ως στόχο το σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Ανοικτού Λογισμικού για τη Διαχείριση Εγγράφων με Ψηφιακή Υπογραφή. Σχετικά με τη διαδικασία αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί μία προμελέτη στην οποία καταγράφονται οι λύσεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και μία σειρά από συστήματα Διαχείρισης Εγγράφων Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα. Επίσης, για την ανάπτυξη των εφαρμογών μπορεί να αξιοποιηθεί ο πηγαίος κώδικας Ανοικτού Λογισμικού από τις υπάρχουσες εφαρμογές “Ανταλλαγή ηλεκτρονικών εγγράφων στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης” και η  διαδικτυακή εφαρμογή Ανοιχτού Λογισμικού ‘Scriptum’.

Ξεκινώντας από τον καθορισμό των λειτουργικών προδιαγραφών του ηλεκτρονικού εγγράφου (με προτεραιότητα στα συστήματα πρωτοκόλλου) τα επόμενα βήματα θα αφορούν τον καθορισμό ανοικτών προτύπων για την ασφαλή και αποτελεσματική διακίνηση των ηλεκτρονικών εγγράφων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Το αρχικό πρόγραμμα δράσης της ομάδας και ηΠρομελέτη για το Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων με Ψηφιακή Υπογραφή είναι διαθέσιμα στο WIKI της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

  Το nerit.gr κατοχυρώθηκε από ιδιώτη

Για τη συγκρότηση της ομάδας,  καλούνται στελέχη από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που γνωρίζουν, χρησιμοποιούν ή παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με Διαχείριση Εγγράφων ή/και Ψηφιακών Υπογραφών. Πιο συγκεκριμένα, καλούνται προγραμματιστές, αναλυτές καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να δοκιμάσει-τεκμηριώσει τις εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτής της ομάδας. Οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν θα διατίθενται με άδεια ανοικτού λογισμικούEUPL, ενώ τα ανοικτά πρότυπα και τα κείμενα τεκμηρίωσης θα διατίθενται με άδεια Creative Commons BY-SA. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας μπορούν να συμπληρώσουν τησχετική φόρμα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δ. Μητροπούλου στο 210 7474-271, και στο info at ellak.gr.

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ

H μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (http://eellak.gr/, ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


66  +    =  72