EFF John Gilmore ένας θρύλος αποχωρεί

Ο 76χρονος John Gilmore συν-ίδρυσε την EFF το 1990 και στα 31 χρόνια από τότε “παρείχε ηγεσία και καθοδήγηση σε πολλά από τα σημαντικότερα ζητήματα των ψηφιακών δικαιωμάτων που υποστηρίζουμε σήμερα”, αναφέρει το EFF σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, αποχαιρετώντας τον Gilmore.

“Αλλά τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας”, προσθέτουν, ανακοινώνοντας ότι “δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε με τον Gilmore σε ρόλο διακυβέρνησης”.

eff john gilmore

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο της EFF πήρε πρόσφατα τη δύσκολη απόφαση να ψηφίσει την απομάκρυνση του Gilmore από το διοικητικό συμβούλιο.

“Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τα πολλά χρόνια που έδωσε ο Gilmore στο EFF σαν ηγέτης και σαν συνήγορος, και το Διοικητικό Συμβούλιο τον εξέλεξε στο ρόλο του Ομότιμου Μέλους ενός Διοικητικού Συμβουλίου που προχωρά.”

«Είμαι τόσο περήφανος για τον αντίκτυπο που έχει η EFF στη διατήρηση και επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς ο κόσμος έχει προσαρμοστεί στις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές”, ανέφερε ο Gilmore.

“Η αποχώρησή μου θα αφήσει ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο και ένα ακόμη ισχυρότερο επιτελείο που ενδιαφέρεται βαθιά για αυτά τα θέματα”.

Ο John Gilmore συν-ίδρυσε το EFF το 1990 μαζί με τους John Perry Barlow, Steve Wozniak και Mitch Kapor και παρείχε σημαντική οικονομική υποστήριξη που ήταν κρίσιμη για την επιβίωση και την ανάπτυξη του οργανισμού για πολλά χρόνια.

Έκτοτε, ο Gilmore συνεργάστηκε στενά με το προσωπικό, το διοικητικό συμβούλιο και τους δικηγόρους του EFF για το απόρρητο, την ελευθερία του λόγου, την ασφάλεια, την κρυπτογράφηση και πολλά άλλα.

Στην δεκαετία του 1990, ο Gilmore βρήκε κυβερνητικά έγγραφα που επιβεβαίωσαν το πρόβλημα της Πρώτης Τροπολογίας με τους ελέγχους της κυβέρνησης για την εξαγωγή της κρυπτογράφησης και βοήθησε να ξεκινήσει η κατάθεση του Bernstein κατά του Αμερικάνικου Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ), η οποία κατέληξε σε μια δικαστική απόφαση που θέλει τον πηγαίο κώδικα του κάθε λογισμικού να προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία.

Έτσι οι κανονισμοί της κυβέρνησης που εμπόδιζαν τη δημοσίευσή του κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Η απόφαση κατέστησε νόμιμα το 1999 στα προγράμματα ιστού, στους ιστότοπους και σε λογισμικό όπως το PGP και το Signal να χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση της επιλογής τους.

Ο Gilmore ηγήθηκε επίσης της προσπάθειας του EFF να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το DES Cracker, το οποίο θεωρήθηκε σαν μια θεμελιώδη ανακάλυψη στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε την ασφάλεια των υπολογιστών και τις δημόσιες πολιτικές που ελέγχουν τη χρήση της κρυπτογράφησης.

Εκείνη την εποχή (1970), το πρότυπο κρυπτογράφησης (DES) ήταν ενσωματωμένο σε μηχανήματα ATM και τραπεζικά δίκτυα, καθώς και σε δημοφιλές λογισμικό σε όλο τον κόσμο.

Όμως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ διακήρυτταν ότι το DES ήταν ασφαλές, ενώ μπορούσαν να το υποκλέπτουν κρυφά.

Το EFF DES Cracker έδειξε δημόσια ότι το DES ήταν στην πραγματικότητα τόσο αδύναμο που θα μπορούσε να σπάσει σε μια εβδομάδα με μια επένδυση μικρότερη των 350.000 δολαρίων. Αυτό επηρέασε καταλυτικά την δημιουργία και υιοθέτηση του πολύ ισχυρότερου Προηγμένου Προτύπου Κρυπτογράφησης (AES από το Advanced Encryption Standard), που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως για την ασφάλεια των πληροφοριών παγκοσμίως.

Η EFF εκτιμούσε πάντα τις απόψεις του Gilmore, ακόμη και όταν διαφωνούσαν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν θα υπήρχε χωρίς αυτόν.

Ο Gilmore δημιούργησε επίσης την ιεραρχία alt* στο Usenet, συν-ίδρυσε τη λίστα αλληλογραφίας Cypherpunks και ήταν ένας από τους ιδρυτές της Cygnus Solutions (σύμφωνα με τη του στη Wikipedia).

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.
EFF,John Gilmore,κρυπτογράφηση,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).