eGPU : Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτές

Αν έχετε ένα laptop που δεν είναι gaming, μπορείτε να τον εξοπλίσετε με μία eGPU, δηλαδή με μία εξωτερική κάρτα γραφικών, για να πάρετε την πολυπόθητη 4Κ απόδοση στα γραφικά. Αξίζουν όμως τον κόπο;

egpu 2

Οι εξωτερικές μονάδες επεξεργασίας γραφικών (eGPU) ακούγονται σαν μία υπέροχη λύση. Μπορείτε να αποκτήσετε γραφικά ποιότητας ενός gaming σε ένα απλό φορητό υπολογιστή, αντί να χρειαστεί να αγοράσετε ένα καινούργιο πανάκριβο laptop. Και με την προϋπόθεση βέβαια ότι χρειάζεστε την φορητότητα ενός laptop.

Επειδή η eGPU είναι ένα αρκετά εξιδεικευμένο ηλεκτρονικό εξάρτημα, αξίζει άραγε να δώσετε μερικές εκατοντάδες ευρώ για αυτή; Πόση απόδοση μπορείτε πραγματικά να περιμένετε; Δυστυχώς, οι προσδοκίες σας και η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ. Αλλά, υπάρχει και περίπτωση να αποδειχθούν χρήσιμες για εσάς. Ας τις δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Τι είναι η eGPU;

Η eGPU είναι μία εξωτερική κάρτα γραφικών. Γιατί εξωτερική και όχι εσωτερική; Γιατί απευθύνεται σε μηχανήματα όπου δεν μπορεί να μπει η πολύ καλή κάρτα γραφικών που επιθυμείτε. Όπως σε ένα laptop, όπου μία κάρτα γραφικών ειδικά φτιαγμένη για (gaming gpu) δεν χωράει να εγκατασταθεί μέσα στο κέλυφος ενός κανονικού laptop.

Επειδή οι κάρτες αυτές καταναλώνουν ηλεκτρική ισχύ και η σύνδεση με το laptop δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ηλεκτρική ζήτηση, οι eGPU χρειάζονται και το δικό τους τροφοδοτικό.

Όλα αυτά για να μην είναι “χύμα” επάνω σε ένα τραπέζι, μαζεύονται σε ένα κουτί (τροφοδοτικό, slot για την κάρτα και η ίδια η κάρτα) που ονομάζεται eGPU Box και συνήθως πωλείται στα μαγαζιά σκέτο, χωρίς την κάρτα gpu μέσα του, ώστε να αγοράσετε όποια θέλετε.

Εναλλακτικά στο διαδίκτυο μπορείτε να τα βρείτε ξεχωριστά, δηλαδή ένα εξωτερικό eGPU dock που θα φέρει μία PCIe port για να κουμπώσει η κάρτα γραφικών. Θα χρειαστείτε ένα “χύμα” τροφοδοτικό και είστε έτοιμοι.

egpu 1

Όπως αυτό το βίντεο όπου η βάση συνδέεται με το laptop μέσω της θύρα NGFF όπου είναι κατειλημμένη από την πλακέτα του wi-fi. Απλά αφαιρεί την πλακέτα wi-fi (και την δυνατότητα wi-fi) και στην θέση της συνδέει την βάση της κάρτας γραφικών. Για όσους αναρωτιούνται: ναι, το πίσω καπάκι μετά δεν μπορεί να κλείσει.

Πώς λειτουργούν οι εξωτερικές GPU;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν ανοίξετε το κουτί θα δείτε μια πλακέτα βάσης σύνδεσης GPU που διαθέτει μια θύρα PCIe για την κάρτα γραφικών, ανεμιστήρες και ένα τροφοδοτικό. Το κουτί συνοδεύεται είτε με ένα καλώδιο Thunderbolt 3 είτε ένα καλώδιο USB-C για σύνδεση στον υπολογιστή σας.

razer core x 1 egpu

Η χρήση της βάσης που συνδέεται η κάρτα γραφικών είναι τόσο απλή όσο η εγκατάσταση της κάρτας σε ένα desktop. Δεν αλλάζει τίποτα όσο αναφορά την εγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την εμπειρία σας και το υλικό σας.

Μόλις την ρυθμίσετε, ο υπολογιστής σας δρομολογεί τα αιτήματα γραφικών στην εξωτερική GPU αντί για την προεπιλεγμένη που παρέχεται με τον υπολογιστή σας. Θεωρητικά, αυτή η διαδικασία θα σας προσφέρει καλύτερη απόδοση γραφικών καθώς, σε γενικές γραμμές, οι απλοί φορητοί υπολογιστές δεν έχουν μεγάλη ισχύ επεξεργασίας γραφικών.

Η χρήση της μεγαλύτερης, πιο ισχυρής κάρτας σας προσφέρει καλύτερη απόδοση γραφικών. Ίσως μάλιστα αρκετά για να παίξετε κάποια παιχνίδια με υψηλά γραφικά, χωρίς τρέμουλο, χαμένα frames και κολλήματα.

Δεν χρειάζεται να έχετε μία εξωτερική οθόνη. Η οθόνη του laptop παραμένει σε χρήση. Το μόνο που αλλάζει είναι η κάρτα γραφικών που ο υπολογιστής. Όμως όσοι δε έχετε μία καλής ποιότητας οθόνη μπορείτε να συνδέσετε μία δεύτερη στο box της eGPU.

Η απόδοση δεν είναι ίδια

Δυστυχώς, η χρήση μιας εξωτερικής GPU δεν σας δίνει την ίδια απόδοση όπως θα ήταν εάν είχατε την ίδια GPU τοποθετημένη εσωτερικά. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την απώλεια σε περίπου 10 με 15 τοις εκατό. Αυτό δεν είναι μεγάλο θέμα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την τερατώδη χωρητικότητα των τελευταίων καρτών γραφικών, υψηλής που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα.

Ωστόσο, η απώλεια είναι κάτι που αξίζει να γνωρίζετε. Εάν ελπίζετε να παίξετε τους πιο πρόσφατους τίτλους AAA σε εξαιρετικά υψηλές ρυθμίσεις, μια εξωτερική GPU σε laptop μπορεί να μην σας κάνει την χάρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξωτερική GPU δεν θα βελτιώσει τη γραφική απόδοση του φορητού υπολογιστή σας. Σίγουρα θα το κάνει αλλά το κέρδος μπορεί να μην αλλάζει τόσο δραματικά το παιχνίδι όσο θα θέλατε.

Γιατί όχι? Κυρίως επειδή οι κανονικοί φορητοί υπολογιστές δεν είναι ρυθμισμένοι για να χειρίζονται τόση ισχύ. Και αν είναι, και έχετε στα χέρια σας ένα gaming laptop, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο φορητός υπολογιστής να έχει ήδη ενσωματωμένη μία πολύ καλή GPU, αναιρώντας την ανάγκη για εξωτερική GPU. Επιπλέον, ενώ μια θύρα PCIe μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα πολύ γρήγορα, ακόμη και οι πιο πρόσφατες θύρες Thunderbolt 3 και USB-C δεν μπορούν να ταιριάξουν με αυτόν τον ρυθμό δεδομένων.

Μεγάλη σημασία έχει και η παλαιότητα του φορητού υπολογιστή σας. Εάν χρησιμοποιείτε έναν παλιό φορητό υπολογιστή και ελπίζετε ότι η σύνδεση μιας RTX 3080 eGPU θα κάνει το gaming απίστευτο, μάλλον θα ατυχήσετε. Αλλά αν έχετε έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή με αξιοπρεπή CPU (για παράδειγμα, τα τελευταία τρία χρόνια περίπου), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια eGPU να προσφέρει μια βελτιωμένη εμπειρία παιχνιδιού.

Οι εξωτερικές βάσεις GPU είναι ακριβές

Αν και μια εξωτερική βάση GPU είναι βασικά απλώς ένα μικρό κομμάτι μητρικής πλακέτας με θύρα PCIe και καλώδιο σύνδεσης, μπορείτε να καταλήξετε να ξοδέψετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Μερικές εκατοντάδες ευρώ ή και περισσότερα. Και εκτός από το box ή το dock θα πρέπει να αγοράσετε και μία ακριβή GPU.

Ορισμένες βάσεις σύνδεσης είναι επίσης συμβατές μόνο με συγκεκριμένες μάρκες φορητών υπολογιστών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να τις μεταφέρετε σε ένα άλλο laptop, εάν αγοράσετε ένα νέο. Από την άλλη πλευρά, πολλοί φορητοί υπολογιστές που δεν είναι επίσημα πιστοποιημένοι για να λειτουργούν με μια συγκεκριμένη εξωτερική βάση GPU, θα λειτουργούν με οποιαδήποτε βάση μια χαρά.

Αν η βάση είναι dock τότε μπορεί να μην συνδέεται με USB ή Thunderbolt αλλά με κάποια θύρα από τις mini PCI-e, EXP card, NGFF, M.2. Και δεν έχουν όλα τα laptop δυνατότητα για σύνδεση όλων αυτών των θυρών.

Η έρευνα eGPU είναι σημαντική

Οι εξωτερικές βάσεις GPU διαθέτουν μεγάλη ποικιλία συμβατοτήτων και χαρακτηριστικών. Όπως για παράδειγμα η σύνδεση με το laptop, η slot θύρα για την κάρτα γραφικών. Επιπλέον, καθεμία από τις αναφερόμενες εξωτερικές GPU συνοδεύεται από συγκεκριμένες απαιτήσεις συμβατότητας που μπορεί να χρειαστεί να λάβετε υπόψη.

Ρίξτε μία προσεκτική ματιά των πιο πρόσφατων GPU της σειράς Nvidia RTX 30 και της σειράς AMD Radeon RX 68 (οι οποίες είναι όλες μεγαθήρια) και θα πρέπει να κάνετε μια σοβαρή έρευνα πριν ξεκινήσετε.

Εν ολίγοις, εάν θέλετε μια εξωτερική GPU, πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι θα λειτουργήσει. Ευτυχώς, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ατόμων που ενδιαφέρονται για εξωτερικές GPU και έχουν ήδη δοκιμάσει πολλούς συνδυασμούς.

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στο /r/eGPU του Reddit. Είναι ένα ενεργό subreddit με πολλά άτομα που μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν. Μια άλλη εξαιρετική πηγή για τις εξωτερικές κάρτες γραφικών για PC είναι το eGPU.io. Μπορείτε να αναζητήσετε την εκτενή βάση δεδομένων τους για επιλογές που έκαναν οι χρήστες, καθώς και συνδυασμούς υλικού, για να καταλάβετε ποια εξωτερική κάρτα γραφικών θα λειτουργήσει καλύτερα με τον φορητό υπολογιστή σας.

Θα έχετε καλύτερη απόδοση γραφικών από μια eGPU;

Παρά τα μειονεκτήματα, οι εξωτερικές κάρτες γραφικών λειτουργούν. Θα έχετε καλύτερη απόδοση γραφικών από αυτήν που έχει τώρα ο φορητός υπολογιστής σας και θα σας επιτρέψουν να παίξετε παιχνίδια ή να εκτελέσετε εφαρμογές που δεν λειτουργούσαν πριν. Πολλά σημεία αναφοράς δείχνουν ότι οι εξωτερικές GPU παρέχουν τεράστια ώθηση στην ισχύ των γραφικών, αλλά δεν είναι πάντα ξεκάθαρο με τους νεότερους συνδυασμούς CPU/GPU, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόση ώθηση θα δώσει η εξωτερική σας GPU ή ακόμα και πόσο εύκολο θα είναι να θέσετε τα πάντα σε λειτουργία. Ωστόσο, εάν ο φορητός υπολογιστής σας δεν μπορεί να τρέξει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και το θέλετε πραγματικά, μια εξωτερική κάρτα γραφικών είναι μια βιώσιμη λύση.

Όσοι από εσάς έχετε κατά τύχη ένα Mac, σας ενημερώνουμε ότι η Apple έχει αφαιρέσει τη λειτουργία eGPU για το πιο πρόσφατο υλικό της, οπότε μην νομίζετε ότι θα βελτιώσετε την απόδοση του M1 Mac σας με μια eGPU.

Οι εξωτερικές GPU συνεχίζουν να βελτιώνονται

Αν πέρυσι κάνατε μία έρευνα για eGPU μάθετε ότι εφέτος τα πράγματα δεν είναι ίδια. Δεδομένου ότι τα παιχνίδια γίνονται όλο και πιο απαιτητικά, και οι τεχνολογία αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, σήμερα που μιλάμε μπορεί οι eGPU να έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά.

Το ζήτημα του εύρους ζώνης των συνδέσεων Thunderbolt/USB-C δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά οι εξωτερικές GPU συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Τα πάντα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης και εφόσον υπάρχει η ζήτηση να εκμεταλλευτούν οι χρήστες το παλιό τους laptop, τότε και οι κατασκευαστές υλικού θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την τεχνολογία.

Αξίζει μια εξωτερική GPU;

Όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να σας δώσουν μια καλή ιδέα για το τι θα πάρετε εάν θέλετε να επενδύσετε σε μια εξωτερική GPU. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, η δαπάνη, η συνδεσιμότητα, και η συνεργασία μεταξύ των υλικών.

Όμως, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, όλα καταλήγουν σε ένα πράγμα: τον προϋπολογισμό. Εάν ο προϋπολογισμός σας επιτρέπει την αγορά μίας eGPU, προχωρήστε!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
graphics,card,eGPU,GPU,laptop,κάρτα,γραφικών,game,παιχνίδι

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).