Είναι ασφαλές να κάνετε προεπισκόπηση του email σας;

Στις αρχές της δεκαετίας του , πολλοί επαγγελματίες ασφαλείας ζητούσαν να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία προεπισκόπησης του προγράμματος-client του email σας.

Η απλή προεπισκόπηση ενός email θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη!  Με έναν σύγχρονο email client, μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση όλων των email που θέλετε.email οι καλύτεροι πάροχοι φιλοξενίας (χωρίς affil links)

 

Εάν δεν θυμάστε τι έχει συμβεί στο παρελθόν, θα πείτε ότι είναι ασφαλές

Τα άρθρα που συμβουλεύουν την απενεργοποίηση της προεπισκόπησης ήταν πολλά. Πολλοί ιστότοποι έκριναν ότι η χρήση του της προεπισκόπησης ήταν άσχημη ιδέα. Συχνά δεν διευκρίνιζαν το γιατί, εκτός από το να λένε ότι “μπορείτε να ανοίξετε ένα email που πραγματικά δεν θέλετε να ανοίξετε.”

Η αλήθεια είναι ότι ένας ιός ή κάποιο άλλο επικίνδυνο πρόγραμμα μπορεί να μεταφερθεί στον υπολογιστή σας εάν ανοίξετε ένα μολυσμένο email. Για να είμαστε ακριβείς, αυτό ήταν ένα πρόβλημα για λίγο πριν από την αρχή της νέας χιλιετίας.

Μόλις το email άρχισε να χρησιμοποιεί HTML για μορφοποίηση, ορισμένοι κακόβουλοι χρήστες το εκμεταλλεύτηκαν για να τρέχουν κώδικα – συνήθως JavaScript – όταν διαβάζεται ένα email.

Για μικρό χρονικό διάστημα, θεωρήθηκε επικίνδυνο για το άνοιγμα μηνυμάτων και, κατ ‘επέκταση, η χρήση του παράθυρου προεπισκόπησης, εκτός κι αν είναι κάποιος σίγουρος ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ασφαλές.

Αλλά οι μεγαλύτεροι προγραμματιστές email της εποχής, όπως η Microsoft, η Pegasus, η Eudora και η Apple (δεν υπήρχε Gmail ακόμα), είδαν την υπόθεση πιο σοβαρά.

Μέσα σε λίγα χρόνια, το πρόβλημα ουσιαστικά εξαφανίστηκε επειδή όλοι οι αλληλογραφίας σταμάτησαν να επιτρέπουν την εκτέλεση κώδικα όταν ανοίγει ένα email. Κανένας client αλληλογραφίας δεν επιτρέπει πλέον την εκτέλεση κώδικα όταν ανοίγετε ένα email. Έτσι, αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο πολύ παλιό, πρόγραμμα-client ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (σκεφτείτε το Outlook Express 2000 σε έναν υπολογιστή με Windows 98) το πρόγραμμα αλληλογραφίας σας απλώς δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση κώδικα όταν ανοίγετε ένα email.

Ο πραγματικός κίνδυνος

Επιπλέον, όλοι οι κύριοι πάροχοι λογαριασμών email, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Apple, Gmail και Yahoo! έχουν εξελιγμένα εργαλεία ανίχνευσης ιών και κακόβουλων προγραμμάτων που εμποδίζουν κακόβουλες εφαρμογές να εισέρχονται στα εισερχόμενά σας ούτως ή άλλως.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούν κακόβουλες εφαρμογές μέσω του email. Όμως απαιτούν να  να ανοίξετε κάποιο συνημμένο ή να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο. Έτσι υπάρχουν ακόμα φωνές που εξακολουθούν να αναφέρουν ότι τα παράθυρα προεπισκόπησης αποτελούν σοβαρό κίνδυνο. Μάλλον όμως τα παραλένε…

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει πια, οπότε απενεργοποιώντας το παράθυρο προεπισκόπησης, το μόνο πράγμα που κάνετε είναι τη ζωή σας δυσκολότερη.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το άνοιγμα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ασφαλές . Ο κίνδυνος προέρχεται από τους συνδέσμους ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και του ανοίγματος επικίνδυνων συνημμένων. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι είτε χρησιμοποιείτε email-client το Outlook ή το Gmail.

Ναι, είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο προεπισκόπησης και μπορείτε να απολαύσετε την ευκολία που σας δίνει.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive of new posts by email.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).