Οι ελαφρότερες διανομές Linux

Ιδανικές για παλιούς υπολογιστές

Έχετε ένα παλιό υπολογιστή και δεn θέλετε να τον πετάξετε από το παράθυρο; Αξιοποιήστε το εγκαθιστώντας μία από αυτές τις μικρές και ελαφριές διανομές Linux.

Linux Μάιος 2020 γιατί μεγάλωσε η υιοθέτηση;

Αν έχετε έναν παλιό υπολογιστή μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ξανά και να τον κάνετε λειτουργικό εγκαθιστώντας μια εξαιρετικά μικρή διανομή Linux σε αυτόν.

​Οι διανομές Mini Linux είναι απίστευτες καθώς απαιτούν λιγότερους πόρους συστήματος από άλλες επιλογές, ωστόσο εξακολουθούν να προσφέρουν μια ολόκληρη εμπειρία λειτουργικού συστήματος.

Έτσι θα έχετε ένα  μηχάνημα που θα μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, θα διαθέτει browser για α σερφάρετε, μία σουίτα γραφείου για γραμματειακή υποστήριξη (Libreoffice κλπ), θα μπορείτε να βλέπετε τα email σας, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.

Οι μικρές διανομές Linux είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δώσετε ζωή σε ένα μηχάνημα.

Δείτε μερικές από τις ελαφρότερες διανομές Linux που δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου χώρο!

ArchBang

archbang linux

Το ArchBang βασίζεται στο Arch Linux και είναι εμπνευσμένο από το CrunchBang, μια άλλη μικρή διανομή Linux. Το ArchBang είναι ουσιαστικά το Arch Linux που έγινε πιο απλό και μειωμένο σε μέγεθος.

Περιλαμβάνει τη δύναμη και την ευελιξία του Arch Linux χωρίς την περίπλοκη εγκατάσταση του, αλλά σε ένα μικροσκοπικό πακέτο διανομής Linux.

Το ArchBang λειτουργεί σε ματα συμβατά με i686 ή x86_64, χρησιμοποιεί 700 MB χώρου στο δίσκο και απαιτεί μόνο 256 MB μνήμης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ArchBang ως λειτουργικό σύστημα ενός desktop ή laptop υπολογιστή, εγκατεστημένο ή portable. Είναι γρήγορο, σταθερό και πάντα ενημερωμένο, καθιστώντας το μια εύχρηστη minimal διανομή Linux για οποιονδήποτε έχει έναν παλιό υπολογιστή.

Tiny Core Linux

Linux,Windows,lite,λειτουργικό,σύστημα

Το Tiny Core είναι μια διανομή Linux που αναπτύχθηκε από τον Robert Shingledecker, κύριο προγραμματιστή της πρώην διανομής, Damn Small Linux. Αν και ο ιστότοπος Damn Small Linux είναι πλέον νεκρός, μπορείτε ακόμα να βρείτε ενεργά ISO στο διαδίκτυο.

Η εγκατάσταση του Tiny Core Linux (TinyCore) είναι 21 MB, συμπεριλαμβανομένης της βασικής διανομής και ενός αξιοπρεπούς γραφικού περιβάλλοντος. Η βασική εγκατάσταση απαιτεί τουλάχιστον 46 MB για να τρέξει, αλλά θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο εάν θέλετε να εκτελέσετε πρόσθετες και άλλο λογισμικό. Δεν υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση.

Η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες είναι η εγκατάσταση “CorePlus”, η οποία διατίθεται στα 106MB. Το CorePlus διαθέτει ασύρματη υποστήριξη, υποστήριξη για πληκτρολόγια εκτός ΗΠΑ, καθώς και εργαλεία εγκατάστασης για εναλλακτικούς διαχειριστές παραθύρων και άλλα εύχρηστα βοηθητικά προγράμματα εγκατάστασης.

Absolute Linux

absolute linux

Το Absolute Linux είναι μια διανομή Linux 64-bit που βασίζεται στο έργο Slackware. Αποστέλλεται με προεγκατεστημένα το Libre και τον Firefox, και δεν μπλέκει με τις βαριές επιλογές επιφάνειας εργασίας όπως το KDE ή το GNOME.

Αντίθετα, το Absolute Linux χρησιμοποιεί τον ευέλικτο διαχειριστή παραθύρων IceWM.

Δεν είναι η μικρότερη διανομή Linux από την άποψη του πραγματικού μεγέθους λήψης ή εγκατάστασης (είναι περίπου 2 GB), αλλά θα λειτουργήσει στο μεγαλύτερο μέρος του υλικού μέσω του ελαφρού συνολικού πακέτου και των ελάχιστων απαιτήσεων υλικού.

Porteus

Linux,Windows,lite,λειτουργικό,σύστημα

Το Porteus είναι μια ελαφριά αλλά πλήρης διανομή Linux που έχει βελτιστοποιηθεί για εκτέλεση από μονάδα flash USB. Το Porteus λειτουργεί επίσης και σε κάρτα SD, CD, DVD, σκληρό δίσκο ή άλλα μέσα αποθήκευσης με δυνατότητα εκκίνησης. Είναι μικρό και απίστευτα γρήγορο, επιτρέποντάς σας να κάνετε εκκίνηση ενός μηχανήματος και να συνδεθείτε στο διαδίκτυο.

Το Porteus τρέχει σε οποιονδήποτε επεξεργαστή Intel, AMD ή VIA x86/64, απαιτώντας μόνο 512 MB χώρου στο δίσκο και 256 MB μνήμης. Δεν απαιτείται σκληρός δίσκος, καθώς μπορεί να τρέξει από αφαιρούμενα μέσα αποθήκευσης.

Εάν χρησιμοποιείτε το Porteus σε μια αφαιρούμενη συσκευή μέσων αποθήκευσης, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη λειτουργία “Persistent”, αποθηκεύοντας δεδομένα απευθείας στη συσκευή αποθήκευσης.

Είναι διαθέσιμο τόσο σε 32-bit (ιδανικό για παλαιότερους υπολογιστές) όσο και σε 64-bit. Διατίθεται επίσης μια έκδοση kiosk, η οποία είναι ένα ελάχιστο σύστημα που είναι κλειδωμένο για χρήση από το κοινό σε τερματικά Ιστού. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε λήψη του Porteus της έκδοσης Cinnamon, KDE, ή Xfce.

Puppy Linux

Linux,Windows,lite,λειτουργικό,σύστημα

Το Puppy Linux είναι μια πολύ ελαφριά διανομή Linux που μπορείτε να την εκτελείτε απευθείας από μονάδα flash USB, κάρτα SD, CD, DVD ή οποιοδήποτε άλλο μέσο αποθήκευσης με δυνατότητα εκκίνησης. Μπορείτε, αν θέλετε, να εγκαταστήσετε το Puppy Linux και στο δίσκο σας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Puppy Linux δεν είναι μια ενιαία διανομή, ούτε είναι μια διανομή Linux με πολλές «γεύσεις» (για παράδειγμα, οι παραλλαγές του Ubuntu περιλαμβάνουν Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu κ.λπ.).

Αντίθετα, το Puppy Linux είναι μια συλλογή από διανομές Linux που έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας την ίδια κοινή αρχή, τα ίδια εργαλεία και ένα συγκεκριμένο σύνολο εφαρμογών “puppy”.

Σήμερα, υπάρχουν έξι επίσημες διανομές Puppy Linux. Όλα απαιτούν 300MB ή λιγότερο χώρο στον σκληρό δίσκο, αλλά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις CPU και RAM.

Για να μάθετε περισσότερα και να επιλέξετε την κατάλληλη έκδοση για εσάς, μεταβείτε στην επίσημη σελίδα λήψης διανομής Puppy Linux.

SliTaz

Linux,Windows,lite,λειτουργικό,σύστημα

Το SliTaz, ή Simple Light Incredible Temporary Autonomous Zone, είναι μια ελαφριά, πλήρως εξοπλισμένη γραφική διανομή Linux. Με απλά λόγια, το SliTaz είναι μικρό, γρήγορο, σταθερό και εύκολο στη χρήση, ο τέλειος δηλαδή συνδυασμός για μια μικρή διανομή Linux.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις του SliTaz περιλαμβάνουν επεξεργαστή συμβατό με i486 ή x86 Intel, τουλάχιστον 80 MB χώρο στο δίσκο και 192 MB RAM (ωστόσο, μπορεί να πέσει έως και 16 MB RAM ανάλογα με την έκδοση του SliTaz που χρησιμοποιείτε).

Ένα ωραίο χαρακτηριστικό του SliTaz είναι ότι τρέχει κατά βάση στη μνήμη του συστήματός σας. Μόλις εκκινήσετε το SliTaz, μπορείτε να αφαιρέσετε τη μονάδα flash USB με δυνατότητα εκκίνησης για άλλες εργασίες.

Το SliTaz διαθέτει επίσης μια “persistent” λειτουργία που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε τα δεδομένα και τις προσωπικές σας ρυθμίσεις στα αφαιρούμενα μέσα, έτοιμα για χρήση στην επόμενη εκκίνηση σας. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να κρατήσετε τα πολυμέσα σας στο μηχάνημα σας, για να λειτουργήσει αυτή η δυνατότητα.

antiX Linux

Η μικροσκοπική διανομή antiX Linux που βασίζεται στο Debian δεν είναι απλά μικρή, αλλά λαμβάνει συχνές ενημερώσεις για τροποποιήσεις, νέες δυνατότητες, ενημερώσεις και πολλά άλλα. Το AntiX Linux είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο φιλικές διανομές Linux για παλιό υλικό, με πολλούς ανθρώπους να στρέφονται σε αυτήν τη μίνι διανομή Linux για να θέσουν ξανά σε λειτουργία έναν αρχαίο φορητό υπολογιστή.

Η προτεινόμενη ελάχιστη μνήμη RAM για το AntiX είναι 256 MB, αν και μπορεί να τρέξει με λιγότερη. Θα χρειαστείτε επίσης έναν σκληρό δίσκο 4 GB για την εγκατάσταση.

Παρόλο που το antiX Linux είναι μικρό, εξακολουθεί να φαίνεται καλό. Το βασικό πακέτο εγκατάστασης περιλαμβάνει τον διαχειριστή παραθύρων IceWM, ο οποίος προσφέρει πολλά όσον αφορά την προσαρμογή. Έπειτα, υπάρχει ο ενσωματωμένος πίνακας ελέγχου antiX, ο οποίος σας επιτρέπει να προσαρμόσετε μια τεράστια γκάμα χαρακτηριστικών του antiX.

Bodhi Linux

bodhi linux

Μία από τις ελαφριές διανομές Linux που μπορείτε να ελέγξετε είναι το Bodhi Linux. Πρόκειται για μια πλήρως εξοπλισμένη διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu LTS και χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας Moksha.

Επιπλέον, το Bodhi Linux διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: την Standard έκδοση, την έκδοση AppPack και την έκδοση Legacy.

Η τυπική έκδοση (Standard) διατίθεται με περιορισμένο εύρος επιλογών και εφαρμογών, ενώ η έκδοση AppPack προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, εφαρμογές και επιλογές εκτός συσκευασίας. Από τις τρεις, η έκδοση Legacy είναι η μικρότερη, σχεδιασμένη να λειτουργεί με παλαιότερο, λιγότερο ισχυρό υλικό.

Οι ελάχιστες προδιαγραφές του Bodhi Linux απαιτούν επεξεργαστή 500 MHz, τουλάχιστον 128 MB RAM και 4 GB χώρο στο δίσκο.

Linux Lite

Linux,Windows,lite,λειτουργικό,σύστημα

Στην τελευταία minimal διανομή Linux βρίσκεται το Linux Lite. Δεν είναι η μικρότερη διανομή Linux από όλα τα άλλα, αλλά λειτουργεί καλά.

Με βάση το Ubuntu, οι ελάχιστες συνιστώμενες προδιαγραφές είναι ένας επεξεργαστής 1 GHz με 768 MB RAM, μαζί με 8 GB αποθηκευτικού χώρου, τις οποίες το πιο σύγχρονο υλικό ξεπερνά κατά πολύ. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλά θα λειτουργεί το Linux Lite σε ένα παλαιότερο μηχάνημα.

Επιπλέον, το Linux Lite είναι μια μικροσκοπική διανομή Linux που έχει σχεδιαστεί για φιλικότητα προς τον χρήστη. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους χρήστες των Microsoft Windows να κάνουν το άλμα στο Linux, με παρόμοιο περιβάλλον χρήστη, γνωστά προγράμματα όπως Firefox, Thunderbird και VLC που περιλαμβάνονται στην τυπική διανομή (και την επιλογή λήψης άλλων διαθέσιμων πακέτων).

Ανανεώστε το παλιό σας υλικό με μια μικροσκοπική διανομή Linux
Μπορείτε να επαναφέρετε τον παλιό σας υπολογιστή ή άλλο παλιό υλικό ξανά στη ζωή με οποιαδήποτε από αυτές τις εξαιρετικά μικρές διανομές Linux.

Είναι όλες εξαιρετικά ελαφριές και επιπλέον, αυτές οι διανομές Linux θα σας επιτρέψουν να σερφάρετε στο διαδίκτυο, να παρακολουθήσετε και να ακούσετε πολυμέσα, να ελέγξετε το email σας και να δημιουργήσετε απλά έγγραφα.

Δεδομένου ότι αυτές οι διανομές είναι εύχρηστες, οι χρήστες των Windows δεν θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη μετεγκατάσταση σε Linux.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Linux,Windows,lite,λειτουργικό,σύστημα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).