Το πείραμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οποιοσδήποτε τυχαίος χρήστης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο μέσω ελάχιστων ενδιάμεσων γνωστών, διαπιστώνουν Αμερικανοί κοινωνιολόγοι.

Η δημοσίευσή τους στο περιοδικό Science επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος είναι μικρός, όπως είχε αρχικά προταθεί τη δεκαετία του με τη θεωρία των «έξι βαθμών διαχωρισμού».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολόμπια ζήτησαν από 61.000 του Διαδικτύου σε 166 χώρες να προωθήσουν ένα e- σε γνωστούς και φίλους τους, με σκοπό το να φτάσει τελικά σε έναν από 18 τελικούς στόχους.

email

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ένας επιθεωρητής αρχείων στην Εσθονία, ένας σύμβουλος πληροφορικής στην Ινδία και ένας κτηνίατρος του νορβηγικού στρατού.

Τα μηνύματα χρειάστηκαν μόλις πέντε με επτά ενδιάμεσους παραλήπτες, κατά μέσο όρο, για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Παγκόσμια Δίκτυα

Σύμφωνα με τον Δρ Ντάνκαν Ουάτς και τους συνεργάτες του, το πείραμα επιβεβαιώνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι πραγματικά παγκόσμια.

«Αυτή η ιδεά του μικρού κόσμου μπορεί να εξηγήσει πολλών ειδών συνδέσεις» σχολιάζει ο μαθηματικός κοινωνιολόγος στο . Μπορεί, για παράδειγμα, να εξηγήσει επιδημίες, τη μόδα, τις χρηματηστηριακές αγορές και τις που καταφέρνουν να επιζήσουν καθώς ο κόσμος αλλάζει, εξηγεί ο Ντάνκαν.

  802.11ax ή Wi-Fi 6 νέο πρότυπο, νέα ονομασία

Η ιδέα του «μικρού κόσμου» πρωτοεμφανίστηκε σε μια δημοσίευση του κοινωνικού ψυχολόγου Στάνλεϊ Μίλγκραμ στο αμερικιανικό περιοδικό το 1967.

Ο ερευνητής είχε ζητήσει από τυχαίους εθελοντές στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ να βοηθήσουν να φτάσουν ορισμένες επιστολές σε έναν χρηματιστή στη Βοστόνη στην ανατολική ακτή.

Οι εθελοντές δεν μπορούσαν να ταχυδρομήσουν τις επιστολές, αλλά έπρεπε να τις δώσουν χέρι με χέρι σε κάποιον γνωστό τους που πίστευαν ότι ήταν πιθανό να συνδέεται με τον χρηματιστή.

Οι επιστολές έφτασαν στο στόχο τους μέσω έξι ενδιάμεσων ατόμων, κατά μέσο όρο -εξ ου και οι «έξι βαθμοί διαχωρισμού».

Ο Ντάνκαν υποστηρίζει μάλιστα ότι η επιτυχής αποστολή του μηνύματος δεν εξαρτάται από το πόσους γνωστούς έχει ο αρχικός αποστολέας. «Καταλήγουμε ότι η κοινωνική αναζήτηση βασίζεται στην ισότητα, και η επιτυχία της δεν εξαρτάται από μια μειονότητα εξαιρετικών μεμονωμένων ατόμων» γράφουν οι ερευνητές.

in

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


21  +    =  24