Ένοχη η Χολμς για το σκάνδαλο Theranos

Η Ελίζαμπεθ Χολμς κρίθηκε ένοχη για 4 από τις 11 κατηγορίες απάτης για το σκάνδαλο Theranos.

theranos holms

Έχετε την εντύπωση ότι οι Έλληνες είναι πονηροί και εφευρετικοί σαν τον πολυμήχανο Οδυσσέα; Προφανώς δεν έχετε ακούσει για το σκάνδαλο Theranos. Η Theranos ήταν μία ιδιωτική αμερικάνικη εταιρεία που ιδρύθηκε το 2003 από την 19χρονη τότε (!!) Ελίζαμπεθ Χολμς. Κατάφερε με απάτες να συγκεντρώσει 700 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και στο αποκορύφωμά της να ανεβάσει τις μετοχές της σε 10 δις δολάρια.

Η Χολμς ισχυρίστηκε ότι έκανε μία σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία υγείας, επινοώντας εξετάσεις αίματος που απαιτούσαν λίγες σταγόνες αίμα σαν δείγμα και μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα με μικρές αυτοματοποιημένες συσκευές που είχε αναπτύξει η εταιρεία.

Έτσι έγινε η νεότερη και πλουσιότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος γυναίκα για μία τεχνολογία και συσκευή που κανείς μέχρι τότε δεν είχε δει ακόμα να δουλεύει. Η κοροϊδία κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που το 2015 οι καθηγητές ιατρικής έρευνας Τζον Ιωαννίδης και Ελευθέριος Διαμαντής μαζί με τον ερευνητή δημοσιογράφο John Carreyrou της Wall Street Journal, αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της τεχνολογίας του Theranos.

  Kaspersky Lab Ηγέτης στην έκθεση Magic Quadrant for Endpoint Protection Platforms της Gartner

Έτσι η εταιρεία έχασε την φερεγγυότητά της και αντιμετώπισε μία σειρά από μηνύσεις από τους επενδυτές και τους ιατρικούς κύκλους της Αμερικής. Η εταιρεία κατέρρευσε και τα πράγματα έφτασαν στα δικαστήρια για απιστία και απάτη.

Το Theranos δεν λειτουργεί από το 2018, αλλά η ποινική δίκη της Χολμς ξεκίνησε μόλις αυτό το φθινόπωρο μετά από καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας και τη γέννηση του παιδιού της Χολμς. Σε διάστημα 11 εβδομάδων, η εισαγγελία ανάκρινε βασικούς μάρτυρες όπως ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, η πληροφοριοδότης Έρικα Τσενγκ, ασθενείς του Theranos, επενδυτές, επαγγελματίες υγείας και δημοσιογράφους.

Η Χολμς στην δίκη υποστήριξε ότι η αποτυχία της ως ιδρύτρια startup δεν σημαίνει ότι διέπραξε απάτη. Μάλιστα είπε ότι ο COO του Theranos, Ramesh “Sunny” Balwani την κακοποίησε. Η Χολμς κρίθηκε ένοχη για εξαπάτηση επενδυτών και αθωώθηκε για τις κατηγορίες που σχετίζονται με εξαπάτηση ασθενών. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την εκδίκαση της ποινής της Χολμς.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

  +  61  =  69

Previous Story

ASUS ανάκληση σε motherboards που παίρνουν φωτιά

Next Story

Chrome 97 έρχεται και θα κατασκοπεύει πληκτρολόγια