Έρχονται συστήματα ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας

Το βράδυ του Σαββάτου στην San Jose της Silicon Valley, ο αρχηγός της αστυνομίας έστειλε τους επαίνους του για τα πρόσφατα αναβαθμισμένα συστήματα ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας:

“Αξιωματικοί στο Air3 [αστυνομικό ελικόπτερο], παρακολουθώντας το ALPR, εντόπισαν 3 κλεμμένα . Κατεύθυναν τις μονάδες εδάφους στα αυτοκίνητα και οι 3 οδηγοί είναι υπό κράτηση! Δεν έγιναν επικίνδυνες καταδιώξεις οχημάτων, ούτε χρειάστηκαν.

Οι 2 οδηγοί προσπάθησαν να τραπούν σε φυγή, αλλά, δεν μπορείς να ξεπεράσεις ένα ελικόπτερο!”.

flock safety

Η San Jose Spotlight (ένας μη κερδοσκοπικός τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος) αναφέρει ότι από πέρυσι οι αναγνώστες πινακίδων λειτουργούσαν αποκλειστικά από περιπολικά της αστυνομίας (χρησιμοποιούνται από το 2006). Όμως πέρυσι το αστυνομικό τμήμα του San Jose ξεκίνησε ένα νέο “πιλοτικό πρόγραμμα” με τέσσερις κάμερες τοποθετημένες σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση. Το νέο project απέφερε καρπούς και “πραγματοποίησε σχεδόν 300.000 σαρώσεις πινακίδων μόλις τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της πόλης”.

Ο Δήμος από την άλλη κατέστησε σαφές ότι τα κοινοποιούνται μόνο σε εκπαιδευμένους αστυνομικούς και συγκεκριμένο προσωπικό της πόλης, και όχι σε εξωπολιτειακές ή ομοσπονδιακές υπηρεσίες. “Αν κάποιος από το αστυνομικό τμήμα του San Jose θέλει στο σύστημα ALPR, θα πρέπει να αναφέρει τον λόγο, και τις συγκεκριμένες πινακίδες που αναζητεί. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα καταγράφονται, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε πόσες φορές και για ποιο σκοπό ται το σύστημα”, δήλωσε ο Gehami, Υπεύθυνος Ψηφιακού Απορρήτου του San Jose.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του San Jose ενέκρινε ομόφωνα την περασμένη Τρίτη ένα πλαίσιο λειτουργίας που απαγορεύει ρητά στο αστυνομικό τμήμα να πωλεί δεδομένα των πινακίδων κυκλοφορίας, να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για τη διερεύνηση του μεταναστευτικού καθεστώτος ενός ατόμου ή για την παρακολούθηση νομικά προστατευμένων δραστηριοτήτων όπως οι διαδηλώσεις.

Ακόμη όμως και με αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, ορισμένοι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής εξακολουθούν να αντιτίθενται στην τεχνολογία. Ο Victor Sin, πρόεδρος του τμήματος Santa Clara Valley του ACLU της Βόρειας , εξέφρασε την αμφιβολία του για το πόσο οι αναγνώστες πινακίδων βελτιώνουν τη δημόσια ασφάλεια.

Η άποψη του του EFF υποστηρίζει ότι “τα δεδομένα από τις ALPR συλλέγονται αδιακρίτως, συλλέγοντας πληροφορίες για εκατομμύρια απλούς ανθρώπους”.
Συνδιάζοντας ώρες και τοποθεσίες των οχημάτων και ανιχνεύοντας προηγούμενες κινήσεις, η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιήσει αποθηκευμένα δεδομένα για να ζωγραφίσει ένα πολύ συγκεκριμένο πορτρέτο της ζωής των οδηγών, να προσδιορίσει προηγούμενα πρότυπα συμπεριφοράς και πιθανώς ακόμη και να προβλέψει μελλοντικά — παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων των οποίων τα δεδομένα συλλέγονται και αποθηκεύονται δεν έχουν κατηγορηθεί καν για έγκλημα… Η τεχνολογία ALPR επιτρέπει στους αξιωματικούς να παρακολουθούν τους πάντες…”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best stories straight into your inbox!
ανάγνωση πινακίδων κυκλοφορίας,πινακίδες κυκλοφορίας

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).