android trojan

ESET: ransomware για Android κρυπτογραφεί αρχεία και ζητά λύτρα

Η ESET ανακοίνωσε πως μηχανικοί της εντόπισαν ένα νέο, επικίνδυνο για Android. Το Android/Simplocker, κρυπτογραφεί αρχεία στην κάρτα SD και στη συνέχεια ζητά λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους.

ESET android-trojan

Ακολουθούν πληροφορίες από το Δελτίο Τύπου της εταιρίας.

Όσο πραγματοποιείται η κρυπτογράφηση, στην της συσκευής εμφανίζεται ένα μήνυμα στα ρώσικα, που ενημερώνει τον χρήστη του Android ότι η συσκευή του έχει παραβιαστεί και απαιτούνται 260 Hryvnia Ουκρανίας, περίπου 16 ευρώ, για να επανακτήσει τον έλεγχό της.

Το Android/Simplocker.A σαρώνει την κάρτα SD της συσκευής για αρχεία jpeg, jpg, png, bmp, gif, pdf, doc, docx, txt, avi, mkv, 3gp, και mp4.

Παράλληλα, θα στείλει στο δικό του Command & Control server ανιχνεύσιμες πληροφορίες από τη συσκευή (όπως IMEI, κτλ).

Το παράδοξο, συγκριτικά με προηγούμενα παραδείγματα των ransomware σε Windows, είναι ότι δεν υπάρχει πεδίο εισαγωγής κωδικού για επιβεβαίωση της πληρωμής, αντιθέτως, το κακόβουλο λογισμικό υπακούει σε εντολή του C&C server για να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία, πιθανότατα αφού πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Οι ειδικοί της ESET έχουν αναλύσει δείγμα της επίθεσης υπό τη μορφή μίας εφαρμογής που ονομάζεται «Xionix Sex». Η εφαρμογή δεν βρέθηκε στο επίσημο Play, γεγονός που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σημαίνει ότι η εξάπλωσή της είναι ακόμη πολύ μικρή.

Καθώς το κακόβουλο λογισμικό δεν διαθέτει τη λειτουργικότητα για να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία, η ESET συμβουλεύει τους χρήστες να μην προχωρούν στην πληρωμή των λύτρων, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι κυβερνοεγκληματίες θα κρατήσουν το λόγο τους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα.

Αντιθέτως, παροτρύνει τη χρήση ισχυρών λύσεων, όπως το ESET Mobile Security, για τη θωράκιση της συσκευής Android, και backup των δεδομένων, αφού έτσι ο χρήστης δεν κινδυνεύει να χάσει κανένα αρχείο από κανένα ανάλογο  .

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομερέστερη ανάλυση του ransomware, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το blogpost  www.welivesecurity.com/2014/06/04/simplocker/.

Πηγή: e-pcmag.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).