fb hoax

Facebook hoax: “ο χειρότερος ιός που ανακοινώθηκε ποτέ”

Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές το φαινόμενο, πραγματικά αξιοπρεπείς και καλοπροαίρετοι άνθρωποι να προσπαθούν να βοηθήσουν τους άλλους.

Όμως η επιθυμία τους να βοηθήσουν τους άλλους ευνοεί τους κακόβουλους spammer αφού παρατηρούν την φάρσα τους να εξαπλώνετε.

Πάρτε, για παράδειγμα, την παρακάτω φωτογραφία που έχει μοιραστεί ευρέως στο Facebook και ισχυρίζεται είναι μια προειδοποίηση “Red Alert” για όλους τους χρήστες υπολογιστών.

(Αν και μοιάζει με ένα κομμάτι του κειμένου, στην πραγματικότητα είναι φωτογραφία, όπως βλέπετε η γραμματοσειρά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Facebook)

Φυσικά, η προειδοποίηση είναι ψευδής.

fb-hoax

Δεν υπάρχει τέτοιος ιός, ο σκληρός σας δίσκος δεν πρόκειται να καεί από αυτόν, το CNN δεν έχει αναφέρει ποτέ  κάτι τέτοιο και η Microsoft δεν έχει ταξινομήσει κανένα κακόβουλο λογισμικό ως “τον πιο καταστροφικό ιό που υπήρξε ποτέ”, ήμαρτον!

Ο καθένας με λίγο περισσότερο από τις βασικές γνώσεις σε υπολογιστή, καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάτι δεν πάει καλά για την προειδοποίηση. Και όμως, το screenshot της Sophos, δείχνει ότι περίπου 35.000 άνθρωποι το είχαν μοιραστεί με τους φίλους τους στο Facebook, προφανώς πιστεύοντας ότι είναι αληθινό.

Πολλοί από αυτούς δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει την προειδοποίηση. Πολλοί από αυτούς μοιράζονται γρήγορα τις πληροφορίες με τους φίλους τους, χωρίς καμία κριτική αξιολόγηση.

  Facebook τα 20 σηματικότερα γεγονότα της ζωής σας για το 2012

Ας δούμε τα μηνύματα, πρώτα η Ελληνική έκδοση, η παρακάτω έχει δημοσιευτεί μάλιστα και σε πολλά “αξιόπιστα” Ελληνικά sites!
[quote]O χειρότερος ιός που έχει ανακοινωθεί ποτέ,σύμφωνα με το CNN,είναι προ των πυλών και απειλεί χιλιάδες υπολογιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο!
Ο ιός έρχεται σε μορφή e-mail,σε ένα μήνυμα με τίτλο συννημένη κάρτα από Hallmark, από όποιον χρήστη,φίλο ή γνωστό σας έρθει στα εισερχόμενα σας…
Ο ιός ανοίγει μια εικόνα καρτ-ποστάλ, που «καίει» ολόκληρο το σκληρό δίσκο C του υπολογιστή σας!
Ο ιός αποκαλύφθηκε από τα εργαστήρια διαδικτυακής ασφάλειας της McAfee, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του,παρά μόνο η αποφυγή του ανοίγματος του e-mail…
Μεγάλη προσοχή λοιπόν στα εισερχόμενα σας…[/quote]

 

και στα Αγγλικά

 

[quote]!!!!!!!!!! RED ALERT for YOUR COMPUTER

Please circulate this notice to your friends, family and contacts!

In the coming days, warning: do not open any message containing an attachment called Archive (Windows live) regardless of who sends you. This is a virus that burns the entire hard disk. This virus comes from a known person you have in your mailing list, which is why you should send this message to all your contacts. If you receive a message called "UPDATING WINDOWS LIVE", even if is sent by a friend, do not open it and stop immediately. This is the worst virus announced by CNN. It has been classified by Microsoft as the most destructive virus that ever existed. The virus was discovered yesterday afternoon by McAfee, and there is no chance of repair for this type of virus. Simply destroys Sector Zero of the hard disk. Just copy and paste..

[/quote]


Μια πραγματική προειδοποίηση δεν θα περιείχε συνδέσεις που οδηγούν σε ένα αξιόπιστο δικτυακό τόπο, για να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το  ιό; Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οι συνδέσεις από τις δημοσιεύσεις του CNN, ή συμβουλές από κάποια εταιρεία ασφαλείας;

  Νέος αλγόριθμος της Google εντοπίζει βίντεο προπαγάνδας

Στην πραγματικότητα, μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα αποκαλύψει ότι αυτά τα 35.000 άτομα έχουν μοιραστεί πάρα πολλές “προειδοποιήσεις για ιούς” στο παρελθόν, οι οποίες είναι εντυπωσιακά παρόμοιες και έχουν αποδειχτεί φάρσα.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


7  +  2  =