Facebook: τι έγινε το διήμερο και τι πρόκειται να συμβεί

Τις δυο τελευταίες μέρες τις πέρασα παρακολουθώντας τις ακροάσεις του CEO του Mark . Τρέλα; Μπορεί ποιος ξέρει; Απλά τα νέα της Ελλάδας είναι πια παλιά και δεν υπάρχει ορίζοντας για συγκλονιστικές αλλαγές.

Στα βίντεο του Mark Zuckerberg τώρα: Εντύπωση προκάλεσε το ότι αν και συνοδευόταν από μια μικρή ομάδα, δεν μίλησε κανείς άλλος…

Δεν υπήρχε εμφανής τουλάχιστον κάποια νομική συμβουλή και σε κάθε ερώτηση απαντούσε άμεσα και μόνος του. Δεν γνωρίζω αν κάποιος άλλος από τη Silicon Valley θα έκανε το ίδιο. Facebook

Ο Zuckerberg αν και πολλές φορές δυσκολεύτηκε, ήταν μόνος του στο Κογκρέσο, αφού στο κάτω κάτω διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες μηχανές δημιουργίας εσόδων.

Σε ένα σημείο η ερώτηση από έναν γερουσιαστή ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, αλλά είχε τελειώσει ο χρόνος: “Αυτό ήταν πολύ καλό!” ακούστηκε να λέει, και μάλλον από μέσα του συμπλήρωσε “φέρτε τον επόμενο.”

Facebook: Πού βρισκόταν η Sheryl Sandberg;

Ο Zuckerberg θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από την προσωπικότητα της Sheryl Sandberg. Θα μπορούσε να την ανακοινώσει σαν υπεύθυνη για κάθε μελλοντική ασφάλεια δεδομένων και περιστατικό δεοντολογίας στο Facebook. Αυτή και τους συνεργάτες της.

Η Γερουσία θα είχε δει ότι υπήρχε “εποπτεία” στην εταιρεία και θα ήταν περισσότερο ικανοποιημένη.

Αλλά δεν υπήρχε κάποια Sheryl στις ακροάσεις για να ζητήσει συγνώμη. Στην πραγματικότητα, κανείς από το Facebook δεν ζήτησε συγγνώμη εκτός από τον Zuckerberg και δεν ζήτησε συγγνώμη για την εταιρεία αλλά για τον εαυτό του.

“Ήταν λάθος μου, και λυπάμαι, ξεκίνησα το Facebook, το τρέχω και είμαι υπεύθυνος για ότι συμβαίνει εδώ”.

H Sheryl Sandberg, είναι η αρχιτέκτονας των διαφημιστικών επιχειρήσεων του κοινωνικού δικτύου και ασχολείται με τα δεδομένα του Facebook. Διαθέτει δε μια ομάδα επικοινωνιακού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης.

“Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι η Sandberg δεν υποβλήθηκε σε κάποιο δημόσιο έλεγχο για αυτή την κρίση, καθώς θεωρείται ευρέως ότι προσλήφθηκε για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους πολιτικές καταστάσεις”, δήλωσε η Kara Alaimo, επίκουρη καθηγήτρια δημοσίων σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Hofstra.

Facebook: Ο Zuckerberg παίζει μόνος του

Όταν το Facebook υπέβαλε αίτηση εγγραφής στο χρηματηστήριο, ο Mark Zuckerberg κατάφερε να πάρει την εταιρεία ως γενικός διευθυντής, παρά τη νεαρή του ηλικία.

Οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, έπρεπε να αποδεχθούν κάποια “εποπτεία ” από τον Eric Schmidt, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του CEO αρκετά χρόνια πριν από το χρηματιστήριο, λόγω της ς των eπιχειρηματικών κεφαλαίων.

Oι ιδρυτές της Google ήταν σε επίβλεψη ακόμα και δέκα χρόνια μετά, όταν και οι δύο κόντευαν πια τα 40!
Ο Zuckerberg έδειξε στην παγκόσμια σκηνή πολύ καθαρά ότι το Facebook είναι ο Zuckerberg και ο Zuckerberg το Facebook (προς το παρόν τουλάχιστον).

Ποιος θα μιλήσει για την Google;

Ένας από τους γερουσιαστές δήλωσε ότι θα ήταν καλό να ακούσουμε και τον Larry Page, διευθύνοντα σύμβουλο του Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί επειδή η εταιρεία πάσχει από μια επιδεινούμενη αναπηρία του λόγου.
Ο Sergey Brin είναι συνιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας, αλλά ενδιαφέρεται περισσότερο για στρατοσφαιρικές δραστηριότητες. Προς το παρόν κατασκευάζει ένα αεροσκάφος αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Eric Schmidt, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Google, είναι γνωστός στην Washington αλλά δυστυχώς εγκατέλειψε την εταιρεία νωρίτερα το 2018.
Αυτό αφήνει τον Sundar Pichai – τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Google που κανείς δεν τον γνωρίζει πραγματικά.

Το Facebook και η Google έχουν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση και σίγουρα προσπαθούν να μην βρίσκονται ο ένας στον δρόμο του άλλου. Και οι δύο εταιρείες κατέχουν περισσότερο από το 85% της διαδικτυακής διαφήμισης.

Και οι δύο εταιρείες προβάλλουν ειδήσεις από πάρα πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά έχουν την ευθύνη που δεν μπορούν να κρατήσουν την κοινωνία και τη δημοκρατία ασφαλή από κάθε τοξικό περιεχόμενο και ψεύτικα νέα. Η ετοιμασία ενός αξιόπιστου AI θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και πέντε χρόνια για να μπορεί να είναι σε θέση το Facebook να εντοπίσει και να διαχωρίσει τις πηγές των fake news και της ρητορικής μίσους.

Facebook: Τι έρχεται μετά;

Οι κανονισμοί από την πολιτεία είναι αναπόφευκτοι. Ήταν αρκετά σαφές από τις ερωτήσεις που έκαναν οι Γερουσιαστές στον Zuckerberg.

“Επιτρέψτε μου πρώτα να αναφέρω ότι η θέση μου δεν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας κανονισμός”

Οι ελίτ τάξεις της Silicon Valley, δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα καθώς κανείς από αυτούς δεν επιθυμεί κάποιου είδους κυβερνητική εποπτεία.

Γιατί;

Αν η πολιτεία αποφασίσει ότι το Facebook θα πρέπει να κάνει χιλιάδες νέες προσλήψεις για να έχει κόσμο να διαγράφει άμεσα το ακατάλληλο περιεχόμενο, καμιά τεχνολογική εταιρεία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη.
Η Zuckerberg πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα μια νέα πρωτοβουλία για τα δεδομένα διαφημίσεων μαζί με την υποστήριξη κάποιας νέας νομοθεσίας που θα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις συλλέγουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα των καταναλωτών για να διασφαλίσουν ότι οι κάθε ανταγωνιστές, θα έχουν τους ίδιους ισότιμους όρους στην αγορά.

Είναι προφανές ότι οι νέοι κανονισμοί θα επιφέρουν πολύ αυξημένο επιχειρηματικό κόστος.

Θα συγκεντρώσουν ίσως ακόμη περισσότερη δύναμη διαφήμισης για το Facebook, γιατί πια θα είναι νόμιμο. Είναι γνωστό ότι οι κανονισμοί είναι εξαιρετικοί επειδή η κυβέρνηση είναι στο πλευρό της εταιρείας που τους τηρεί.

Ο Zuckerberg φυσικά θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την προσωπική του (και την προσωπική του ιδιοκτησία στο Facebook) για να επανεξετάσει ενδεχομένως ολόκληρο τον κλάδο της διαδικτυακής διαφήμισης. Το Facebook μπορεί να γίνει μάλλον καλύτερο, αλλά ο τομέας της διαφήμισης θα υποστεί κλυδωνισμούς.

Βλέπουμε….

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει στην υφήλιο μεγάλος απατεώνας ή μεγάλος εγκληματίας που να μην είχε περίσσιο θράσος. Θράσος στο να στήνει ατιμίες, θράσος στο να τις επιχαίρει, αλλά και θράσος στο να τις υπερασπίζει.

    Σημ. Αν θελήσει κανείς τα στοιχεία μου διότι θα έχει προσβληθεί από το σχόλιο μου, ελευθέρως να δοθούν. Αδιαφορώ μιας και ανέκαθεν θεωρούσα ότι κυρίαρχο όλων είναι η ελεύθερη έκφραση της άποψης. Ειδικά όταν έχει να κάνει με το κοινό καλό.

    • Γιώργο δεν ξέρω αν άκουσες-διάβασες τιι είπε ο Mark Zuτετοιος, αλλά ουσιαστικά δεν είπε τίποτα, πέρα του ότι είναι υπεύθυνος. Όλα σύμφωνα με τον Mark θα τα φτιάξει το ΑΙ όταν είναι έτοιμο από το 2040…

      δεν συμφωνώ στο ότι δεν υπάρχει άλλος, υπάρχουν πολλοί, μην πας μακριά και ψάχνεις την υφήλιο, εδώ τοπικά κοίτα

      • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Άλλωστε βλέπω μερικούς “τέτοιους άλλους” κάθε φορά που κοιτάζω τις “πηγές επισκεψιμότητας” στον blogger μου …
        Καλή συνέχεια και ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).