Γονίδιο που ενεργοποιείται από το stress επιταγχύνει την εξάπλωση του καρκίνου

Golden gene in DNA

Οι επιστήμονες στο Ohio State University ισχυρίζονται ότι, σύμφωνα με τις έρευνές τους, η εξάπλωση του καρκίνου ενθαρρύνεται από ένα γονίδιο που ενεργοποιείται από το στρες.

Αυτό το γονίδιο είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως ATF3.

Το γονίδιο ATF3 επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και το καθιστά ευκολότερο για τα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν σε ένα μέρος του σώματος να δημιουργήσουν εστίες σε άλλες περιοχές, διαδικασία γνωστή και ως μετάσταση.

Σύμφωνα με την Daily Mail , τα πειράματα έχουν δείξει ότι, τουλάχιστον στην περίπτωση των ποντικιών, ο καρκίνος δυσκολεύεται να εξαπλωθεί όταν στον ξενιστή δεν έχει ενεργοποιηθεί το γονίδιο ATF3. Όταν το γονίδιο ATF3 αρχίζει να εργάζεται, τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να μην έχουν κανένα ζήτημα να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές του σώματος.

“Τα καρκινικά κύτταρα ήταν πάντα η ίδια, αλλά εμείς είχαμε διαφορετικούς ξενιστές [πειραματόζωα]. Οι πρωτογενείς όγκοι, ήταν παρόμοιοι σε μέγεθος, αλλά μόνο στο πειραματόζωο που ενεργοποιήθηκε το ATF3 – το γονίδιο στρες – τα καρκινικά κύτταρα είχαν μία αποτελεσματική μετάσταση”, αναφέρει ο καθηγητής Tsonwin Hai σχετικά με αυτά τα πειράματα.

  Lionel Messi ξεπέρασε και το αυγό του Instagram

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, “παίζοντας” με αυτό το γονίδιο και με την “φίμωσή” του, μπορεί να είναι δυνατό να σταματήσει η εξάπλωση του καρκίνου.

Λέτε αυτή να ήταν η αιτία για την γνωστή ιστορία του συμπατριώτη μας από την Ικαρία, του Σταμάτη Μωραϊτη, που ενώ οι γιατροί στην Αμερική του έδιναν εννέα μήνες ζωής, αυτός επέστρεψε στην Ικαρία και έζησε μέχρι τα 103 του χρόνια ?

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).