Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τον password manager του περιηγητή σας

Πολλές φορές συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως το KeePass. Ωστόσο, τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης έχουν ενσωματωμένους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, οπότε γιατί να πρέπει να εγκαταστήσετε κάποιο διαφορετικό;

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να αποφύγετε το ενσωματωμένο του προγράμματος περιήγησής σας.

 

Γιατί χρειάζεστε ένα Διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους λογαριασμούς σας στο είναι η επαναχρησιμοποίηση ενός κωδικού πρόσβασης. Αν χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης ξανά και ξανά, μια σε έναν ιστότοπο σημαίνει ότι το email και ο κωδικός σας κυκλοφορούν ελεύθερα. Οι εισβολείς θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το email και τον κωδικό σας για να συνδεθούν σε άλλους ιστότοπους.

Η λύση λοιπόν είναι, να χρησιμοποιείτε παντού ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Ποιος όμως μπορεί να θυμηθεί εκατοντάδες ή και δεκάδες ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης;

Ένας κωδικών πρόσβασης μπορεί να τους θυμηθεί για εσάς. Θυμάστε μόνο τον κύριο κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο οποίος ξεκλειδώνει το ασφαλές “θησαυροφυλάκιο” σας. Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης μπορεί να δημιουργήσει τυχαίους και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, να τους θυμάται και να σας συνδέει στους ιστότοπους αυτόματα.

 

Τα προγράμματα περιήγησης στο Web είναι σε θέση να θυμούνται τους κωδικούς πρόσβασής σας εδώ και πολλά χρόνια,  και οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης έχουν γίνει πλέον πιο περίπλοκοι. Ωστόσο, συνιστούμε να παρακάμψετε τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης που είναι ενσωματωμένη στο πρόγραμμα περιήγησης σας (Chrome, Firefox, Safari ή Edge) – χρησιμοποιώντας έναν αποκλειστικό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης του browser σας είναι ς

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης του προγράμματος περιήγησης είναι καλύτερος από το τίποτα. Χωρίς επιπρόσθετο λογισμικό, το πρόγραμμα περιήγησης σας μπορεί να θυμάται όλους τους κωδικούς πρόσβασης και να τους συγχρονίζει με ασφάλεια μεταξύ των συσκευών σας. Μπορούν να αποθηκευτούν κρυπτογραφημένοι στο cloud. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, επειδή το λογισμικό σας θα τους θυμάται αυτόματα. Αυτό διατηρεί τους λογαριασμούς σας ασφαλείς, καθώς δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης ξανά και ξανά.

Ο λογαριασμός με τον οποίο συγχρονίζεται (ο λογαριασμός της Google στο Chrome ή το Apple ID σας στο Safari ) μπορεί να προστατευτεί με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για να αποτρέψει τη σύνδεση  τρίτων ατόμων.

Υπάρχουν όμως ορισμένα προβλήματα. Οι ενσωματωμένοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης στα προγράμματα περιήγησης δεν είναι τόσο ισχυροί και χρήσιμοι όσο και οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης τρίτων. Προσπαθούν, αλλά δεν είναι ακόμα τόσο καλοί.

Ας εξηγήσουμε το γιατί.

Πέρα από ένα πρόγραμμα περιήγησης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης τρίτων είναι cross-platform και cross-browser. Οι ενσωματωμένοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προγράμματος περιήγησης περιορίζονται μόνο για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης. Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε το Google Chrome στον υπολογιστή σας ή σε Mac και Safari στο iPhone σας. Εάν χρησιμοποιείτε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης τρίτων, μπορείτε να έχετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης. Αν χρησιμοποιείτε έναν ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικού πρόσβασης προγράμματος περιήγησης ιστού, δεν θα μπορείτε να συνδυάσετε και να αντιστοιχίσετε τα προγράμματα περιήγησης.

Πέρα από αυτό, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προσφέρουν εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητές συσκευές, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης.

Δημιουργία κωδικών πρόσβασης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης τρίτων δεν θυμούνται μόνο τους υπάρχοντες κωδικούς πρόσβασης, αλλά μπορούν αυτόματα να δημιουργήσουν ισχυρούς νέους όταν δημιουργείτε ένα νέο λογαριασμό ή αλλάζετε τους υπάρχοντες κωδικούς πρόσβασης ενός λογαριασμού.

Ορισμένα προγράμματα περιήγησης διαθέτουν ενσωματωμένες γεννήτριες κωδικών πρόσβασης (Chrome και Safari) αλλά δεν προσφέρουν απαραίτητα όλες τις επιλογές που υπάρχουν στους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, όπως την δυνατότητα ελέγχου του χρονικού διαστήματος ενός κωδικού πρόσβασης ή τον τύπο των χαρακτήρων του περιέχει.

Εύκολη κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης έχουν διαθέτουν δυνατότητες κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης. Θέλετε να μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασης από το Netflix με τα μέλη της οικογένειάς σας; Μπορείτε να το κάνετε με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που έχει ενσωματωμένη την δυνατότητα κοινής χρήσης. Όλοι θα έχετε πρόσβαση στον ίδιο κωδικό και αν τον αλλάξετε, θα αλλάξει σε όλους τους άλλους.

Τα προγράμματα περιήγησης δεν διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης.

Προειδοποιήσεις

Οι διαχειριστές κωδικών (όχι οι δωρεάν) έχουν ενσωματωμένες προειδοποιήσεις όπως το Security Challenge και το 1Password WatchTower. Σας δείχνουν τους αδύναμους και επαναχρησιμοποιημένους κωδικούς πρόσβασης και σας ενημερώσουν όταν εμφανιστεί ένας κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε μια δεδομένων κωδικών πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τα προγράμματα περιήγησης έχουν και αυτά λειτουργίες όπως αυτές. Η Google για παράδειγμα διαθέτει έλεγχο  του κωδικού πρόσβασης στη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης. Προσφέρει επίσης την επέκταση Password Checkup για το Chrom.

Είναι ασφαλείς οι Διαχειριστές κωδικών πρόσβασης;

Η αποθήκευση όλων των κωδικών πρόσβασής σας σε ένα μόνο πρόγραμμα μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μια λύση που χρησιμοποιούν όλοι. Αν μας ρωτήσετε, έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).