Γλωσσάρι ηλεκτρονικού υπολογιστή

Έχετε απορίες για το τί σημαίνουν και τι είναι όλες αυτές οι περίεργες έννοιες, που συχνά συναντάτε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Ας δούμε ένα γλωσσάρι λέξεων, που θα αποσαφηνίσει τα δυσνόητα σημεία του μαγικού κόσμου των υπολογιστών.

dell laptop gia sxoliki xrisi1

Χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας καθημερινά, αλλά όμως γνωρίζετε όλα τα μέρη που υπάρχουν σε αυτόν; Ποια είναι τα πιο πρόσφατα πρότυπα και προδιαγραφές που πρέπει να γνωρίζετε; Δείτε το παρακάτω γλωσσάριο των όρων για ένα υπολογιστή για να καταλάβετε τη σωστή έννοια τους.

16-bit, και 64-bit

 

Επίσης γνωστοί ως “αριθμός bit”, οι όροι 16-bit, 32-bit και 64-bit αναφέρονται σε διάφορα μήκη δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν σε έναν επεξεργαστή. Ένας επεξεργαστής 32-bit που χρησιμοποιείται ακόμα αλλά σε παλαιάς τεχνολογίας υπολογιστές (το 16-bit σπάνια χρησιμοποιείται στις μέρες μας) μπορεί να αποθηκεύσει 232  διευθύνσεις μνήμης και είναι γνωστός ως επεξεργαστής x32 ή x86. Ένας επεξεργαστής 64-bit μπορεί να αποθηκεύσει 264 διευθύνσεις μνήμης και είναι γνωστός ως επεξεργαστής που βασίζεται σε x64 . Σε μια συσκευή Windows 10, μπορείτε να βρείτε τον αριθμό bit σας από τις “Προδιαγραφές συσκευής” στις ρυθμίσεις “Σχετικά με τον υπολογιστή σας”.

All-in-One Computer (Υπολογιστής Όλα σε Ένα)

Οι υπολογιστές All-in-one (AIO) είναι μια προηγμένη έκδοση επιτραπέζιων υπολογιστών που ενσωματώνουν ολόκληρο το περίβλημα και την οθόνη του υπολογιστή σε μία μονάδα οθόνης για μειωμένο όγκο. Εκτός από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, όλα τα άλλα στοιχεία είναι ενσωματωμένα στο ίδιο κουτί μαζί με την οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης RAM, του επεξεργαστή, της μητρικής πλακέτας, των θυρών USB και του δίσκου. Είναι δηλαδή μία οθόνη με μεγάλο πάχος για να περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Τα AIO είναι γενικά ευρείας ανάλυσης (1920 x 1080) και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από σχεδιαστές, επεξεργαστές βίντεο και δημιουργικούς επαγγελματίες.

BIOS

Το BIOS σημαίνει βασικό σύστημα εισόδου / εξόδου (Basic Input/Output System), και είναι ένα υλικολογισμικό (firmware) εκκίνησης (boot). Ο αρχικός κώδικας εκτελείται κατά την έναρξη της λειτουργίας του υπολογιστή. Η πρωταρχική λειτουργία του BIOS είναι ο εντοπισμός, ο έλεγχος και η αρχικοποίηση συσκευών του συστήματος όπως ο προσαρμογέας οθόνης, ο σκληρός δίσκος, ο οδηγός δισκέτας και άλλο υλικό. Αυτό γίνεται ώστε να μεταβεί το μηχάνημα σε μια δεδομένη κατάσταση, έτσι ώστε το λογισμικό που είναι αποθηκευμένο σε συμβατά αποθηκευτικά μέσα να μπορεί να φορτωθεί, να εκτελεστεί, και να αποκτήσει τον έλεγχο του υπολογιστή. Στους σύγχρονους υπολογιστές, το λογισμικό αυτό είναι το λειτουργικό σύστημα, στο οποίο το BIOS μεταβιβάζει τον έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του κώδικά του.

Cache Memory (Κρυφή Μνήμη)

Η cache memory είναι μια μνήμη υψηλής ταχύτητας που βρίσκεται κοντά στην CPU και επάνω στη μητρική πλακέτα . Είναι μία ενδιάμεση μνήμη μεταξύ της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας (CPU) και της Κύριας Μνήμης. Είναι πολύ πιο γρήγορη από την κύρια μνήμη αλλά και πολύ πιο ακριβή.

Σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ένα πρόγραμμα είναι αποθηκευμένο στην κύρια μνήμη, αλλά ο επεξεργαστής κατά την εκτέλεση της εφαρμογής τείνει, για ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής χρονικής διάρκειας εκτέλεσης του προγράμματος, να περιορίζεται σε μικρά υποσύνολα εντολών του προγράμματος (κάτι αναμενόμενο αφού τα προγράμματα περιέχουν βρόχους επανάληψης, ειδάλλως θα τερμάτιζαν σε πολύ μικρό χρόνο). Αυτό το φαινόμενο καλείται αρχή της τοπικότητας. Η κρυφή μνήμη της ΚΜΕ, ταχύτερη και πιο ακριβή από την κύρια μνήμη, αλλά και πολύ πιο μικρή σε μέγεθος (ώστε να περιορίζεται το κόστος), εκμεταλλεύεται την αρχή της τοπικότητας ώστε να εκτελούνται ταχύτερα τα προγράμματα, αφού τα υποσύνολα των εντολών και των δεδομένων του προγράμματος τα οποία εκτελούνται συχνά προσκομίζονται στην κρυφή μνήμη, με αποτέλεσμα για σημαντικό χρόνο να επιτυγχάνεται απόδοση παρόμοια με αυτή ενός υπολογιστή ο οποίος διαθέτει μόνο την γρήγορη, αλλά ακριβή, κρυφή μνήμη.

Στην κατανόηση της βασικής λειτουργίας της κρυφής μνήμης μπορεί να βοηθήσει η αναλογία με τη χρήση του ψυγείου σε μια κουζίνα. Ο μάγειρας πρέπει σε καθημερινή βάση να παράγει κάποια φαγητά. Αν δεν είχε ψυγείο θα έπρεπε πιο συχνά να βγαίνει για να αγοράσει, π.χ. τα κρέατα, κάτι που θα μείωνε την αποδοτικότητά του, ενώ με τη βοήθεια του ψυγείου μπορεί να προμηθευτεί τα υλικά, π.χ. για μια εβδομάδα, εξοικονομώντας χρόνο. Άρα ο υπολογιστής αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα στο άνοιγμα των προγραμμάτων με τη μνήμη cache.

Compact Disks (CD δίσκοι)

cds
cds

Ένας CD ψηφιακός δίσκος  είναι ένας πλαστικό δίσκος αποθήκευσης δεδομένων υπολογιστή. Έχει στην μέση μία τρύπα για να μπορεί να περιστρέφεται σαν ένας δίσκος βινυλίου.  Μπορεί είτε να είναι έτοιμος γραμμένος με τα δεδομένα, είτε να είναι άδειος και να τον εγγράψετε εσείς με τα δεδομένα που θέλετε.  Ένα CD θα μπορούσε να περιέχει 650 έως 700 MB αποθηκευμένων δεδομένων.

Η των CD είναι τα DVD (Digital Video Disc) που μπορούν να περιέχουν μέχρι και 4,7 GB, και χρησιμοποιούνται τόσο για δεδομένα όσο και για βίντεο υψηλής ανάλυσης.

CPU (Επεξεργαστής)

Η CPU σημαίνει Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ). Θεωρείται ο εγκέφαλος του ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτελεί τις περισσότερες από τις λειτουργίες αριθμητικής, λογικής, και εισόδου / εξόδου (I / O) που καθορίζονται από ένα πρόγραμμα. Κάθε CPU είναι εξοπλισμένη με ένα εσωτερικό ρολόι που καθορίζει την “Ταχύτητα ρολογιού”, δηλαδή τον αριθμό των λειτουργιών που μπορεί να εκτελέσει η CPU σε ένα δευτερόλεπτο. Μοιάζει με ένα μαύρο τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο κουτάκι με πολλά μικρά ποδαράκια γύρω του και μες μία ψύκτρα από πάνω για να απαγάγει την θερμοκρασία.

Αν η ΚΜΕ αποτελείται από ένα μόνο ολοκληρωμένο κύκλωμα, τότε ονομάζεται μικροεπεξεργαστής (microprocessor) ή μικροελεγκτής (microcontroller). Οι επεξεργαστές δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς πλέον ενσωματώνονται και σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και άλλα. Για την ακρίβεια, επεξεργαστές ενσωματώνονται σε κάθε είδους συσκευή στην οποία απαιτείται ύπαρξη υπολογιστικής ικανότητας.

(Επιτραπέζιος υπολογιστής)

desktop

Ο επιτραπέζιος υπολογιστής είναι η πρώτη παραλλαγή υπολογιστικών συσκευών, που χρησιμοποιούνται σε σπίτια και γραφεία. Οι Apple-II, Mackintosh και Commodore PET ήταν οι πρώτοι επιτραπέζιοι υπολογιστές που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 και προορίζονταν για οικιακή χρήση. Σήμερα, ένας τυποποιημένος επιτραπέζιος υπολογιστής περιλαμβάνει τουλάχιστον μια οθόνη, ένα κουτί με την μητρική πλακέτα, τον επεξεργαστή, την μνήμη RAM, και επιπλέον με  ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι.

Άλλα είδη υπολογιστών, εκτός του desktop, είναι οι laptop, τα tablet, τα aio. Τα desktop υπερτερούν στο ότι συνήθως είναι αναβαθμίσιμα, αλλά υστερούν στο ότι καταλαμβάνουν μεγάλο σχετικά χώρο και ότι δεν είναι φορητά.

Firmware (Υλικολογισμικό)

Στην πληροφορική, το υλικολογισμικό αναφέρεται σε μια εξειδικευμένη κατηγορία λογισμικού, γραμμένο σε γλώσσα μηχανής  που παρέχει ένα χαμηλού επιπέδου έλεγχο ενός υλικού του υπολογιστή. Λειτουργεί για ένα και μόνο συγκεκριμένο υλικό  και σε χαμηλότερο επίπεδο από το λειτουργικό σύστημα καθώς του παρέχει κωδικοποιημένες οδηγίες για την ενεργοποίηση της συσκευής. Ένα παράδειγμα υλικολογισμικού είναι το BIOS που τοποθετείται στη μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή, συμβατού με IBM.

Flash Memory (Μνήμη Flash)

Η μνήμη flash είναι μια ηλεκτρονική, επανεγράψιμη μορφή μνήμης που μπορεί και  διατηρεί τα δεδομένα της ακόμα και αν της αφαιρέσουμε την τροφοδοσία ή απενεργοποιήσουμε την συσκευή μας.  Διαφέρει από τη μνήμη RAM ή ROM ενός υπολογιστή καθώς οι δύο αυτές μνήμες χρειάζονται παρουσία ρεύματος για να διατηρήσουν τα δεδομένα τους.

Η μνήμη flash χρησιμοποιείται σε κάρτες μνήμης και σε μονάδες flash USB και είναι κατάλληλες για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, κάρτες υπολογιστή tablet, μνήμες USB και άλλα. Εφευρέθηκε από τον Δρ Fujio Masuoka στη δεκαετία του 1980. Έχουν μία παρόμοια λειτουργία με τον σκληρό δίσκο αλλά είναι μικρότερες σε φυσικό όγκο, χωρητικότητα δεδομένων και ταχύτητα. Επίσης αντέχουν σε χτυπήματα σε σχέση με τους σκληρούς δίσκους γιατί απλά δεν έχουν κινούμενα μέρη.

Floppy Disks (Δισκέτες)

Οι παλαιότεροι υπολογιστές χρησιμοποιούνταν τις αφαιρούμενες δισκέτες (FDD) για να εισάγουν δεδομένα. Είναι ένα φορητό μέσο αποθήκευσης δεδομένων, κάτι σαν τα σημερινά USB flash ή DVD. Είναι χαμηλής ταχύτητας, κατασκευασμένες από ένα μαγνητικό δίσκο με τετράγωνο πλαστικό ή χαρτονένιο περίβλημα και διατίθενται σε μορφές 5 ¼ (133 mm) ίντσας και 3 ίντσες (90 mm). Οι δισκέτες έχουν ξεπεραστεί και εμφανίζονται μόνο σε υπολογιστές παλαιού τύπου και σε βιομηχανικά συστήματα διακομιστών.

Πρωτοεμφανίστηκαν από την εταιρεία IBM το 1971 και άρχισε η πτώση τους με την εμφάνιση του CD.

GPU (Κάρτα γραφικών)

Η GPU (Graphics Processing Unit) ή κάρτα γραφικών, είναι ένα σημαντικό εξάρτημα που μας επιτρέπει την οπτική απεικόνιση όλων όσων κάνουμε σε έναν υπολογιστή. Ο όρος επινοήθηκε για πρώτη φορά από τη Nvidia που σήμερα είναι ένας από τους ηγέτες στην τεχνολογία GPU, με διάφορα μοντέλα GPU.  Άλλη μάρκα είναι και η AMD.

Με την ανάπτυξη των γραφικών και της ποιότητας των εικόνων η κάρτα γραφικών είναι πλέον ένας μικρός επεξεργαστής, έχει δηλαδή ειδικά σχεδιαστεί για την εκτέλεση των πολύπλοκων μαθηματικών και γεωμετρικών υπολογισμών που είναι απαραίτητοι για την απόδοση των γραφικών. Μερικές από τις ταχύτερες GPUs διαθέτουν περισσότερα τρανζίστορ από το μέσο όρο μίας CPU. Μια GPU παράγει πολλή θερμότητα, έτσι ώστε να είναι απαραίτητη η χρήση ενός ανεμιστήρα για την ψύξης τους.

Όπως κάθε υλικό έχει και αυτό το υλικολογισμικό του και συνήθως κάθε εταιρεία κατασκευής GPU προσφέρει και επιπλέον λογισμικό για την βελτιστοποίηση της απόδοσης του υπολογιστή.

Hard Drive (Σκληρός δίσκος)

Ένας σκληρός δίσκος ή μονάδα σκληρού δίσκου (HDD = hard disk drive) είναι ένα ηλεκτρομηχανικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων που χρησιμοποιεί μια μαγνητική κεφαλή πάνω σε μια επίπεδη και κυκλική πλάκα επικαλυμμένη με μαγνητικό υλικό. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ομόκεντρα κομμάτια στην πλάκα που ονομάζεται “platters”. Ο σκληρός δίσκος αποθηκεύει τα δεδομένα στον υπολογιστή σας ή εγκαταστεί ένα πρόγραμμα. Μπορεί να έχει χωρητικότητα έως 1 TB ή περισσότερο.

Hardware

Το υλικό του υπολογιστή ή αλλιώς Hardware, αναφέρεται στα φυσικά μέρη ενός υπολογιστή, τα οποία αποτελούνται από το περίβλημα (θήκη), την CPU, τη μητρική πλακέτα, την οθόνη, το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, την κάρτα γραφικών, το σκληρό δίσκο, τα ηχεία, τις θύρες USB, τις κάρτες PC και πολλά άλλα. Αυτό το διαχωρίζει από το λογισμικό, το οποίο αναφέρεται σε μια συλλογή κώδικα που είναι εγκατεστημένος στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Το υλικολογισμικό, από την άλλη πλευρά, είναι μια εξειδικευμένη κατηγορία λογισμικού που βοηθά την προετοιμασία του υπολογιστή για τη διασύνδεση του με τα στοιχεία του υλικού.

HDMI

Το HDMI (High-Definition Multimedia Interface) είναι μια οπτικοακουστική (ένα πλακέ βύσμα) που μεταδίδει ήχο και βίντεο, υψηλής ευκρίνειας, μεταξύ μιας στον υπολογιστή σας και μιας άλλης συσκευής, όπως μια έξυπνη τηλεόραση, ένα βιντεοπροβολέα, μία συσκευή αναπαραγωγής DVD, μία συσκευή αναπαραγωγής Blu-Ray κλπ, χρησιμοποιώντας μια σύνδεση και καλώδιο. Το πρότυπο HDMI σχεδιάστηκε από μια κοινοπραξία εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Hitachi, Philips, Sony, Toshiba και άλλων. Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν θύρες HDMI που μοιάζουν με μια λεπτότερη έκδοση μιας θύρας USB και δέχονται μόνο τα HDMI βύσματα.

Keyboard (Πληκτρολόγιο)

keyboard
keyboard

Το πληκτρολόγιο είναι ένα πρωτεύον υλικό εισαγωγής δεδομένων, όπου οι πληροφορίες πληκτρολογούνται με τα πλήκτρα του. Έχει το ίδιο σχήμα και διάταξη γραμμάτων όπως η γραφομηχανές. Τα σύγχρονα πληκτρολόγια φωτίζουν μερικές φορές τα γράμματα και ονομάζονται “πληκτρολόγια με οπίσθιο φωτισμό”. Μπορούν να είναι ενσύρματα ή ασύρματα. Εάν το πληκτρολόγιο είναι ένα λογισμικό που λειτουργεί απλώς ως πρόγραμμα πάνω σε μία οθόνη, ονομάζεται πληκτρολόγιο οθόνης.

Laptop ( υπολογιστής)

Ένας φορητός υπολογιστής είναι μια φορητή προσωπική υπολογιστική συσκευή, όπου όλο το βασικό υλικό του, οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι (με τη μορφή trackpad), RAM, CPU, GPU, μητρική πλακέτα, σκληρός δίσκος / SSD και θύρες, είναι καλά ενσωματωμένα σε ένα αναδιπλούμενο κουτί. Οι φορητοί υπολογιστές με λειτουργικά Windows και Linux μπορούν να έχουν το ίδιο είδος υλικού μέσα τους, ενώ τα MacBooks έχουν σχεδιαστεί διαφορετικά για να υποστηρίζουν το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα της Apple.

Γενικότερα είναι φορητά, άρα ελαφριά και συμπυκνωμένου όγκου. Ζεστένονται πιο εύκολα από τους desktop, χρειάζονται περισσότερη φροντίδα (να μην πέσουν, μην ζεσταθούν κλπ) αλλά δεν υστερούν σε δύναμη, καθώς υπάρχουν laptop που κοστίζουν και 5.000 ευρώ και απευθύνονται σε ιδιάιτερα απαιτητικούς gamers και σχεδιαστές.

MacBook

Το MacBook είναι η τελευταία εξέλιξη των ιστορικών υπολογιστών Macintosh της Apple, σε μορφή φορητού υπολογιστή. Εκτελεί το λειτουργικό σύστημα macOS. Τα Mac Mini και MacBook Air είναι άλλες κοινές συσκευές Mac. Οι συσκευές MacBook της Apple είναι η μεγαλύτερη εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών φορητών συσκευών που διατίθενται στην αγορά.

Monitor (Οθόνη)

Η οθόνη είναι μια συσκευή εξόδου που εμφανίζει τις αλληλεπιδράσεις των προγραμμάτων ενός υπολογιστή σε οπτική μορφή. Για AIO ή φορητό υπολογιστή, η οθόνη είναι ενσωματωμένη με το υπόλοιπο περίβλημα (θήκη), ενώ σε αυτόνομο επιτραπέζιο υπολογιστή, η οθόνη είναι ξεχωριστή. Όπως και στις τηλεοράσεις τα μοντέλα ξεχωρίζουν από την διάσταση (διαγώνιος σε ίντσες) και την ανάλυση της εικόνας (pixels X pixels).

Motherboard (Μητρική πλακέτα)

ASUS AM1M A and AM1I A Motherboards Announced 600x254
ASUS AM1M A and AM1I A Announced 600×254

Η μητρική πλακέτα είναι μια κεντρική και βασική πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος, μέσα σε στην θήκη ενός υπολογιστή που επάνω της τοποθετούνται τα κυκλώματα με RAM, CPU, GPU και άλλα περιφερειακά του υπολογιστή. Μια μητρική πλακέτα περιέχει υποδοχές επέκτασης, όπως PCI Express, βύσματα ανεμιστήρα, ψύκτρα και άλλα.

Αρκετά μοντέλα μητρικών διαθέτουν πλέον ενσωματωμένη (on-board) την κάρτα γραφικών (χαμηλής όμως ποιότητας), ήχου και δικτύου. Σπανίως πλέον διαθέτουν παράλληλη θύρα (parallel port) και σειριακή θύρα (serial port).

PCI Express

motherboard

Το PCI Express ή το PCI-e (Peripheral Component Interconnect Express) είναι ένα πρότυπο σειριακού διαύλου υπολογιστή, υψηλής ταχύτητας, το οποίο μπορείτε να δείτε ως υποδοχέας επέκτασης στη μητρική πλακέτα. Είναι η πιο τυπική εσωτερική διεπαφή, επιτρέποντας επικοινωνία υψηλού εύρους ζώνης μεταξύ της μητρικής πλακέτας και των περιφερειακών συσκευών.

Printer (Εκτυπωτής)

hp printer

Ο εκτυπωτής είναι ένα εξωτερικό μηχάνημα συνδεδεμένο σε επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή ή ακόμα και σε μία πόρτα δικτύου. Στόχος του είναι να εκτυπώσει κείμενο ή εικόνες, με βάση τις εντολές που ενός λογισμικού εκτύπωσης. Συνήθως οι σύγχρονοι εκτυπωτές συνδυάζονται με φωτοτυπικά και σαρωτές. Υπάρχουν 3 βασικών ειδών εκτυπωτές ανάλογα με το τρόπο εκτύπωσης. Οι dot matrix (συνήθη χρήση σε λογιστήρια), οι (συνήθως οικιακοί) και οι laser. Πέραν αυτών, υπάρχουν οι θερμικοί εκτυπωτές, οι 3D εκτυπωτές και άλλοι.

RAM

Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM, Random access memory) είναι όρος που χρησιμοποιούμε για ηλεκτρονικές διατάξεις προσωρινής αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (μνήμης υπολογιστή), οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα στον ίδιο χρόνο οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά, δηλαδή με «τυχαία πρόσβαση».

Σε αντιδιαστολή βρίσκονται συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, όπως οι μαγνητικές ταινίες και οι μαγνητικοί δίσκοι («σκληροί» ή «εύκαμπτοι»), στις οποίες η πρόσβαση στα δεδομένα μπορεί να γίνει μόνο με κάποιον προκαθορισμένο τρόπο, συνήθως σειριακά, λόγω του τρόπου κατασκευής τους.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι RAM : η δυναμική RAM (DRAM) και η στατική RAM (SRAM). Η DRAM είναι η πιο κοινή μορφή αλλά πρέπει να «ανανεώνεται» (refresh) χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, ενώ η SRAM δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Η SRAM, ως διάταξη, είναι πιο δαπανηρή στην κατασκευή της – και επομένως στην αγορά της – σε σχέση με την DRAM.

Η RAM τοποθετείται επάνω στην μητρική πλακέτα, σε ειδικές θύρες.

Raspberry Pi

Το Raspberry Pi είναι ένας χαμηλού κόστους υπολογιστής, μονής πλακέτας (SBC), με μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί σε οθόνη υπολογιστή ή οθόνη τηλεόρασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασικές εργασίες. Λόγω του χαμηλού κόστους του χρησιμοποιείται σε αρκετές εφαρμογές, όπως για την παρακολούθηση του καιρού, σε IoT συσκευές κλπ. Ξεκίνησε στην Αγγλία ως ένα εργαλείο για την διδασκαλία των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία, αλλά τελικά έγινε πολύ πιο δημοφιλές από το αναμενόμενο.

SATA

Ως SATA (Serial Advanced Attachment) χαρακτηρίζεται το πρότυπο διαύλου δεδομένων που χρησιμοποιείται ευρύτατα στους προσωπικούς υπολογιστές με σκοπό τη μεταφορά δεδομένων από τους σκληρούς δίσκους ή τα οπτικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων προς την κεντρική μονάδα επεξεργασίας.

Ο δίαυλος SATA έχει σταδιακά αντικαταστήσει τον καθιερωμένο δίαυλο IDE. Ο διάδοχος του SATA είναι το Non-Volatile Memory Express (NVMe), το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης.

Sound Card (Κάρτα ήχου)

Μια κάρτα ήχου ή προσαρμογέας ήχου, χρησιμοποιείται για την και αναπαραγωγή ήχου μετατρέποντας ψηφιακά δεδομένα σε αναλογικά ηχητικά κύματα, τα οποία μπορείτε να ακούσετε μέσω των ηχείων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή ήχου με το μικρόφωνο. Χωρίς την κάρτα ήχου, προφανώς, δεν μπορείτε να ακούσετε μουσική, να απολαύσετε βίντεο και παιχνίδια. Συνδέεται με την μητρική πλακέτα, αλλά και πολλές motherboard φέρουν ενσωματωμένη κάρτα ήχου στα κυκλώματα τους.

SSD

Toshiba HG6 Series SSDs
Toshiba HG6 Series SSDs

Οι SSD (Solid State Drives) είναι χώρος αποθήκευσης flash, παρόμοιοι με τους δίσκους, αλλά πολύ ταχύτεροι καθώς χρησιμοποιούν μνήμη NAND. Αν και ακριβότεροι έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τους σκληρούς δίσκους (HDD). Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα Solid State Hybrid Drives (SSHD) , τα οποία χρησιμοποιούν προσωρινή μνήμη SSD αλλά διαθέτουν το πλεονέκτημα αποθήκευσης του σκληρού δίσκου.

Καθώς δεν φέρουν μηχανικά μέρη δεν είναι επιρρεπείς στα χτυπήματα και γιαυτό (και λόγω του μικρού τους όγκου) προτιμούνται στα laptops.

Trackpad και ποντίκι

mouse

Ένα trackpad και ένα ποντίκι (mouse) είναι διεπαφές υλικού που σας επιτρέπουν να κάνετε υποδείξετε κάτι στην οθόνη του υπολογιστή. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: σε ένα trackpad, το δάχτυλό σας κάνει την κύλιση, ενώ το ποντίκι χρησιμοποιεί μια επιφάνεια στην οποία στηρίζεται. Τα traclpad θα τα συναντήσετε σε latop ενώ το ποντίκι σε όλους τους υπολογιστές ανεξαιρέτως καθώς η χρήση τους είναι πιο εύκολη.

Κάμερα Web

Η κάμερα web είναι μια βιντεοκάμερα συνδεδεμένη σε έναν υπολογιστή. Σε φορητούς υπολογιστές, είναι ενσωματωμένη στο πλαίσιο, ενώ στα desktop συνδέεται με καλώδιο μέσω μίας θύρας USB. Χρησιμεύει για συνομιλίες αλλά και για παρακολούθηση του χώρου του υπολογιστή.

USB Flash Drive

Το USB (Universal Serial Bus) αναφέρεται σε μια μορφή μνήμης flash (βλέπε παραπάνω) που συνδέεται σε ένα υπολογιστή μέσω μίας θύρας USB. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κοινές εκδόσεις: USB 2.0 και USB 3.1, οι οποίες διαφέρουν σε πάχος διαστάσεων. Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν θύρες USB και για τα δύο πρότυπα.

Ο οδηγός αυτός θα εμπλουτίζεται κατά καιρούς. Αν έχετε κάποια δυσνόητη έννοια και θέλετε να δείτε μία επεξήγησή της εδώ μέσα, ζητήστε το με ένα σχόλιο σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).