child internet

Ρυθμίστε τον γονικό έλεγχο της Google

Μία από τις πρώτες ιστοσελίδες που μαθαίνουν οι ανήλικοι είναι η αναζήτηση της Google. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη Google για να βρουν τα πάντα, από για τις εργασίες τους που τους έχει αναθέσει ο δάσκαλος, μέχρι  αστεία βίντεο με ζώα. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε πως να ρυθμίσετε την αναζήτηση της Google ώστε να μην προβάλει στα αποτελέσματα ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ενήλικες.
child internet Google

Μερικές φορές τα παιδιά μπορούν να πάρουν μια “λάθος στροφή” στο Google και να καταλήξουν σε ένα σκοτεινό τμήμα του διαδικτύου, που δεν αρμόζει στην ηλικία τους. Συνήθως τα παιδιά σκοντάφτουν εντελώς αθώα επάνω σε ακατάλληλο περιεχόμενο, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που η αναζήτηση γίνεται εκ προθέσεως από μισόλογα που έχουν ακούσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι γονείς συχνά αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να αποτρέψουν τα παιδιά τους από την αναζήτηση και εύρεση “κακών sites” μέσω του Google.

Ευτυχώς, η Google έχει κάποιες δυνατότητες γονικού ελέγχου – που οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις διαδικτύου – οι οποίες δεν θα εξαφανίσουν εντελώς αλλά τουλάχιστον θα μειώσουν αισθητά τον όγκο των απαγορευτικών για ανηλίκους ιστοσελίδων στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές δυνατότητες γονικού ελέγχου της Google που μπορείτε να ενεργοποιήσετε για να  κρατήσετε τα περίεργα μάτια των παιδιών σας μακρυά από τη λάθος πλευρά του διαδικτύου:

Τι είναι η Ασφαλής Αναζήτηση της Google ;

Η ασφαλής αναζήτηση της Google είναι μία από τις κύριες επιλογές γονικού ελέγχου που προσφέρει η Google για να βοηθήσει τους γονείς στην αστυνόμευση των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η ασφαλής αναζήτηση [SafeSearch] βοηθά  φιλτράροντας υβριστικό περιεχόμενο από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει κυρίως σε σεξουαλικό υλικό (εικόνες και βίντεο) και όχι σε βίαιο περιεχόμενο.

Πώς να ενεργοποιήσετε την ασφαλής αναζήτηση της Google :

Για να ενεργοποιήσετε το Google SafeSearch, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.google.com/preferences

1 Στη σελίδα “Ρυθμίσεις Αναζήτησης” , και στο υπομενού “Αποτελέσματα Αναζήτησης”  μαρκάρετε το κουτάκι με το τίτλο “Φιλτράρισμα ακατάλληλων αποτελεσμάτων”.

2 Για να κλειδώσετε αυτή τη ρύθμιση, έτσι ώστε το παιδί σας να μην μπορεί να την αλλάξει, κάντε κλικ στο σύνδεσμο “Κλείδωμα Ασφαλούς αναζήτησης” [Lock SafeSearch]. Αν δεν είστε ήδη συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας στο Gοogle, θα πρέπει να το κάνετε, προκειμένου να κλειδώσετε την Ασφαλή Αναζήτηση στην θέση “ON”.

Σημείωση: Εάν έχετε περισσότερα από ένα πρόγραμμα ς στο web στον υπολογιστή σας, θα χρειαστεί να εκτελέσετε τη παραπάνω διαδικασία “Κλείδωμα Ασφαλούς αναζήτησης” [Lock SafeSearch] για καθένα ένα από τα προγράμματα περιήγησης σας. Επίσης, αν έχετε περισσότερα από ένα προφίλ στον υπολογιστή σας (δηλαδή το παιδί σας έχει ένα ξεχωριστό λογαριασμό χρήστη για να συνδέεται σε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή), τότε θα πρέπει να κλειδώσετε το πρόγραμμα περιήγησης μέσα από το προφίλ του παιδιού σας. Τα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα για να λειτουργήσει σωστά αυτό το χαρακτηριστικό.

Όταν έχετε ρυθμίσει σωστά την Ασφαλή Αναζήτηση είτε είναι ενεργοποιημένη είτε όχι, θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Αν θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση του SafeSearch για να δείτε αν το παιδί σας βρήκε κάποιο τρόπο για να την απενεργοποιήσει, κοιτάξτε στην κορυφή της κάθε σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης της Goοgle και θα δείτε ένα μήνυμα στο πάνω μέρος της οθόνης που λέει ότι η Ασφαλής Αναζήτηση είναι κλειδωμένη.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ασφαλής Αναζήτηση θα μπλοκάρει όλα τα ακατάλληλα περιεχόμενα, αλλά είναι τουλάχιστον καλύτερο να την έχετε ενεργοποιημένη από το μην την έχετε καθόλου. Δεν υπάρχει επίσης τίποτα για να αποτρέψει το παιδί σας από τη χρήση μιας διαφορετικής μηχανής αναζήτησης για να βρει ακατάλληλο περιεχόμενο. Άλλες όπως το Yahoo, έχουν τη δικιά τους SafeSearch που μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε. Ελέγξτε τις σελίδες υποστήριξης τους για πληροφορίες σχετικά με το γονικό έλεγχο.

Ενεργοποίηση SafeSearch για κινητές συσκευές

Εκτός από τον υπολογιστή σας, μάλλον θα θέλετε να ενεργοποιήσετε την Ασφαλή Αναζήτηση και στην κινητή συσκευή που χρησιμοποιεί τακτικά το παιδί σας, όπως το smartphone σας, το iPod touch, ή το tablet αφού σας τρέλανε όλο το καλοκαίρι να του αγοράσετε ένα από αυτά. Για οδηγίες σχετικά με το πώς να ενεργοποιήσετε την Ασφαλή Αναζήτηση σε μια ποικιλία φορητών συσκευών ελέγξτε τη σελίδα υποστήριξης Ασφαλούς Αναζήτησης της Google για κινητές συσκευές.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά θα είναι παιδιά και θα προσπαθούν πάντα να δοκιμάσουν τα όριά τους. Σε αυτό το άρθρο βάλαμε ένα όριο, ένα οδόφραγμα ώστε να οδηγηθούν σε διαφορετικό δρόμο. Είναι το συνεχιζόμενο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει πάντα κάποια πόρτα στο internet που εμείς ως γονείς θα έχουμε ξεχάσει να κλειδώσουμε. Ας κάνουμε τουλάχιστον το καλύτερο που μπορούμε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).