Συνελήφθη εγκληματική οργάνωση για απάτη με Η/Υ σε βάρος ελληνικού Τραπεζικού Ιδρύματος

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 10 Aπριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε απάτη μέσω Η/Υ σε βάρος ελληνικού Τραπεζικού Ιδρύματος

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος (8) ατόμων, ενώ ερευνάται η συμμετοχή ακόμα 38 ατόμων σε Ελλάδα και εξωτερικό

 Με ηλεκτρονικές επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών & κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), οι εμπλεκόμενοι αποκτούσαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και πραγματοποιούσαν διαδικτυακές συναλλαγές.

Διερευνάται το ύψος της οικονομικής ζημίας που υπέστη η Τράπεζα

cyber_crime

Εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε βάρος ελληνικού Τραπεζικού Ιδρύματος.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων (ένας 41χρονος ημεδαπός, δύο υπήκοοι Ρουμανίας, 29 και 38χρονών αντίστοιχα και πέντε ακόμη αλλοδαποί) για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με υπολογιστή και της παραβίασης της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή στα παραπάνω αδικήματα ακόμη (38) ατόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

  Νέο Hoax θέλει τον Sylvester Stallone νεκρό σε ατύχημα με snowboard

Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών & κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της Τράπεζας από άγνωστους χρήστες του διαδικτύου.

 Με τις ηλεκτρονικές αυτές επιθέσεις, οι δράστες κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια προέβαιναν στη διενέργεια διαφόρων ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από Α.Τ.Μ.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του διαδικτύου στη χώρα μας και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Γερμάνια, Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ με τη μέθοδο αυτή προκλήθηκε στην Τράπεζα χρηματική ζημιά, το ύψος της οποίας διερευνάται.

Μέσω της ψηφιακής αστυνομικής έρευνας – ανάλυσης των δεδομένων, από εξειδικευμένο προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (στο πλαίσιο σχετικών βουλευμάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών), προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν (79) «απατηλές» συναλλαγές σε βάρος της Τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία (23) χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές αυτές.

  Και νέο αυτοκίνητο εισβάλει σε Apple Store σε ώρα λειτουργίας αυτή τη φορά

Ενδεικτικά ο 41χρονος ημεδαπός, μαζί με ένα αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου, ύψους 3.000 ευρώ. Επιπλέον οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. Τράπεζας, χρησιμοποιώντας κωδικούς, μέσω διαδικτύου, σε μηνύματα SMS.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ, που απεστάλλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  8  =  10