Συνελήφθη Γενικός Διευθυντής εταιρείας, που κατείχε παράνομα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων

cyber_crime

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αστυνομική επιχείρηση και έρευνα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε εταιρεία, που κατείχε παράνομα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων

Σε τρεις διακομιστές () της εταιρείας, εντοπίστηκε ψηφιακή βάση δεδομένων με πάνω από 67 εγγραφές και καταχωρήσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία κ.ά.

Συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται ο Πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος και ο υπεύθυνος Πληροφορικής

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2 κεντρικοί διακομιστές (servers) με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας, 1 κεντρικός διακομιστής με 3 σκληρούς δίσκους, 1 εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και 9 κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ( tapes)

Αστυνομική επιχείρηση και έρευνα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε χθες (07.01.2013) σε εταιρεία που βρίσκεται στη Δάφνη Αττικής, η οποία κατείχε παράνομα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, σε τρεις (3) διακομιστές της (servers), εντοπίστηκε ψηφιακή βάση δεδομένων (σε ξεχωριστούς πίνακες) με πάνω από 67 εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων και καταχωρήσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. Α.Φ.Μ.) κ.ά.

  Αναβάθμιση για MacBook Pro και MacBook Air τον Ιούνιο

Συνελήφθη για την υπόθεση αυτή, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας (59χρονος ημεδαπός), ενώ αναζητούνται άλλοι δύο ημεδαποί, ο 31χρονος Πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2 κεντρικοί διακομιστές (servers  με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας με συνολική χωρητικότητα 870 , 1 κεντρικός διακομιστής () με 3 σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, 1 εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και 9 κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έρευνα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας, η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και στη συνέχεια διαθέτει έναντι αμοιβής, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε την συγκεκριμένη εταιρεία στην περιοχή της Δάφνης Αττικής και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της, με την συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Από την επιτόπια αυτοψία, αλλά και από την ειδική τεχνική έρευνα που πραγματοποίησαν εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαπιστώθηκε, ότι σε τρεις (3) διακομιστές της εταιρείας, υπήρχε ψηφιακή βάση δεδομένων (σε κωδικοποιημένους πίνακες) με πάνω από (67) εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων, πλην όμως ο ακριβής αριθμός δεν κατέστη δυνατό να μετρηθεί στην επιτόπια έρευνα λόγω δυσχέρειας συσχέτισης μεταξύ των πινάκων και της βάσης δεδομένων.

  Al Arabiya: Hacked το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μέσης Ανατολής

Κατά την έρευνα βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • δύο (2) κεντρικοί διακομιστές ( servers ) με έξι (6) σκληρούς δίσκους ο καθένας, συνολικής χωρητικότητας 870 GB
  • ένας (1) κεντρικός διακομιστής ( server ) με τρεις (3) σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB
  • ένας (1) εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή
  • εννέα (9) κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ( backup tapes ) και
  • πλήθος από χειρόγραφες σημειώσεις.

Όλα τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο 59χρονος συλληφθείς Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ερευνάται η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση των δεδομένων αυτών.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  40  =  42