Συνελήφθη ιδιοκτήτης εταιρείας που κατείχε παράνομα μεγάλο όγκο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

gr policegreek

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε εταιρεία που κατείχε παράνομα μεγάλο όγκο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σε υπολογιστές της εταιρείας εντοπίστηκαν ψηφιακές βάσεις με  εκατοντάδες χιλιάδες δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, ποσά εισοδημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία κ.ά.

Συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, ο ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας

Κατασχέθηκαν, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας παραπάνω από 13.000 GB

Αστυνομική έρευνα πραγματοποιήθηκε χθες (15.01.2013) από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της επικοινωνίας και όπως διαπιστώθηκε κατείχε και διακινούσε παράνομα μεγάλο όγκο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Συνελήφθη για την υπόθεση αυτή, ο ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας (45χρονος ημεδαπός), σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με ύπαρξη εταιρείας η οποία εμπορεύεται παράνομα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε την έδρα της εταιρείας, σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της.

  Google Photos με κωδικό πρόσβασης και πολλά άλλα

Από την επιτόπια έρευνα στα γραφεία της εταιρείας, εντοπίστηκαν, σε τρεις (3) ηλεκτρονικούς υπολογιστές ψηφιακές βάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρήσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφωνικών συνδέσεων, ποσά εισοδημάτων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. Α.Φ.Μ.),  για τα οποία η εταιρεία δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κατασχέθηκαν, τρείς (3) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας 13.200 GB,  οι οποίοι θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι στη διερεύνηση της υπόθεσης και στις σχετικές έρευνες συμμετείχε ανώτατο στέλεχος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο 45χρονος συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση – διάθεση τους.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

  +  37  =  44

Previous Story

Πως να προστατέψετε την ιδιωτική σας ζωή από το Facebook Graph Search

Next Story

Social Media Scanner δωρεάν εφαρμογή προστασίας από την ESET