iphone 5 back

Πως θα μπορούσε το iPhone να κάνει και πάλι τη διαφορά

iphone_5-back

Κατά τη γνώμη μου, το iPhone 5 είναι το καλύτερο κινητό που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, ενώ η iOS πλατφόρμα έχει τις καλύτερες εφαρμογές για κινητά.

Δυστυχώς όμως, η εμπειρία που θα έχει κάποιος με το κινητό δεν είναι πλέον και η καλύτερη.

Αυτό που λείπει από την Apple είναι να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία για τις υπηρεσίες που βασίζονται στο ίντερνετ. Κάτι το οποίο αν δεν το αλλάζει σύντομα, ο ανταγωνισμός θα τη ξεπεράσει και θα μείνει αρκετά πίσω.

Τι μπορεί όμως να κάνει για να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία;

Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχω χρησιμοποιήσει καμία άλλη συσκευή πέρα από iPhone. Οι φαν των Android προσπάθησαν αρκετές φορές να με πείσουν να δοκιμάσω ένα Android κινητό, αλλά όταν έπιανα κάποιο στα χέρια μου δεν άντεχα να το χρησιμοποιήσω για παραπάνω από μερικά λεπτά. Δεν μ’ άρεσε ούτε η συσκευή ούτε το λειτουργικό του.

Του τελευταίους μήνες ωστόσο, οι κατασκευαστές των Android κινητών έχουν ανεβάσει κατά πολύ τη ποιότητα. Μια Android συσκευή μπορεί να έχει είτε ωραίο deisgn, είτε ωραία χαρακτηριστικά είτε βελτιωμένο λειτουργικό. Ωστόσο, καμία συσκευή δεν έχει καταφέρει να τα συνδυάσει και τα τρία μαζί.

Το Galaxy S4 είναι μέχρι στιγμής το καλύτερο Android κινητό, και το μόνο που έχει τόσο καλή κάμερα όσο το iPhone. Για την ακρίβεια, η τεχνολογία και οι αισθητήρες που χρησιμοποιεί για τη κάμερα του είναι τόσο εξελιγμένοι που δεν τους βρίσκεις σε άλλη συσκευή. Ωστόσο, ο πλαστικός του σχεδιασμός είναι απαράδεκτος και άσχημος.

Το HTC One έχει όμορφο σχέδιο και είναι φτιαγμένο από καλά υλικά, μοιάζει με κινητό της Apple σε ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο η Apple θα έφτιαχνε τα κινητά της να μοιάζουν με MacBook. Η κάμερα του ωστόσο δεν είναι καθόλου καλή.

Το Nexus 4, το οποίο κατασκεύασε η LG και το πουλάει η Google, έχει το καλύτερο Android interface που υπάρχει σε συσκευή, διότι είναι σχεδιασμένο από την ίδια τη Google άρα τα πάντα γυρίζουν γύρο από την εταιρεία. Φυσικά μιλάμε για το Google Now, του οποίου η διαδραστικότητα με το χρήστη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Για παράδειγμα αν κάποιος κάνει swipe από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω, και πει “Google: Navigate home” θα ανοίξει αυτόματα η εφαρμογή Google Maps και θα ξεκινήσει η πλοήγηση μέσα σε δυο δευτερόλεπτα. Επιπλέον το Nexus κοστίζει 300 δολάρια χωρίς συμβόλαιο. Δυστυχώς, το Nexus έχει απαίσια κάμερα και τα υλικά του δεν είναι και τα καλύτερα.

  AdGuard; Αλλάξτε άμεσα κωδικό πρόσβασης

Από τις παραπάνω τρεις συσκευές, η χειρότερη δίνει τη καλύτερη εμπειρία και αυτό γιατί είναι ιδικά διαμορφωμένη για τις ιντερνετικές υπηρεσίες της Google, όπως το Google Now, Google Search, Google Maps, Gmail, Google+, YouTube, Google Drive και όλες τις υπόλοιπες.

Ναι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα παραπάνω και στις συσκευές της Apple, ωστόσο η ενσωμάτωση τους στο κινητό είναι πολύ μεγαλύτερη στο Nexus.

Και το χειρότερο από όλα για την Apple είναι ότι στις 26 Ιουνίου, η Google θα ξεκινήσει να πουλάει το Google Edition Samsung Galaxy S4, στην ίδια τιμή με το iPhone και με το interface του Nexus.

Η συσκευή θα εξακολουθεί να είναι άσχημη λόγο του πλαστικού, αλλά η εμπειρία που θα προσφέρει με την ενσωμάτωση όλων των υπηρεσιών της Google θα είναι ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη Android συσκευή και θα κοντράρει στα ίσια (αν δεν το ξεπεράσει) το iOS.

Η Apple θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες που είχε το καλύτερο hardware και software έχουν αρχίσει και περνάν σιγά σιγά και το App Store δεν μπορεί πλέον μόνο του να σηκώσει όλο το βάρος.

Η Apple θα πρέπει να γίνει ποιο ανταγωνιστική και να αρχίσει να προσφέρει καλύτερους τρόπους αλληλεπίδρασης με τις ιντερνετικές υπηρεσίες.

Μερικά από τα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει:

1. Να συνεργαστεί και πάλι με τη Google.

Ναι, ξέρω ότι η Apple δεν “συμπαθεί” τη Google που μπήκε στο παιχνίδι των πλατφορμών για κινητά και ότι θέλει να κάνει θερμοπυρηνικό πόλεμο μαζί της. Ωστόσο, αν η Apple είναι περισσότερο αφοσιωμένη στους χρήστες της, απ’ ότι στο να μισεί τη Google, τότε θα πρέπει να τα ξανά βρει μαζί της και ενσωματώσει περισσότερες υπηρεσίες της στο λειτουργικό, φέρνοντας αρχικά πίσω το YouTube και το Google Maps και στη συνεχεία ενσωματώνοντας και το Google+ όπως έχει κάνει με το Facebook και το Twitter.

Γενικότερα, θα πρέπει να ασχολείται περισσότερο με το πως να φέρει τη Google στα iPhone, από το να ασχολείται με το πως θα τη διώξει όσο πιο μακριά γίνεται.

  H Apple σκοπεύει να φέρει την πολύ γρήγορη 802.11ac WiFi συνδεσιμότητα στα επερχόμενα Mac

2.  Να βελτιώσει τη Siri.

Ξέρω ότι η Siri πρακτικά είναι άχρηστη στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν πολλοί εκτός που την χρησιμοποιούν καθημερινά και σίγουρα θέλουν να δουν βελτιώσεις.

Το Google Now κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Siri. Έχει ενσωματούμενες περισσότερες εφαρμογές και μπορεί κάποιος μια φωνητική εντολή να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, απ’ ότι με τη Siri, όπως το παράδειγμα που έδωσα ποιο πάνω με τη πλοήγηση.

3. Να διορθώσει το iCloud.

Το iCloud δημιουργεί προβλήματα πολύ πιο συχνά απ’ ότι άλλες υπηρεσίες όπως το Dropbox ή το Drive.

Ξέρω ότι το iCloud έχει πολλά περισσότερα καθήκοντα και δεν είναι απλός μια υπηρεσία αποθήκευσης, ωστόσο αν η Apple δεν μπορεί να διορθώσει προβλήματα όπως το να βγαίνεις εκτός λειτουργίας και να μη δουλεύει το iMessage, καλύτερα να τη γυρίσει σε μια απλή υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων.

4. Να φτιάξει το δικό της κοινωνικό δίκτυο.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα είναι σε έξαρση και πολλά πράγματα πλέον (κάλος ή κακός) γίνονται μεσώ αυτών. Όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν και από ένα, και απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι το μέλλον, ένα μέλλον που η Apple δεν δείχνει να θέλει να ακολουθήσει.

Η ενσωμάτωση του Facebook, που κανένας δεν εμπιστεύεται και οι νέοι το μισούν, στο iOS δεν είναι δικαιολογία για να μην έχει το δικό της κοινωνικό δίκτυο.

Η Yahoo αγόρασε το Tumblr και το ενσωμάτωσε στο Flickr. Η Google ενσωμάτωσε τα πάντα στο Google+. Η Facebook έχει γίνει πολύ επιθετική και επεκτείνετε στα πάντα, προσπαθώντας να γίνει μια πλατφόρμα με απεριόριστες δυνατότητες.

Η Apple είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία στη Silicon Valley χωρίς κοινωνικό δίκτυο.

Με το να φτιάχνει η Apple το καλύτερο κινητό και να έχει το καλύτερο App Store δεν θα σωθεί από αυτά που έρχονται. Είναι σαν έχει κάποιος τις καλύτερες θέσεις για σινεμά, το καλύτερο προτζέκτορα και να μην έχει ηχεία για τον ήχο.

Η Apple πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο να προσφέρει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των χρηστών του iPhone και των ιντερνετικών υπηρεσιών. Αν δεν το κάνει, η Apple δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει στους χρήστες της, τη καλύτερη εμπειρία για κινητά.

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


81  +    =  82