Κατανοώντας το όνομα των επεξεργαστών της Intel

Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνουν όλα αυτά τα νούμερα στους επεξεργαστές της ; Κοιτάτε σαν χαζοί όταν σας μιλάνε για γενιές και για i7 ή i9; Ας δούμε τι είναι όλα αυτά τα σύμβολα και τι αντιπροσωπεύουν.

Ο επεξεργαστής () είναι ένα τεχνολογικά πολύπλοκο εξάρτημα ενός υπολογιστή. Είναι καίριας σημασίας και ουσιαστικά αποτελεί τον εγκέφαλο του pc σας. Στην αγορά επικρατούν δύο κύριες εταιρείες κατασκευής cpu, η Intel και η ADM. Και παρόλο που είναι μόνο δύο εταιρείες, η ταχύτητα ανάπτυξης των επεξεργαστών είναι ραγδαία. Πριν προλάβουν να στεγνώσουν τα μελάνια από τις αναφορές για ένα cpu που βγήκε στην αγορά αμέσως εμφανίζεται το επόμενο μοντέλο.

Όλη αυτή η ραγδαία ανάπτυξη έφερε και μία περίεργη ονοματολογία. Η ανάγκη να ξεχωρίζουν οι ποιότητες και γενιές των cpu δημιούργησαν δυσνόητα και περίεργα ονόματα, αποτελούμενα από γράμματα και αριθμούς. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το τι σημαίνουν οι αριθμοί και τα γράμματα των CPU της Intel.

Intel Core
Το κύριο μοντέλο των CPU της Intel είναι το Core, συμπληρωμένο με τα σύμβολα i3, i5, i7, i9 και πιο πρόσφατα, το i10. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός του μοντέλου, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση. Έτσι, ένα cpu Ιntel Core i5 είναι καλύτερο από ένα cpu Ιntel Core i3, και ούτω καθεξής.

Η σειρά Core i3 της Intel είναι επεξεργαστές entry-level. Τα i5 είναι μεσαίας εμβέλειας αλλά καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα πυρήνων και ταχυτήτων (μερικές i5 CPUs έχουν και hyperthreading), ενώ η σειρά i7, i9 και i10 είναι προηγμένα cpu.

Σήμερα το κορυφαίο μοντέλο της Intel είναι το Core i10 και προσφέρει περισσότερους πυρήνες, υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού, υποστήριξη για περισσότερη μνήμη κ.ο.κ.

Intel N3000-Series και
Το Intel Core δεν είναι το μοναδικό μοντέλο επεξεργαστών. Ακολουθούν οι άλλοι επεξεργαστές που θα δείτε σε φορητούς υπολογιστές, notebooks, tablets, Chromebook και ούτω καθεξής.

Οι επεξεργαστές Intel Pentium είναι ένα εμπορικό σήμα με επεξεργαστές μικρής κλίμακας, με σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Υπάρχει επίσης και το μοντέλο Celeron. Οι επεξεργαστές Intel Celeron επικεντρώνονται σε κινητές συσκευές, φορητούς υπολογιστές και άλλο φορητό υλικό με απαιτήσεις χαμηλών προδιαγραφών.

Οι mobile επεξεργαστές Intel Pentium και Intel Celeron εμφανίζονται επίσης υπό την επωνυμία “N3000”. Αυτές οι CPU χρησιμοποιούν διαφορετική αρχιτεκτονική, γνωστή ως “Airmont”, και έχουν χαμηλότερη απόδοση CPU και . Θα τους βρείτε σε φθηνούς φορητούς υπολογιστές, σημειωματάρια και Chromebook. Εάν βρείτε έναν επεξεργαστή N3000 που συνδυάζεται με αρκετά γρήγορη μνήμη RAM και αποθήκευσης, μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει συχνά.

Intel
Οι επεξεργαστές Intel Atom παρέχουν μια ενδιαφέρουσα γκάμα υλικού. Αρχικά σχεδιασμένο για εξαιρετικά λεπτούς φορητούς υπολογιστές, οι επεξεργαστές Atom τροφοδοτούν τώρα οτιδήποτε απαιτεί εκτεταμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Θα βρείτε επεξεργαστές Atom σε φορητούς υπολογιστές, Chromebook και tablet, καθώς και ενσωματωμένα συστήματα και συσκευές IoT.

Intel
Τέλος, υπάρχει η σειρά επεξεργαστών Intel Xeon, που συνήθως βρίσκονται σε workstations και servers. Οι επεξεργαστές Ιntel Xeon έχουν ξεχωριστή ονοματολογία σε σχέση με τους επεξεργαστές Core, αν και χρησιμοποιούν συχνά την ίδια αρχιτεκτονική.

Ονοματολογία των Ιntel Core
Οι τελευταίοι επεξεργαστές Core διαθέτουν κοινή ονοματολογία. Όλοι οι άλλοι επεξεργαστές της Intel χρησιμοποιούν διαφορετικό σύστημα ονομασίας. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στους επεξεργαστές Core, που είναι κατά βάση οικιακοί και πιθανά βρίσκονται και στο δικό σας υπολογιστή.  Όλοι οι επεξεργαστές Ιntel Core χρησιμοποιούν ένα σύστημα ονομασίας που λειτουργεί ως εξής:

  Λαθρεμπόριο CPU

Core [υπο-μοντέλο] + [αριθμός επεξεργαστή] + [επίθεμα]

O επεξεργαστής Intel Core i7-8650U, για παράδειγμα, έχει υπο-μοντέλο το i7, αριθμό επεξεργαστή το 8650 και επίθεμα το U.

Ο αριθμός επεξεργαστή περιέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του επεξεργαστή. Το πρώτο νούμερο από τον αριθμό επεξεργαστή αντιπροσωπεύει την γενιά (παραγωγή) του επεξεργαστή, στην περίπτωση αυτή, την 7η γενιά επεξεργαστών Intel Core. Αυτή την στιγμή οι τελευταίοι επεξεργαστές Intel Core είναι η 10η γενιά (οπότε ο αριθμός του επεξεργαστή αλλάζει σε 10xxx).

Οι τελευταίοι τρεις αριθμοί του αριθμού επεξεργαστή, γνωστοί και ως SKU (Stock-keeping unit), χρησιμεύουν για να σας ενημερώσουν πού η Intel κατατάσσει τον επεξεργαστή από την άποψη της απόδοσης σε σχέση με τα άλλα μοντέλα της. Όσο υψηλότερο, τόσο το καλύτερο. Σε αυτή την περίπτωση, το 9980 είναι καλύτερος cpu Intel σε σχέση με τον 9600.

Τι σημαίνει το επίθεμα ή κατάληξη ή αλλιώς Suffixes; Η ονοματολογία της Ιntel χρησιμοποιεί ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό για τη διάκριση μεταξύ επεξεργαστών. Το επίθημα που βρίσκεται στο τέλος πολλών ονομάτων cpu σας δίνει ένα άμεσο δείκτη ως προς το τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον επεξεργαστή.

Αν και η Intel δίδει αριθμούς στους επεξεργαστές για να αντιστοιχήσει την γραμμή προϊόντων της, δεν είναι όλα τα προϊόντα εύκολα στην σύγκριση. Ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής προφανώς θα έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με ένα μοντέλο διπλού πυρήνα. Αλλά τι γίνεται με τους επεξεργαστές που έχουν κατασκευαστεί για φορητά συστήματα ή για IoT, που απαιτούν με μια εξαιρετικά χαμηλή ισχύ; Εκεί μπαίνει το σύστημα suffixes.

Η κατάληξη των ονομάτων των επεξεργαστών της Intel είναι ομοιόμορφο σε όλες τις γενιές επεξεργαστών. Ακολουθεί μια λίστα με το τι σημαίνουν οι καταλήξεις στα ονόματα της Ιntel.

K : υποδεικνύει ότι ο επεξεργαστής είναι ξεκλείδωτος, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης θα μπορούσε να τον κάνει overclock για να αποσπάσει περισσότερη ισχύ.
U:  Το U δείχνει μια CPU εξαιρετικά χαμηλής ισχύος, που βρίσκεται συχνά σε φορητές συσκευές
H, HK, και HQ: Αυτά είναι για επεξεργαστές σε κινητά μηχανήματα, υποδεικνύοντας H(ign) = Υψηλή απόδοση σε γραφικά, H(igh)K= Υψηλή απόδοση σε γραφικά και ξεκλείδωτο (για overclocking), και H(igh)Q = Υψηλή απόδοση γραφικών με ένα QUAD-core (τετραπλό πυρήνα)
Β: Ένα πρόσφατα εισαγόμενο γράμμα (από την 8η γενιά mobile επεξεργαστών Intel). Οι επεξεργαστές Β λειτουργούν παρόμοια με τους αντίστοιχους desktop επεξεργαστές, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί για socketed, δηλαδή χρησιμοποιούν ελαφρώς διαφορετική αρχιτεκτονική.
HF: αυτοί οι κινητοί επεξεργαστές έχουν υψηλές προδιαγραφές, αλλά δεν διαθέτουν επίσης μονάδα επεξεργασίας γραφικών
Y: Απευθύνεται σε κινητές μονάδες καθώς ο επεξεργαστής με το χαρακτηριστικό Υ έχει εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Πολλά μοντέλα “Υ” εξακολουθούν να έχουν υψηλή ταχύτητα ρολογιού αφού χρησιμοποιούν την ρύθμιση συχνότητας Max Turbo
M: Το M πλέον χρησιμοποιείται μόνο για μοντέλα  mobile workstation Intel Xeon, εξαιρετικά υψηλής απόδοσης, όπως το Xeon E-2286M

Η κατανόηση της έννοιας των διαφόρων καταλήξεων των ονομάτων των επεξεργαστών Intel σας επιτρέπει να κατανοήσετε γρήγορα τις προδιαγραφές της CPU που εξετάζετε.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).