Internet Archive κινδυνεύει με αποκλεισμό από τους ISPs

Προβλήματα πειρατείας (!) και το Internet Archive…  Μια ομάδα για την καταπολέμηση της πειρατείας, που εκπροσωπεί δικαιώματα δημιουργών, καλεί τους ISP να αποκλείσουν την γνωστή μας υπηρεσία Internet Archive στη Ρωσία.

Κατατέθηκαν δύο αγωγές που αφορούν δύο ηχητικά βιβλία. Οι αγωγές ζητούν να αποκλειστεί η δημοφιλής σελίδα Archive.org μόνιμα στην Ρωσία.

Internet Archive

Το Αρχείο Διαδικτύου (Internet Archive στο domain archive.org) είναι μια μη κερδοσκοπική βιβλιοθήκη που περιέχει εκατομμύρια δωρεάν βιβλία, ταινίες, λογισμικό και μουσική.

Ιδρύθηκε το 1996, και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, μόνο και μόνο για το Wayback Machine, που παρέχει ένα ιστορικό όλως σχεδόν των σελίδων που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

Όπως όλες οι πλατφόρμες αυτού του τύπου, το Internet Archive περιέχει και αρχεία που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, και μερικά από αυτά παρουσιάζονται χωρίς την απαραίτητη άδεια από τους κάτοχους δικαιωμάτων.

Η πλατφόρμα έχει αναφέρει κατά καιρούς ότι έχει κάποιες επιφυλάξεις με το DMCA, αλλά αναγνωρίζει ότι οι διατάξεις για κάθε ‘safe harbor’ είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη βιβλιοθηκών όπως αυτή που υπάρχει στην διεύθυνση Archive.org.

  Patch Tuesday Σεπτέμβριου 2021 επιδιορθώνει 2 0day

Το Internet Αrchive είναι υποχρεωμένο να ανταποκρίνεται στα αιτήματα διαγραφής αρχείων του DMCA, αλλά στη Ρωσία, όπου ο ιστότοπος διαθέτει τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια επισκέπτες, τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την Ένωση Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων του Διαδικτύου (AZAPI ή Internet Copyright Protection Association), μια ομάδα καταπολέμησης της πειρατείας που αντιπροσωπεύει εν μέρει τα δικαιώματα των δημιουργών.

Σύμφωνα με την AZAPI, η Archive.org διαθέτει δύο audiobooks – το Metro 2033 του Dmitry Glukhovsky και το Third Eye Diamond της Daria Dontsova – χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων. Δεν είναι γνωστό αν η AZAPI κατέθεσε απλές ειδοποιήσεις κατάργησης, αλλά το θέμα τελικά οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Η Ομάδα Ψηφιακών Δικαιωμάτων Roskomsvoboda αναφέρει ότι στις 13 Μαΐου του 2019 το Δικαστήριο της Μόσχας εξέτασε αρχικά την υπόθεση του Metro 2033 και αποφάσισε υπέρ της AZAPI.

Αμέσως μετά εξέδωσε μια εντολή που εμποδίζει το Internet Archive (Archive.org) να διαθέτει το βιβλίο.
Σύμφωνα με την Roskomsvoboda, της οποίας οι δικηγόροι αντιπροσωπεύουν πλέον το Internet Archive, η ψηφιακή βιβλιοθήκη δεν συμμετείχε στην αρχική ακρόαση και δεν ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα. Έτσι κατατέθηκε μια προσφυγή κατά της απόφασης.

  Cloudflare και Internet Archive μαζί για σελίδες Always Online

Στις 16 Αυγούστου, η AZAPI ξαναχτύπησε, ζητώντας από όλους τους παρόχους υπηρεσιών internet στη Ρωσία να μπλοκάρουν το Internet Archive (Archive.org). Ωστόσο, η υπόθεση δεν προχώρησε λόγω του ότι η AZAPI δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η εταιρεία πίσω από το audiobook έχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Έτσι εκκρεμεί άλλη μία ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Φυσικά δεν γνωρίζει κανείς αν το δικαστήριο της Μόσχας αποφασίσει τον μόνιμο αποκλεισμό του Internet Archive στη Ρωσία. Για την ιστορία, το ίδιο δικαστήριο έχει μπλοκάρει άλλες μεγάλες πλατφόρμες όπως το Sci-Hub.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

  +  16  =  25

Previous Story

Facebook: τα email που δεν θέλει να διαβάσετε

Next Story

Δείτε το πρώτο trailer για το Star Wars -The Mandalorian