Οι καλύτεροι Διαχειριστές Αρχείων για Windows

Εάν έχετε βαρεθεί την Εξερεύνηση αρχείων των Windows και θέλετε κάτι πιο εύχρηστο δείτε τις παρακάτω καλύτερες εναλλακτικές λύσεις του File Explorer.

file transfer sync

Ο File Explorer (Εξερεύνηση αρχείων) των Windows μας έχει συνοδεύσει σε κάθε έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Είναι μία ενσωματωμένη εφαρμογή των Windows που είναι απαραίτητη για κάθε χρήστη.

Όμως όσο εντρυφήζετε στον κόσμο των υπολογιστών και οι απαιτήσεις σας αυξάνουν, γρήγορα ανακαλύπτετε ότι υπάρχουν ορισμένοι διαχειριστές αρχείων τρίτων κατασκευαστών που κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο φιλική προς το χρήστη.

Στη σημερινή εποχή όπου τα αρχεία και οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν πια τεράστια μεγέθη, οι άνθρωποι περιμένουν πολύ περισσότερα από τα εργαλεία διαχείρισης αρχείων τους και αναπόφευκτα, υπάρχει μια σειρά τέτοιων εργαλείων που έχουν δημιουργηθεί από τρίτους προγραμματιστές και είναι πολύ πολύ καλύτερα από την ενσωματωμένη προσφορά της Microsoft.

Τα προβλήματα με την Εξερεύνηση αρχείων

File. Explorer,Windows,total,commander,directory,opus,xplorer2,q-dir

Το εργαλείο Εξερεύνηση αρχείων που υπάρχει στο λειτουργικό σας σύστημα είναι πιθανό να σας φαίνεται πολύ οικείο. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που τα Windows έχουν αλλάξει ριζικά μέσα από τις πολλές εκδόσεις τους και με την πάροδο των ετών, η Εξερεύνηση Αρχείων παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη.

Η μεταφορά αρχείων από μια τοποθεσία σε άλλη στα Windows είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Συχνά περιλαμβάνει το άνοιγμα δύο διαφορετικών παραθύρων του Explorer και στη συνέχεια τη μεταφορά και απόθεση των αρχείων ξεχωριστά μεταξύ τους.

Η διαδικασία μεταφοράς είναι συχνά οδυνηρά αργή και δεν υπάρχει επιλογή για παύση ή επανεκκίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι συχνά πρέπει να κάθονται εκεί και να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των αρχείων τους.

Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέους φακέλους χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από το αντίστοιχο μενού και οι πιο προηγμένες επιλογές, όπως η ομαδική μετονομασία, είναι ανύπαρκτες.

Το File Explorer ήταν ένα εργαλείο αιχμής μια φορά κι έναν καιρό. Αλλά στη σύγχρονη εποχή της αποθήκευσης και των εργαλείων διαχείρισης εγγράφων, είναι θλιβερά παλαιολιθικό και η ανανέωση του δεν φαίνεται να είναι στα σχέδια της Microsoft.

Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα απλό, φιλικό προς το χρήστη, εργαλείο διαχείρισης αρχείων που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να μεταφέρετε αρχεία στο τρέχον περιβάλλον των Windows.

Αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε με αυτόν τον οδηγό. Δοκιμάσαμε τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις του File Explorer που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά και στην επόμενη ενότητα, θα βρείτε την σύνοψη των κορυφαίων 4 εργαλείων διαχείρισης αρχείων των Windows επί πληρωμή, με τα υπέρ και κατά της κάθε μίας.

Πάμε να δούμε τους καλύτερους Διαχειριστής Αρχείων Windows για το 2022-2023

Total Commander

File. Explorer,Windows,total,commander,directory,opus,xplorer2,q-dir

Το Total Commander είναι γνωστό στους παλιούς χρήστες καθώς υπάρχει με την μια ή την άλλη μορφή για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτή η μακροζωία του δεν είναι τυχαία και το Total Commander έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια το στυλ του και την εμφάνισή του που το έχουν αναδείξει στις προτιμήσεις των χρηστών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ενημερωθεί στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Το Total Commander ενημερώνεται τακτικά και είναι σε θέση να υποστηρίζει πολλά εργαλεία αποθήκευσης cloud και πολλές από τις πιο πρόσφατες εφαρμογές και λειτουργίες που έχουν προστεθεί στα Windows 10 και 11.

Το Total Commander διαθέτει έναν πολύ ισχυρό διαχειριστή διεργασιών στο παρασκήνιο που το καθιστά ιδανικό για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων αρχείων ή εγγράφων ταυτόχρονα. Μπορείτε να διακόψετε ή να επανεκκινήσετε αυτήν τη διαδικασία ανά πάσα στιγμή και επίσης να ορίσετε ένα όριο ταχύτητας, ώστε να μην επιβραδύνει άλλες διεργασίες που εκτελούνται ταυτόχρονα.

Η διεπαφή Total Commander είναι απλή και γνώριμη στους παλιούς χρήστες από το Norton Commander επί της εποχής του DOS.

norton commander dos

Είναι απλό στη χρήση και αν θέλετε να επεκτείνετε τις δυνατότητές του, μπορείτε να του εντάξετε μια σειρά από πρόσθετα.

Οι προαιρετικές δυνατότητες περιλαμβάνουν ταξινόμηση αρχείων κατά μέγεθος, αναζήτηση συμβολοσειρών κειμένου σε έγγραφα PDF, επεξεργασία μεταδεδομένων μουσικής και ένα σωρό άλλα καλούδια.

Υπάρχει επίσης ένα πολύ ωραίο ενσωματωμένο εργαλείο αρχειοθέτησης που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να εξαγάγουν φακέλους αρχειοθέτησης σε όλες τις πιο δημοφιλείς μορφές αρχείων.

Το Total Commander είναι ένα εργαλείο Shareware και ως εκ τούτου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν για 30 ημέρες. Μετά θα σας ζητηθεί είτε να το αγοράσετε είτε να το διαγράψετε. Αν δεν κάνετε τίποτα από τα δύο σε κάθε εκκίνησή του θα σας δείχνει ένα σχετικό banner που θα το κλείνετε και μετά θα δουλεύετε κανονικά χωρίς κανένα .

Για εμάς το Total Commander είναι το απόλυτο εργαλείο διαχείρισης αρχείων των Windows. Είναι απλό στη χρήση, καλοσχεδιασμένο, εξαιρετικά ισχυρό και μπορεί να λειτουργήσει στο παρασκήνια ενώ συνεχίζετε να εργάζεστε με άλλα πράγματα. Σας το συνιστούμε.

Υπερ

 • Λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows από 3.1 και πάνω.
 • Λειτουργεί με λύσεις αποθήκευσης cloud
 • Προσεγμένο εργαλείο αρχειοθέτησης
 • Δύο παράθυρα διαχείρισης για αμεσότητα
 • Πολλά addons και υποστήριξη Ελληνικής γλώσσας

Κατά
Το πρόγραμμα είναι νομικά Shareware. Λειτουργεί σε full έκδοση για 30 ημέρες και μετά θα πρέπει να το διαγράψετε από τον σας. Αλλά αν δεν το κάνετε θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Directory Opus

directory opus

Το Directory Opus είναι ένα εργαλείο διαχείρισης αρχείων προηγμένης τεχνολογίας που είναι χτισμένο σε μια οπτικά ευχάριστη διεπαφή με . Είναι απλό στην εμφάνιση και εξαιρετικά προσαρμόσιμο. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες επιλογές για να προσαρμόσουν τη διεπαφή στις ανάγκες τους και να εστιάσουν στις δυνατότητες που χρησιμοποιούν.

Υπάρχουν επίσης μια σειρά από προσεγμένες λειτουργίες, όπως το άνοιγμα πολλαπλών παραθύρων και η περιήγηση με καρτέλες, που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την εμφάνιση της διεπαφής, ενώ αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να φιλτράρετε την αναζήτηση αρχείων.

Είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο εργαλείο διαχείρισης αρχείων. Χρησιμοποιεί multi-threading για να προσφέρει ταχύτερη επεξεργασία και σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ουρά και να διαχειρίζεστε λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σας.

Το Directory Opus προσφέρει δυνατότητα FTP-client και υπάρχει επίσης ενσωματωμένο ένα εύχρηστο εργαλείο ς αρχείων. Προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας ενσωματωμένων μεταδεδομένων και είναι σε θέση να αποθηκεύσει σύνθετους όρους αναζήτησης ως μακροεντολές για χρήση στο μέλλον.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το Directory Opus, υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές. Directory Opus Light και Directory Opus Plus. Και οι δύο εκδόσεις είναι διαθέσιμες δωρεάν για 30 ημέρες. Αν ψάχνετε για ένα εργαλείο για να αντικαταστήσετε όλα όσα κάνει ο File Explorer, τότε η έκδοση Pro είναι η κατάλληλη για εσάς.

Μετά την λήξη της περιόδου δοκιμής το πρόγραμμα θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά.

Υπέρ

 • Εντυπωσιακές ταχύτητες
 • Εξαιρετικά προσαρμόσιμο
 • Περιλαμβάνεται FTP-client και εργαλείο συμς αρχείων
 • Υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα
 • Δύο παράθυρα διαχείρισης για αμεσότητα
 • Φιλική εμφάνιση παρόμοια με το File Explorer

Κατά

 • Όχι για αρχάριους
 • Όχι δωρεάν. Όμως μετά την περίοδο θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά

Xplorer²

Το Xplorer² έχει έναν μάλλον παλαιομοδίτικο ιστότοπο, αλλά το ίδιο το εργαλείο είναι από τα πιο μοντέρνα σε αυτήν τη λίστα. Η διεπαφή του δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα επιλογής εμφανίσεων, είτε σε στυλ κορδέλας είτε με μια πιο παραδοσιακή επιλογή γραμμής μενού.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που προσφέρονται με το Xplorer², πολλές από τις οποίες δεν θα συναντήσετε σε κανένα άλλο εργαλείο διαχείρισης αρχείων, οι οποίες είναι πραγματικά εξαιρετικά χρήσιμες.

Αυτές περιλαμβάνουν πράγματα όπως η δυνατότητα επιλογής πολλών αρχείων ταυτόχρονα χωρίς τον κίνδυνο να τα αποεπιλέξετε κατά λάθος, όταν κάνετε κλικ κάπου αλλού κατά λάθος. Αυτό αναφέρεται ως Sticky Selecting (Ελληνικά το αναφέρει ως Κολλώδης) και είναι κάτι που μας άρεσε πολύ.

Υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής της διάταξης της διεπαφής, αλλά όχι τόσο όσο άλλα εργαλεία διαχείρισης αρχείων που έχουμε εξετάσει. Η διάταξη χρησιμοποιεί επίσης οριζόντια παράθυρα, τα οποία δεν μας άρεσαν ιδιαίτερα, καθώς τα κάθετα παράθυρα είναι γενικά πιο εύχρηστα για τη μεταφορά αρχείων.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες εκδόσεις στο Xplorer² για να διαλέξετε. Το Xplorer² Professional και το πιο προηγμένο Xplorer² Ultimate, διαθέσιμες δωρεάν για δοκιμή 21 ημερών (και για τις δύο εκδόσεις). Μετά την δοκιμή των 21 ημερών το πρόγραμμα δεν σας αφήνει να εργαστείτε μαζί του.

Η έκδοση Professional είναι πιθανό να είναι επαρκής για τους περισσότερους οικιακούς χρήστες, ενώ η έκδοση Ultimate είναι ένα εργαλείο πιο επαγγελματικό. Αλλά αν θέλετε να έχετε όλες τις δυνατότητες, η έκδοση Ultimate τα έχει όλα.

Υπέρ

  • Μοντέρνος σχεδιασμός
  • Εργαλεία που δεν έχουν άλλα προτα
  • Υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα
  • Υπάρχει και σε portable έκδοση

Κατά

 • Ελαφρώς μη διαισθητική διάταξη
 • Δεν είναι τόσο προσαρμόσιμο όσο ορισμένα εργαλεία
 • Δεν είναι δωρεάν και σταματάει την λειτουργία του μετά από 21 ημέρες δοκιμή

Q-Dir

q dir

Αν ψάχνετε για κάτι απλό, ελαφρύ, να μοιάζει με το File Explorer που έχετε συνηθίσει, τότε το Q-Dir (γνωστό και ως Quad Explorer) είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς.

Είναι μια απλή, καθαρή και ελαφριά εφαρμογή που σας επιτρέπει να μετακινείτε αρχεία μεταξύ τεσσάρων παραθύρων ταυτόχρονα. Η διεπαφή είναι προσεγμένη και φιλική προς το χρήστη, αλλά σε υψηλής ανάλυσης, τα εικονίδια μπορεί να φαίνονται απίστευτα μικρά, αν και υπάρχει διαθέσιμη επιλογή μεγεθυντικού φακού οθόνης για να το διορθώσετε.

Το Q-Dir μπορεί να υποστηρίξει την περιήγηση με καρτέλες και διαθέτει μια εύχρηστη λειτουργία σελιδοδείκτη που σας επιτρέπει να δημιουργείτε αρχεία και φακέλους που χρησιμοποιείτε συχνά.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, αυτά είναι πάνω-κάτω όσα θα πάρετε από το Q-Dir. Επίσης το εργαλείο έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα προσαρμογής.

Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει είναι ένα πιο βολικό και φιλικό προς τον χρήστη, εργαλείο διαχείρισης αρχείων όμοιο με το File Explorer της Microsoft.

Εάν θέλετε να μετακινήσετε μεγάλες ποσότητες αρχείων ή δεδομένων, θα ήταν καλύτερα να πληρώσετε για ένα premium εργαλείο. Αλλά αν απλώς μετακινείτε αρχεία περιστασιακά, το Q-Dir είναι ένα δωρεάν και αποτελεσματικό εργαλείο και είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Υπέρ

 • Δωρεάν
 • Ελαφρύ και βελτιωμένο
 • Διάταξη τεσσάρων παραθύρων
 • Περιήγηση με καρτέλες και σελιδοδείκτες
 • Υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα

Κατά
Θα προβληματιστείτε στην μεταφορά μεγάλων σε μέγεθος και αριθμό αρχείων

Συμπερασματικά

Το ενσωματωμένο εργαλείο Εξερεύνηση αρχείων των Windows δεν έχει ριζικά ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό. Δεν διαθέτει πολλές δυνατότητες και δεν είναι καθόλου φιλικό προς το χρήστη.

Όμως υπάρχουν πολλές εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που μπορούν να βελτιώσουν την Εξερεύνηση αρχείων και σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε τα αρχεία σας γρήγορα, απλά και με άνεσή.

Σε αυτόν τον οδηγό, έχουμε περιγράψει τέσσερεις κορυφαίες επιλογές. Εκτός από αυτά υπάρχουν ακόμα και ένα σωρό αλλά, όπως τα Altap Salamander, Double Commander, Explorer++, fman, Free Commander, Multi Commander, TagSpaces, XYplorer, που σας είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας Οι 10 καλύτερες και δωρεάν εναλλακτικές λύσεις του File Explorer.

Σε αυτό το άρθρο εστιάσαμε στα καλύτερα προγράμματα, είτε είναι δωρεάν, είτε επί πληρωμή, που όμως πολλά από αυτά συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

File. Explorer,Windows,total,commander,directory,opus,xplorer2,q-dir

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).