Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναχτίζει και κατακτά τον κόσμο. Όμως τι επιφυλάσσει αυτό το ταξίδι για το μέλλον της ανθρωπότητας; Παγκόσμιοι ηγέτες της βιομηχανίας έχουν ζητήσει να σταματήσει για τουλάχιστον έξι μήνες η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

ermhs 1

 

Η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει σταθερά στην καθημερινότητά μας: από τις ψεύτικες φωτογραφίες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ που κρατούν στην αγκαλιά τους ένα νεαρό μετά τον τεράστιο σεισμό στην Τουρκία που συγκλόνισε εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι το λευκό Balenciaga σακάκι του Πάπα Φραγκίσκου, τα ψέματα μπερδεύουν την αλήθεια και κυριαρχούν στις ζωές των ανθρώπων.

Χθες, στην Ελλάδα, δύο γεγονότα που αντικατοπτρίζουν και τις δύο πλευρές αυτής της ιστορίας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσα σε μία μόνο ημέρα. Ενώ ο πρώτος εικονικός παρουσιαστής με το όνομα Ερμής, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό, ταυτόχρονα ένα 15χρονο αγόρι “έγδυσε” δύο 12χρονα κορίτσια με τη βοήθεια αυτής της τεχνολογίας και δημοσίευσε τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Καλησπέρα σε όλους και σας ευχαριστώ που ήρθατε στο Studio 4 της ΕΡΤ. Το στούντιο αυτό θα φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες μια συζήτηση πολιτικών αρχηγών με συντονιστή τον Γιώργο Κουμπαλά. Κανονικά, θα έπρεπε να κάνει αυτός την παρουσίαση, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, έχω προσληφθεί εγώ…”. είπε ο Ερμής με χιούμορ καθώς κοίταζε το κοινό.

Και αν η παρουσία του εντυπωσίασε το κοινό, την ίδια μέρα, ένας 15χρονος μαθητής συνελήφθη από το Α.Τ. Ασπροπύργου επειδή φέρεται να απέσπασε φωτογραφίες δύο κοριτσιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ομαδική συνομιλία που είχε με άλλους συμμαθητές του, να τους έβγαλε τα ρούχα και να τις δημοσίευσε στο Instagram.

Αυτή είναι η πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης. Ο νεαρός χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που σάρωσε τις εικόνες και με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου, αντιλαμβανόταν το σχήμα και τις αναλογίες των σωμάτων στις φωτογραφίες, και έβαζε στην θέση τους γυμνά σώματα, κάνοντάς τις να φαίνονται αληθινές. Τα δύο κορίτσια το είπαν στους γονείς τους, οι οποίοι υπέβαλαν μήνυση κατά του 15χρονου νεαρού, ο οποίος συνελήφθη. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για άσεμνη επίθεση και παραβίαση του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της. Στα ελληνικά πανεπιστήμια παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έξαρση του αριθμού των επιστημονικών εργασιών για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές τους με τη μία ή την άλλη μορφή: από χειρουργικές επεμβάσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι φωνητικούς βοηθούς και εφαρμογές για τη συγγραφή ποιημάτων και την μαθηματικών προβλημάτων, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κλπ. Τα περιθώρια ελιγμών είναι ατελείωτα.

Σε τέτοιο βαθμό που, όπως επισήμανε πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάϊ, η κοινωνία εμφανίζεται απροετοίμαστη για τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα αυτό”. Φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του ρυθμού με τον οποίο η κοινωνία σκέφτεται και προσαρμόζεται στις αλλαγές και του ρυθμού με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη”.

Προσθέτοντας ότι “τουλάχιστον οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν τους πιθανούς κινδύνους της”, η κατάσταση είναι επικίνδυνη και η τεχνητή νοημοσύνη “πρέπει να ελέγχεται όπως ένα πυρηνικό όπλο… “.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
τεχνητή,νοημοσύνη,AI

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).