Η λίστα με τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο

Η θέση της Ευρώπης

Ο 61ος κατάλογος TOP500, που κατατάσσει τους κορυφαίους υπερυπολογιστές στον κόσμο, αποκαλύπτει ότι το σύστημα Frontier του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge διατήρησε την πρώτη του θέση ως ο μοναδικός υπερυπολογιστής exascale.

top500

Φτάνοντας τα 1,194Eflop/s από 1,02Eflop/s τον Νοέμβριο του 2022, το Frontier κατάφερε να βελτιώσει τη στασιμότητα της βαθμολογίας του από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022 και η αύξηση κατά 17% θεωρείται μεγάλη επιτυχία.Το Frontier βασίζεται στον HPE Cray EX235 a αρχιτεκτονική και χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή AMD EPYC 64C 2GHz AMD με 8.699.904 πυρήνες.

Ο Fugaku, από το Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN (R-CCS), στο Κόμπε της Ιαπωνίας, διατήρησε τη δεύτερη θέση του, όπως και στην προηγούμενη κατάταξη. Ο LUMI του EuroHPC/CSC της Φινλανδίας εντάχθηκε στον κατάλογο τον Ιούνιο του 2022. Μετά την αναβάθμισή του τον περασμένο Νοέμβριο, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση και βασιλεύει ως ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη. Ο Leonardo του EuroHPC/CINECA στη Μπολόνια διατήρησε την τέταρτη θέση.

Ο κατάλογος δείχνει ότι οι επεξεργαστές AMD, Intel και IBM είναι η προτιμώμενη επιλογή για συστήματα HPC. Με βάση την πρώτη δεκάδα, τέσσερις χρησιμοποιούν επεξεργαστές AMD (Frontier, LUMI, Perlmutter, Selene), δύο χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel (Leonardo, Tianhe-2A) και δύο χρησιμοποιούν επεξεργαστές IBM (Summit, Sierra).

Όπως και τα προηγούμενα έτη, η Κίνα και οι ΗΠΑ κατατάσσονται συχνότερα. Οι ΗΠΑ αύξησαν το προβάδισμά τους από 126 υπερυπολογιστές σε 150, ενώ η Κίνα μειώθηκε από 162 σε 134. Ανά ήπειρο, η Ασία καταγράφεται με 192 υπερυπολογιστές, η Βόρεια Αμερική με 160 και η Ευρώπη με 133.

Σημειώνεται ότι στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται το σύστημα Fugaku (Kobe, Ιαπωνία) στο Κέντρο Υπολογιστικών Επιστημών RIKEN από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021.

Frontier,υπερυπολογιστές

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).