Η εταιρία ασφαλείας AlienVault κυκλοφόρησε ένα πολύ ενδιαφέρον infographic που το ονομάζει “Η αιώνια ζωή του κακόβουλου λογισμικού.”
Με βάση τα τελευταία σημαντικά γεγονότα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα σύγχρονα malware δεν πεθαίνουν ποτέ . Αντ ‘αυτού, απλά μεταμορφώνονται και επανεμφανίζεται.
Για παράδειγμα, το Stuxnet, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2010, συνδέθηκε με την εκστρατεία που ονομάστηκε “Operations Olympic Games” τον Ιούνιο του 2012.
Το κακόβουλο λογισμικό Shamoon, που πιστεύεται ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις στην Saudi Aramco, είναι στη πραγματικότητα μια μίμηση του Wiper, του οποίου η προέλευση δεν έχουν ακόμη να προσδιοριστεί.
Επιπλέον, το διαβόητο Flame ανακαλύφθηκε από ερευνητές οι οποίοι ανέλυαν του Wiper.
Το Duqu έχει φτιαχτεί πάνω στην ίδια πλατφόρμα με το Stuxnet και το Gauss και πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί από τους developers του Flame.
Αν και η προέλευση των κακόβουλων λογισμικών δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, είναι ασφαλές να πούμε ότι τα σύγχρονα malware, ή μερικά κομμάτια τους τουλάχιστον προφανώς αναπτύχθηκαν από κρατικούς φορείς και στην πραγματικότητα ποτέ δεν πεθαίνουν.