terrorism

Μαθηματικός τύπος καταπολέμησης της τρομοκρατίας από το Twitter!

Όταν ο Justin Bieber στέλνει και 39.361.876 άτομα (ή περισσότερα) μπορούν να τα διαβάσουν. Όταν όμως οι σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι στέλνουν tweets, νομίζετε ότι ο Bieber τα διαβάζει όλα; Ή μήπως νομίζετε ότι απαντάει σε όλα;

terrorismΗ επικοινωνία μεταξύ των τρομοκρατικών πυρήνων λειτουργεί λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο όπως το στον λογαριασμό του Justin Bieber, σύμφωνα με μαθηματικούς από το Πανεπιστήμιο του Ryerson στο Τορόντο οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο για τον τρόπο που οι  πληροφορίες εξαπλώνεται μέσω αυτών των ιεραρχικών δικτύων. Η προσέγγισή τους μπορεί να δώσει παράγοντες στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες: την ιεραρχία της τρομοκρατικής ομάδας, αλλά μπορεί και να τους επιτρέψει να προβλέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις και σαμποτάζ πριν πραγματοποιηθεί η επίθεση.

Τα τρομοκρατικά δίκτυα διοργανώνονται συχνά ιεραρχικά, δηλαδή η ροή πληροφοριών τείνει προς μία κατεύθυνση: από πάνω προς τα κάτω, από έναν ηγέτη σε πολλούς οπαδούς. Το μοντέλο αυτό ονομάζεται “κατευθυνόμενο δίκτυο χωρίς κύκλους”, ή ” ακυκλικό κατευθυνόμενο γράφημα.”

  Οι Anonymous και οι @RedHack_EN ανακοινώνουν την #OpDirenis

Η περιορισμένη και μονόδρομη φύση της επαφής μεταξύ των μερών αυτών των τύπων δικτύων βοηθά στη διατήρηση της ανωνυμίας, και καθιστά εύκολοτερο στους ηγέτες των τρομοκρατών να μεταδίδουν τα μηνύματα τους  σε ένα πολυπληθές κοινό. Σε αυτά τα “κατευθυνόμενα δίκτυα χωρίς κύκλους” δεν υπάρχει ομαδική εργασία – οι ηγέτες στέλνουν την εντολή μέσα από τα μεγάλα τους δίκτυα και τουλάχιστον ένα άτομο θα την εκτελέσει.

Αυτά τα ιεραρχικά κοινωνικά δίκτυα όμως, έχουν σοβαρές ελλείψεις, τις οποίες οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες θα μπορούσαν κάλλιστα να τις χρησιμοποιήσουν για να ανιχνεύσουν ή ακόμη και να σαμποτάρουν τα δίκτυα των τρομοκρατών, πριν καταφέρουν την επίθεση.

Σε ένα έγγραφο που περιγράφει το μαθηματικό μοντέλο τους, οι ερευνητές συγκρίνουν τον τρόπο ροής των πληροφοριών από πάνω προς τα κάτω με τον τρόπο που η λάβα ρέει προς τα κάτω σε ένα ηφαίστειο. Είναι αδύνατον να σταματήσουμε τη ροή της λάβας σε όλη την πλαγιά του ηφαιστείου αλλά μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημία εμποδίζοντας τη ροή της λάβας σε ορισμένα μόνο στρατηγικά σημεία.

  Οι νικητές της κλήρωσης για τις 5 άδειες χρήσης του Ashampoo® Photo Card

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι η ευελιξία του: Μπορεί να προκαλέσει την αργή διάδοση των πληροφοριών στην πάροδο του χρόνου, δίδοντας στους πράκτορες καταπολέμησης της τρομοκρατίας – αυτούς που θα εμποδίσουν τη ροή της λάβας – την ικανότητα να ανταποκρίνονται δυναμικά στα νέα μονοπάτια που παρουσιάζονται.

Σύμφωνοι, το μοντέλο δεν λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένης και της ιεραρχικής κοινωνικής δομής σε όλο το τρομοκρατικό δίκτυο.

Και πάντα θα υπάρχουν παράγοντες που θα ενεργούν με απρόβλεπτους τρόπους.

“Οι βομβιστές της Βοστώνης είναι ένα καλό παράδειγμα του πόσα λίγα ξέρουμε για τέτοια τρομοκρατικά δίκτυα”, παραδέχτηκε ο Anthony Bonato, καθηγητής μαθηματικών στο Ryerson και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Did the Tsarneav brothers act alone, or as of a more extensive network? Further, the structure and organization of these are not well understood.”

To άρθρο δημοσιεύτηκε στο mashable

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


54  +    =  60