Meta γιατί απειλεί να πάρει Facebook & Instagram από την Ευρώπη

Η μητρική εταιρεία του και του , η Meta, απειλεί να σταματήσει τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες της εάν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δεν επιτρέψουν στην εταιρεία να μοιράζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κίνηση σχετίζεται με μια απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (υπόθεση Shrems II), που ανακήρυξε την κοινή χρήση δεδομένων (Privacy Shield) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, μη νόμιμη πλέον.meta

Θα αποσύρει τελικά το Facebook και το Instagram η Meta από την Ευρώπη;

Γιατί η Meta απειλεί να αποσύρει τις υπηρεσίες της από την Ευρώπη;

Η Meta ανέφερε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο Privacy Shield θα αλλάξουν ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο, καθιστώντας αδύνατη την προσφορά των υφιστάμενων “προϊόντων και υπηρεσιών” στους Ευρωπαίους χρήστες της.

Η κύρια δραστηριότητα της Meta είναι η πώληση διαφημίσεων με βάση τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες της. Έτσι η απώλεια αυτών των δεδομένων θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τη στοχευμένη διαφήμιση της Meta.

Γιατί η ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων (Privacy Shield) δεν είναι πλέον νόμιμη;

Το 2011, ένας Αυστριακός δικηγόρος (Maximillian Schrems) ανέλυσε 1.222 σελίδες με πληροφορίες που είχε το Facebook για αυτόν, αφού ζήτησε τα δεδομένα του από την εταιρεία. Διαπίστωσε ότι το Facebook κρατούσε πληροφορίες που πίστευε ότι είχε διαγράψει από την υπηρεσία αλλά και πληροφορίες που είχαν κοινοποιηθεί χωρίς την άδειά του. Ο Schrems υπέβαλε καταγγελία στην Ιρλανδική εταιρεία προστασίας δεδομένων, όπου είναι εγγεγραμμένο το Facebook για φορολογικούς λόγους.

Το 2020 (9 χρόνια μετά) το Δικαστήριο της ΕΕ διαπίστωσε ότι το Privacy Shield, ο που επιτρέπει στις εταιρείες και τις αρχές των ΗΠΑ να συλλέγουν πληροφορίες για πολίτες της ΕΕ, ήταν ελαττωματικός. Το Privacy Shield δεν παρείχε επαρκή προστασία για τα δεδομένα χρηστών της ΕΕ (στην ΕΕ, οι νόμοι περί προστασίας δεδομένων χρηστών είναι πολύ πιο αυστηροί από τις ΗΠΑ) και δεν παρείχε επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες της ΕΕ για το πως αξιοποιούνται τα δεδομένα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Έτσι καθώς το “όχημα μεταφοράς δεδομένων” ή Privacy Shield δεν είναι πλέον νόμιμο, εταιρείες όπως η Meta, η Google, η Amazon και η θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπηρεσίες υπολογιστικού cloud που προσφέρονται από την Google, την Amazon και τη Microsoft αποτελούν ένα τεράστιο κομ του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα, η Meta δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που αντιμετωπίζει το μεταφοράς δεδομένων.

Θα αποσύρει η Meta το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη;

Οι περισσότεροι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι η δήλωση της Meta είναι απλά μια απειλή. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν μια νέα συμφωνία εδώ και μήνες. Απλώς δεν έχει περάσει ακόμη.

Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε:

“Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία και κανένα σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Meta, και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται στις διαβιβάσεις δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και της ΗΠΑ προκειμένου να λειτουργούν σαν παγκόσμιες υπηρεσίες”, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της εταιρείας να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας δεδομένων.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάποιο όφελος για την αποχώρηση της Meta από την Ευρώπη. Θα μείωνε επιπλέον την της μετοχής της, θα εξαφάνιζε δισεκατομμύρια από την αξία της και θα “έκοβε” εκατομμύρια χρήστες από τις υπηρεσίες της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας νέος νόμος Privacy Shield θα τεθεί σε ισχύ σύντομα, αλλά πολύ πιθανά να είναι πιο αυστηρός για τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ από το προηγούμενο νομοσχέδιο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
meta,facebook,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).